بحرانی که قطر را از پای درنیاورد این کشور را قوی تر می کند
بعد از شکل گیری بحران قطر با کشورهای عربی، دوحه توان زیادی را برای قدرتمندتر کردن بخش نظامی خود به کار گرفته است که حاکی از ورود قطر به فاز رقابت تسلیحاتی با عربستان است.
میدل ایست نیوز: «به فضل الاهی و قدرت جامعه قطر و دوستانمان امروز قطر قدرتمندتر از پیش شده و بسیار بیش از پیش بر پای خود ایستاده است». این سخنانی بود که «شیخ تمیم بن حمد آل ثانی» امیر قطر در دیدار با «ماریسیو ماکری» رئیس جمهور آرژانتین گفته بود. او هفته گذشته طی سفری به آمریکای جنوبی از چند کشور این حوزه دیدار کرده بود و از تغییراتی در استراتژی منطقه و بین المللی کشورش خبر داد.
«نون پست» در گزارشی اعلام کرد که با گذشت پانصد روز از بحران در روابط دیپلماتیک کشورهای عربی با قطر، دیپلماسی این کشور توانست دستاوردهای بزرگی در عرصههای گوناگون منطقهای و بین المللی داشته باشد. از جمله توانست متحدان سیاسی و اقتصادی و امنیتی خارجی خود را افزایش دهد و طرحهای مشارکتی تازهای در سراسر دنیا راهاندازی کند و این مسأله تا حد زیادی حاکی از ناکامی طرح ائتلاف کشورهای همپیمان عربستان برای محاصره اقتصادی قطر است.
در 13 اکتبر نیز ارتشبد «غانم بن شاهین الغانم» رئیس ستاد مشترک ارتش قطر از راهاندازی پروژه خط تولید بالگردهای آپاچی برای مصرف نیروی هوایی قطر خبر داد. این خبر طی بازدید الغانم از کارخانه بوئینگ در ایالت آریزونای امریکا اعلام شد.
پیشتر قطر و آمریکا در ژوئیه 2014 توافقنامه خرید 24 بالگرد آپاچی را امضا کرده بودند که قرار است تا پایان 2019 به قطر تحویل داده شود. این قرارداد شامل تجهیز و آموزش کادر فنی و خلبانی میشود.
در سالهای گذشته و به خصوص پس از آغاز تحریمهای کشورهای عربستان، امارات، بحرین و مصر بر قطر در ژوئن 2017، قطر شتاب خرید و تجهیز ارتش خود به سلاحهای پیشرفته را شدت بخشید. این کشور در راستای سیاسی متنوعسازی منابع خود در همه زمینهها در پی بستن قراردادهای جدید و راهاندازی پایگاههای نظامی جدید برآمد. در آگوست 2017، دوحه قراردادی برای خرید هفت کشتی نظامی از ایتالیا به ارزش 5میلیارد یورو و در سپتامبر همان سال توافقنامههایی با بریتانیا برای خرید 24 هواپیمای جنگی «تایفون» از بریتانیا و 12 هواپیمای جنگی «رافال» از فرانسه و 50 هواپیمای «ایرباس» به ارزش 6.6 میلیارد یورو امضا کرد.
در سال 2018 نیز قطر بمبافکنهای چینی مدل SY-400 با دقت بسیار بالا خریدار کرد و هماکنون نیز در مراحل نهایی توافق با روسیه برای خرید سامانه موشکی اس-400 روسیه است. توافقی که قطریها برای تقویت توان دفاعی خود روی آن بسیار حساب کردهاند.
اما در عرصه پایگاههای نظامی در کنار پایگاه نظامی «العدید» در جنوب غرب دوحه که در سال 1996 افتتاح شده، قطر توانست پایگاه نظامی «الریان» را در غرب پایتخت و طی توافق با ترکیه در 2014 تأسیس کند که شامل آموزش نظامی و صنایع دفاعی و رزمایش های مشترک نظامی نیز میشود و ظرفیت 3هزار سرباز را دارد که تا 5هزار سرباز قابل افزایش است.
در آگوست گذشته، ارتشبد «احمد ابراهیم المالکی»، معاون فرمانده نیروی هوایی سلطنتی قطر، از راهاندازی پایگاه نظامی تازهای با عنوان «پایگاه هوایی تمیم» خبر داد که در درجه اول با هدف توسعه پایگاه العدید و تقویت توان هوایی ارتش قطر ساخته شده و هواپیماها و سامانههای جدیدی که به نیروی هوایی قطر افزوده میشود در آن آشیانه خواهد کرد.
از آغاز محاصره قطر و روشن شدن برنامه کشورهای رقیب آن در حاشیه خلیج فارس، دوحه دریافت که باید دیوار انزوایی را که این کشورها میخواهند قطر را در آن بیندازند بشکند و به عرصههای تازه مشارکت سیاسی و اقتصادی وارد شد.بر همین اساس امیر قطر سفرهای متعددی به کشورهای اروپایی و آسیای غربی و امریکای لاتین انجام داد و توانست در این سفرها قراردادهای هنگفت تجاری امضا کند. سفر به آمریکای لاتین یکی از جدیدترین سفرهای امیر قطر بوده است که در آن از اکوادور و پرو و پاراگوئه و آرژانتین بازدید کرد. محاصره قطر توسط چهار کشور عربی باعث شد که این کشور در پی افزایش توان نظامی و اقتصادی خود و گسترش شرکای سیاسی خویش برآید.