خروج نیروهای امریکایی از عراق، از اولویت متحدان ایران خارج شده است
منابع آگاه خبر می دهند که متحدان ایران در عراق از تلاش خود برای «اخراج» نیروهای امریکایی از عراق کاسته اند.
میدل ایست نیوز: سفر «محمد الحلبوسی» رئیس مجلس عراق به ایالات متحده با پیام های اطمینان بخش به واشنگتن درباره حضور نیروهای امریکایی در عراق همراهی بود، هرچند پیشتر برخی نیروهای سیاسی عراقی که متحد ایران دانسته می شوند بحث اخراج این نیروها را مطرح کرده بودند. موضوعی که همچنان معلوم نیست واقعا برنامه ای عملی است یا برگه فشار و چانه زنی به نفع ایران.
الحلبوسی به عنوان رئیس مجلسی که قرار است طرح پیشنهادی گروه های سیاسی برای تعیین تکلیف و وضعیت حضور نیروهای خارجی در عراق را بررسی و تصویب کند و همچنین به عنوان عضو ائتلاف «بناء» به ریاست «هادی العامری» که متولی اصلی طرح این قانون است مستقیما با این قانون ارتباط پیدا می کند.
اما استقبال گرم واشنگتن از وی و دیدار وی با مقامات بلندپایه امریکا نشان دهنده تلاش امریکا برای ادامه دادن حضورش در عراق است.
دفتر رئیس مجلس عراق در بیانیه ای رسمی اعلام کرد که الحلبوسی در دیدار با «مایک پنس» معاون رئیس جمهور امریکا «ادامه کمک های امنیتی و اطلاعاتی به عراق ازسوی ائتلاف بین المللی به رهبری ایالات متحده» و نیز «موضوع بازگشت آوارگان و تأمین امنیت مناطق آزادشده» را بررسی کرده است.
او در دیدار با «نانسی پلوسی» رئیس مجلس نمایندگان امریکا نیز بر «آغوش باز عراق دربرابر همه کشورها برای کمک جهت بازسازی و سرمایه گذاری به خصوص شرکت های امریکایی» تأکید کرد.
اما به طور خاص در دیدار با «پاتریک شاناهان» سرپرست وزرات دفاع امریکا بود که رئیس مجلس عراق از نقش مهم ائتلاف بین المللی ضد داعش در جنگ با داعش تقدیر و تأکید کرد که عراق پس از شکست نظامی داعش «همچنان به ادامه تلاش ها و حمایت ها برای نابودی بافت های خفته تروریسم و اندیشه افراطی و نیز آموزش نیروهای عراقی و آماده کردن آنها و همچنین به حمایت امنیتی و لجستیک» نیاز دارد.
الحلبوسی که متحد احزاب سیاسی و یاران ایران در عراق است در این پرونده به نظر می آید که با دیگر نیروهای سیاسی اهل سنت عراق هم نظر است.
«مایک پومپئو» وزیر امور خارجه امریکا نیز در دیدار با رئیس مجلس عراق از حمایت امریکا از عراق قدرتمند و مستقل و پیشرفته که هدف «توافق نامه چارچوب استراتژیک» میان دو کشور است سخن گفت و افزود که به موجب این توافق نامه امریکا فضای بزرگی برای فعالیت در عراق دارد.
این همه در حالی است که در چند هفته گذشته تلاش ها و جنجال ها برای «اخراج» نیروهای امریکایی از عراق کاهش یافته است.
منابع آگاه عراقی به «العرب» گفته اند که ایده «اخراج» نیروهای امریکایی از عراق اکنون کم تر از گذشته مطرح است هرچند گروه های گوناگون در عقب نشینی از مواضع خود در این باره علل گوناگونی دارند.
یک نماینده مجلس عراق نیز که در بحث های تشکل های پارلمانی در این باره حضور داشته تأکید کرده که در میان گروه هایی که به عنوان «متحد ایران» از آنها یاد می شود هم نوعی تردید و تمایل به موکول کردن موضوع به آینده دیده می شود.
این نماینده که نخواسته نامش فاش شود گفته که علت اصلی این تمایل آن است که خود ایران ترجیح می دهد که فشارها بر دولت عراق را کاهش دهد و نمی خواهد اکنون که عراق در حال همکاری با ایران در موضوع تحریم های امریکاست، با فشارهای بیشتری ازجانب امریکا برای توقف مناسبات با ایران مواجه شود.
به گفته این نماینده ایران ترجیح می دهد که موضوع اخراج نیروهای امریکایی از عراق در حد اهرم فشار و موضوعی برای چانه زنی بماند و نه اینکه واقعا عملی شود چون ممکن است نتایج معکوسی داشته باشد.
این نماینده ادامه داده که موضوع اصلی در حال حاضر برای ایران مسئله تحریم هاست و نه حضور نیروهای امریکایی در عراق به خصوص که امریکا همچنان مجبور است شرایط خاص عراق را درک کند و برای همین تاکنون چند بار عراق را از اجرای تحریم ها علیه ایران معاف کرده تا بتواند از ایران گاز و برق وارد کند.
اما گروه دیگری که خواستار خروج نیروهای امریکایی از عراق است گروه وابسته به مقتدا صدر است که در کنار برخی از دیگر گروه های سیاسی عراق «ائتلاف اصلاح و سازندگی» را تشکیل داده است. سران ائتلاف اصلاح هم ترجیح می دهند از وزنه و قدرت سیاسی خود برای اصلاح امور داخلی کشور استفاده کنند. منابع آگاه از مذاکرات درونی جریان صدر خبر می دهند که نزدیکان صدر معتقدند که بهتر است به مسائل داخلی بپردازند به خصوص که اگر موضوع اخراج نیروهای امریکایی از عراق در مجلس بررسی و تصویب شود دستاوردی برای رقبای سیاسی آنها در ائتلاف «بناء» خواهد بود.