سیاسی

کردها اختلافاتشان را از بغداد به اربیل بردند

گزارش ها از اربیل و سلیمانیه نشان می دهد که اختلافات میان احزاب کرد بر سر تشکیل دولت ایالتی کردستان بالا گرفته است.

نکات برگزیده مطلب
  • برخی احزاب مخالف، حضور حزب بارزانی در دولت جدید را خط قرمز خود اعلام کرده‌اند.
  • جماعت اسلامی کردستان اعلام کرد که در دولتی که نمایندگان همه احزاب در آن حضور نداشته باشند شرکت نخواهد کرد.
  • حزب دموکرات می‌کوشد در مذاکره با حزب‌های اتحادیه میهنی و تغییر (گوران) به توافقاتی برای تشکیل فراکسیون اکثریت برسد

میدل ایست نیوز: پس از نزاع‌های شدید میان احزاب کردی بر سر مقام ریاست جمهوری عراق و چند وزارتخانه در دولت مرکزی، امروز اختلافات سیاسی میان این احزاب به خود اربیل و مذاکرات تشکیل دولت ایالتی کشیده شده است.

به گزارش العربی الجدید، با اینکه حزب دموکرات کردستان به ریاست «مسعود بارزانی» اعلام کرد که درهای مذاکره برای تشکیل دولت جدید ایالتی بر اساس سهم احزاب کرد در مجلس ایالتی باز است، برخی احزاب مخالف، حضور حزب بارزانی در دولت جدید را خط قرمز خود اعلام کرده‌اند.

«ربوان توفیق معروف»، نماینده مجلس از جنبش «نسل جدید کرد» که از احزاب مخالف است، به «العربی الجدید» گفت که این جنبش در هر دولتی که در اقلیم کردستان برپا شود و حزب‌های اصلی (حزب دموکرات و حزب اتحادیه میهنی) در آن عضو باشند شرکت نخواهد کرد حتی اگر این وضعیت پنجاه سال طول بکشد. او درباره علت چنین تصمیمی گفت: «این احزاب در گذشته عامل اصلی عقب ماندن اقلیم کردستان بوده‌اند» و افزود: «جنبش نسل جدید همچنان نماینده مخالفان در پارلمان خواهد بود و به عضویت هیچ دولتی که نماینده ملت کرد نباشد درنخواهد آمد».

جماعت اسلامی کردستان که از دیگر احزاب مخالف است نیز اعلام کرد که در دولتی که نمایندگان همه احزاب در آن حضور نداشته باشند شرکت نخواهد کرد. «احمد حمه رشید»، عضو جماعت اسلامی کردستان، گفت که این حزب ترجیح می‌دهد که حکومت ایالتی جدید حکومتی مشارکتی باشد.

اما حزب دموکرات کردستان که 45 کرسی از 111 کرسی پارلمان ایالتی کردستان را در انتخابات اخیر از آن خود کرده، همچنان بر اصل توزیع وزارتخانه‌ها میان احزاب براساس تعداد کرسی‌هایشان در مجلس تأکید می‌کند. «اشواق الجاف»، عضو این حزب و نماینده مجلس عراق، پیشتر گفته بود که «حزب دموکرات بزرگ‌ترین و محبوب‌ترین حزب در مناطق کردنشین است و توزیع مناصب باید متناسب با تعداد کرسی‌های تشکل‌های سیاسی در مجلس باشد».

در راستای مذاکرات برای تشکیل دولت ایالتی جدید، روز شنبه هیئتی بلندپایه از حزب دموکرات کردستان برای مذاکره با حزب اتحادیه میهنی کردستان و جنبش تغییر (گوران) عازم سلیمانیه شد. یک منبع نزدیک به این هیئت به «العربی الجدید» گفت: «حزب دموکرات می‌کوشد در مذاکره با حزب‌های اتحادیه میهنی و تغییر (گوران) به توافقاتی برای تشکیل فراکسیون اکثریت برسد».

«لطیف نیروبی»، سخنگوی شورای مرکزی حزب اتحادیه میهنی کردستان، گفت که این حزب با هیئت اعزامی حزب دموکرات روند تشکیل دولت جدید ایالتی را بررسی کرده است. او افزود که مشارکت احزاب کرد در دولت مرکزی بغداد نیز از دیگر محورهای این مذاکرات و هماهنگی‌ها بوده است.

با این همه دور اول این مذاکرات که روز شنبه برگزار شد به توافقی بر سر تشکیل دولت ایالتی کردستان نینجامید. «محمد محمود»، سخنگوی حزب بارزانی که خود نیز عضو این هیئت مذاکره کننده است، در پاسخ به پرسشی درباره نتایج این مذاکرات صرفا ابراز امیدواری کرد که کردستان در چهار سال آینده «ثبات سیاسی و اقتصادی» داشته باشد و افزود که «در نشست‌های بعدی شاهد پیشرفت در مذاکرات تشکیل دولت ایالتی خواهیم بود».

این اختلاف‌ها البته از اختلاف شدید احزاب اصلی کرد در بغداد جدا نیست. «خلیل الجاف»، استاد علوم سیاسی دانشگاه صلاح‌الدین، گفت که در روند معرفی نامزد کردها برای ریاست جمهوری عراق این اختلافات به اوج خود رسید. پس از آن هم وقتی عادل عبدالمهدی دولت خود را معرفی کرد دو عضو حزب دموکرات در این دولت سمت وزارت داشتند که این نیز بر اختلافات افزود.

به گفته الجاف، «این نزاع دو قطب اصلی دارد، یکی حزب بارزانی که معتقد است که وزارت‌خانه‌ها باید بر اساس تعداد کرسی‌های مجلس توزیع شود و دیگری احزاب مخالف آن که بر تشکیل دولت توافقی با صرف نظر از شمار کرسی‌های احزاب تأکید می‌کنند».

او تأکید کرد که این اختلافات باید سریع‌تر حل شود چون احزاب کرد مذاکرات دشواری را با دولت مرکزی عراق بر سر بودجه عمومی کشور و نیز حل و فصل مناطق مورد مناقشه پیش رو دارند.

 

منبع
العربی الجدید

مطالب مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا