سیاسی

تشکیل فرماندهی یکپارچه در کرکوک؛ اقدام بغداد برای تحکیم سیطره خود بر شهر

دولت عراق با تشکیل فرماندهی نظامی یکپارچه‌ در استان کرکوک که شامل نیروهای ارتش، پلیس و گروه‌های حشد الشعبی می شود، سعی دارد سیطره خود بر شهر را تحکیم بخشد.

میدل ایست نیوز:دولت عراق، فرماندهی نظامی یکپارچه‌ای در استان کرکوک تشکیل داد که شامل نیروهای ارتش، پلیس و گروه‌های حشد الشعبی مستقر در جنوب غرب شهر می شود. این اقدام بر اساس دیدگاه جدید بغداد در تحکیم سیطره خود بر شهر و جایگزینی اغلب نیروهای مشارکت کننده در عملیات کرکوک پس از برگزاری همه پرسی جدایی طلبانه اقلیم کردستان، انجام می شود.

از سویی دیگر، نیروهای پیشمرگه کُرد در اطراف شهر در انتظار توافق سیاسی هستند که اجازه بازگشت آنها به شهر را بدهد، این انتظاری است که به نظر می رسد در سایه موضع سرسختانه گروه‌های عربی اهل سنت و شیعی در قبال این مساله، هم اکنون احتمال عملی شدن آن وجود ندارد. همه گروه‌های عربی به دلیل احساس ترس از تکرار تجاوزات نیروهای پیشمرگه در حق اهالی عرب کرکوک و نواحی مجاور، بر مخالفت با بازگشت این نیروها به شهر متفق القول هستند.

مسئول امنیتی در استان نفت‌خیز کرکوک امروز سه شنبه در گفت‌وگو با روزنامه العربی الجدید تصریح کرد:«نیروهای عراقی به طور کامل در کرکوک مستقر شده اند و شهر و مناطق مجاور آن تحت کنترل سرتیپ ستاد «سعد حربیه»، در قالب فرماندهی واحد و یکپارچه قرار دارد که از فلوجه برای انجام این مسئولیت به کرکوک انتقال داده شده است، وی پیشتر فرمانده نظامی فلوجه بود و در اداره پرونده امنیتی این شهر پس از آزادسازی آن از چنگال داعش در سال 2016 میلادی موفقیت آمیز عمل کرده است.

به گفته این منبع امنیتی، مشارکت نیروهای پیشمرگه در این فرماندهی یکپارچه، بسته به نظر بغداد است اما احتمالا این امر در آینده روی دهد با این شرط که نیروهای کُرد تحت امر فرماندهی عراقی در کرکوک فعالیت کنند.

سرهنگ دوم«طالب العبیدی»، از فرماندهان عملیات کرکوک در گفت‌وگویی تلفنی با العربی الجدید عنوان داشت:«شعار نیروهای امنیتی این است؛ هیچ تفاوتی میان عرب، ترکمان،کُرد،مسیحی و مسلمان وجود ندارد و همه آنها شهروندان کرکوک هستند و قانون بالاتر از همه قرار دارد.»

وی افزود:«کرکوک و نواحی اطراف آن از لحاظ امنیتی پیشرفت خوبی کرده است، ما قصد داریم عشائر و شهروندان را از طریق تشویق به همکاری با نیروهای امنیتی و ارتباط اطلاعاتی با نیروهای دولتی در تامین امنیت شهر سهیم سازیم زیرا مشارکت در تامین امنیت شهر مسئولیتی است که متوجه همگان است.»

تشکیل اتاق فرماندهی یکپارچه در کرکوک، واکنش‌های مثبت مردم این شهر را در پی داشته است که این امر را پایانی بر تکثر مراکز امنیتی می دانند اما این اقدام در عین حال با اعتراض سیاسی کُردها مواجه شده است.

در همین چارچوب، «هیوا الجاف»، عضو حزب دمکرات کردستان در گفت‌وگو با العربی الجدید تاکید کرد:«نیروهای پیشمرگه در انتظار ایفای نقشی در حمایت از کرکوک هستند، مشارکت دادن کُردها به دلیل مباحث سیاسی نیست بلکه به دلیل اقتضائات امنیتی است زیرا این نیروها در مدیریت امنیت استان صاحب تجربه هستند و نیروهای عراقی باید به توافق منعقد شده برای بازگشت نیروهای پیشمرگه به کرکوک پایبند باشند.»

«مختار علی»، از شخصیت های برجسته ترکمانان در کرکوک معتقد است که رهبران کُرد باید پرونده امنیتی این شهر را رها کنند و آن را به سیاست ربط ندهند. وی تداوم این اقدام کُردها را به معنای آسیب وارد ساختن به شهروندان دانست.

مختار علی در پایان گفت که این تصمیم بغداد به سود همگان بوده است.

در همین رابطه، «عبدالله نجم الجبوری»، از اعضای تشکل عربی در کرکوک، اعتراضات کُردها به فرماندهی یکپارچه را سیاسی و بدون توجیه دانست و گفت:«کُردها اکنون در کرکوک با خیال راحت زندگی می کنند و کسی مزاحم آنها نیست، کُردها ساکن این شهر هستند و همانند عرب ها و ترکمان ها حق دارند در این شهر زندگی کنند.»

وی در پایان تاکید کرد که اقدامات نژادپرستانه باید از میان برداشته شود، کُردها گهگاهی مسئول برانگیخته شدن این اقدامات هستند.

مطالب مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا