روند آستانه باز هم در تشکیل کمیته تدوین قانون اساسی شکست خورد/عراق عضو ناظر روند آستانه می شود
مذاکره کنندگان با انضمام عراق به عنوان عضو ناظر موافقت کردند.
میدل ایست نیوز: دوازدهمین دور «نشست آستانه» در پایتخت قزاقستان با صدور بیانیهای پایان یافت. روسیه، ترکیه و ایران بر سر تبادل اسرا و رساندن کمکهای انسانی به ادلب رایزنی کردند. هر سه کشور الحاق بلندیهای جولان به اسرائیل را محکوم کردند.
نشست دو روزه دوازدهمین دور نشست سوریه در آستانه (نورسلطان) روز جمعه ۶ اردیبهشت (۲۶ آوریل) پایان یافت. در این نشست نمایندگان روسیه، ترکیه و ایران و همچنین هیئتهای دولت بشار اسد و مخالفان شرکت کردند.
«آلکساندر لاورنتیف»، فرستاده «ولادیمیر پوتین» در رأس هیئت روسیه و «علی اصغر خاجی»، دستیار ارشد وزارت امور خارجه در رأس هیئت ایران حضور داشتند. از ترکیه نیز «سدات اونال»، معاون وزیر امور خارجه این کشور در رأس هیئت ترکیه مشارکت کرد. نمایندگان نهادهای بینالمللی از جمله سازمان ملل و صلیب سرخ نیز به عنوان ناظر در این نشست شرکت کردند.
خبرگزاری فرانسه بعد از پایان این نشست از نورسلطان گزارش کرده است که در این نشست درباره تشکیل کمیته قانون اساسی سوریه پیشرفتی حاصل نشده است. روسیه، ایران و ترکیه درباره تاسیس کمیته قانون اساسی در بیانیه پایانی خود اعلام کردهاند که با «گیر پدرسون»، فرستاده ویژه سازمان ملل متحد در امور سوریه رایزنی کردهاند. آنها تاکید کردهاند که مذاکرات بر سر کمیته قانون اساسی سوریه در ژنو ادامه پیدا خواهد کرد.
تعیین اعضای کمیته قانون اساسی سوریه یکی از چالشهای بزرگ مذاکرات برای حل مشکلات سیاسی سوریه بوده است و درباره تعیین ترکیب اعضای کمیته قانون اساسی اختلاف نظر جدی وجود دارد. سازمان ملل متحد فشار آورده است تا عمدهترین نیروهای سیاسی سوریه در تدوین قانون اساسی جدید این کشور مشارکت کنند. اما دولت بشار اسد بارها با پذیرفته شدن برخی از اعضای اپوزیسیون سوریه به شدت مخالفت کرده است.
آلکساندر لاورنتیف، فرستاده ولادیمیر پوتین در امور سوریه روز پنجشنبه ۲۵ آوریل در نخستین روز نشست قزاقستان صریحا گفت که «نکات ناروشن زیادی» وجود دارد.
پیش از این چهره های اپوزیسیون سوریه تأکید کرده بودند که اختلافات درباره تشکیل کمیته تدوین قانون اساسی برطرف شده است.
در بیانیه نشست پایانی اما طرفین تاکید کردهاند که در نشست ژنو اعضای تشکیل دهنده کمیته قانون اساسی باید تعیین شوند. روسیه، ترکیه و ایران از تلاشهای نماینده سازمان ملل متحد پشتیبانی کردهاند و قصد دارند نشست بعدی را در ژنو برگزار کنند.
موضوعات دیگری چون تبادل زندانیان، ارسال کمکهای بشردوستانه و همچنین وضعیت ادلب نیز در نشست قزاقستان بررسی شده است.
روسیه، ترکیه و ایران از سال ۲۰۱۷ باوجود اختلافاتی که با هم دارند نشست صلح سوریه را در آستانه برگزار کردهاند. این نشست تابه حال ۱۲ بار برگزار شده و به نشست آستانه مشهور شده است. آستانه نام سابق پایتخت قزاقستان است که در ماه مارس سال جاری برای تجلیل از خدمات رئیس جمهور این کشور نورسلطان نامیده شد.
خبرگزاری آناتولی ترکیه با انتشار متن بیانیه نوشته است که نمایندگان ترکیه، روسیه و ایران در بیانیه پایانی نشست خود به رسمیت شناختن الحاق بلندیهای جولان به اسرائیل توسط آمریکا را هم به شدت محکوم کردند.
در بخشی از بیانیه آمده است که اقدام اسرائیل در الحاق بلندیهای جولان نقض آشکار قطعنامه ۴۹۷ شورای امنیت سازمان ملل متحد است و امنیت و صلح در خاورمیانه را به خطر میاندازد.
در بیانیه طرفین بر پایبندی خود به روند انتقال سیاسی تحت نظارت سازمان ملل تاکید کردند و اعلام کردند که مسئله سوریه از طریق نظامی قابل حل نیست.
همچنین شرکت کنندگان در این نشست با پیوستن عراق به این مذاکرات به عنوان عضو ناظر موافقت کردند.