دیدگاهسیاسی

هشدار «فارن پالسی» به افزایش فقر و نابسامانی اوضاع معیشتی مردم بصره

مجله آمریکایی «فارن پالسی» در گزارشی با اشاره به اوضاع نابسامان معیشتی در استان بصره نوشت که درخواست ها برای تمرکززدایی و استقلال این استان رو به افزایش است.

میدل ایست نیوز: روز یکشنبه مجله آمریکایی «فارن پالیسی» در گزارشی به افزایش فقر و نابسامانی اوضاع معیشتی مردم در استان بصره عراق پرداخت و نوشت که این حالت به بیشتر شدن وابستگی عراق به ایران و  افزایش درخواست ها برای استقلال این استان به عنوان یک اقلیم می انجامد.

به نقل از «سومریه نیوز» در گزارشی که این مجله روی سایت خود قرار داده آمده است که اعتراضات خشونت آمیز اخیر در بصره باعث شد تا توجه ها به سمت نارضایتی های شهروندان عراقی ساکن در پایتخت اقتصادی این کشور جلب شود که از ذخایر نفتی عظیم برخوردار است و عراق را از طریق بندر خود به بازار جهانی متصل می کند.

این مجله نوشته که بیشتر ساکنان بصره شیعه هستند اما در عین حال این استان اقلیت های بسیار دیگری را نیز در خود جای داده است که از جمله آنها عراقی های آفریقایی و مسیحیان هستند. بصره دومین شهر بزرگ عراق است که در زمان جنگ ایران و عراق با حمایت از برخی از بزرگترین هنرمندان عراقی شهرت جدیدی به دست آورد. همچنین ارتش عراق در جریان حمله به کویت از این استان به عنوان راه عبور خود استفاده کرد و جالب اینجا است که با گذشت زمان و در جریان حمله نظامی به عراق در سال 2003 میلادی نیروهای مهاجم به رهبری آمریکا از طریق همین استان به سمت بغداد حرکت کردند.

فارن پالسی نوشت که بحران کنونی بصره موضوع تازه ای نیست، بلکه ریشه در سالیان طولانی از بی توجهی جامعه بین الملل و دولت عراق به این استان دارد. این نشریه نوشت شاید دلیل بالا گرفتن آشوب های مدنی در این شهر را بتوان از سویی به تمرکز دولت برای شکست دادن داعش در مناطق شمالی کشور مرتبط دانست که بر موصل چیره شده بود و از سوی دیگر آن را به توزیع نابرابر درآمد ارتباط داد. با توجه به آنچه گفته شد وضعیت کنونی دور از انتظار نبود و این امکان وجود داشت که جلوی آن گرفته شود.

این مجله با اشاره به کاریزهای آب قدیمی و پر پیچ و خم شهری که به ونیز خاورمیانه شهرت داشت نوشت که این آبراه ها اکنون به جوی های فاضلاب در سطح شهر تبدیل شده اند. همچنین  فارن پالیسی هشدار داد که اوضاع معیشتی نابسامان بصره یک خطر امنیتی را تشکیل می دهد و احتمال می رود که خشونت ها با شدت بیشتری به این استان بازگردد که این وضعیت ثبات دائمی عراق را تهدید می کند.

فارن پالسی در گزارش خود آورده که اوضاع امنیتی در جنوب عراق رو به بحران و نابسامانی و سطح فقر در این مناطق در حال افزایش است که این اوضاع به طور ویژه ای نگرانی ها را برمی انگیزد؛ چراکه بسیاری از جوانان ساکن این مناطق که در مبارزه با داعش و شکست دادن آن مشارکت داشتند اکنون تهیدست و فقیرند.

این مجله ادامه داده که ممکن است اشتباهات پی در پی در جنوب عراق به وابستگی بیشتر به ایران منتهی شود و در عین حال به درخواست ها برای استقلال این استان نیز همچنان تداوم ببخشد.

همچنین در این گزارش آمده که محرومیتی که دولت کنونی عراق بر شهروندان بصره تحمیل می کند باعث بیشتر شدن بی توجهی تاریخی به اکثریت شیعه شده است. آنان در دوران حکومت حزب بعث نیز رنج فراوان بردند که نمونه آن سرکوب شدید انتفاضه ضد حکومتی آنان در سال 1991 میلادی بود که همچنان گورهای دست جمعی آن اقدام خشونت آمیز در بصره کشف می شود.

این مجله نوشته است از سال 2003 میلادی شکست های پی در پی بغداد مانند عدم موفقیت در ارائه خدمات عمومی، خدمات بهداشتی، اشتغال‌زایی، تأمین آب سالم و لوله کشی مناسب موجب شده که هر زمان که صحبت بر سر هزینه های عمومی است، درخواست ها برای تمرکز زدایی و تلاش برای استقلال این استان بیشتر شود. تلاش های بی ثمر تمرکززدایی در کنار وعده های پوچ متعدد باعث شده است که فعالان مدنی در حمایت از تحرکات استقلال طلبی رهبری جوانان را به دست بگیرند. از نمونه های این امر می توان به جمعیت «أبناء البصره» اشاره کرد که تظاهرات کنندگان در بیشتر مواقع پرچم مستقل بصره را بر می افراشتند.

فارن پالسی با اشاره به اهمیت افزایش تلاش ها برای آشتی و سازگاری داخلی و بین المللی مجدد با مناطق جنوبی عراق، تأکید کرد که توزیع عادلانه ثروت عمومی و از جمله حسابرسی از دولت در موضوع فساد که عامل اصلی نابسامانی خدمات عمومی است یک امر ضروری است.

این مجله در پایان گزارش خود نوشت که با وجود اعلام پیروزی در برابر داعش در دسامبر 2017 میلادی اما ثبات دائمی در عراق با آنچه گفته می شود فاصله بسیاری دارد.

مطالب مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا