اقتصادیسیاسی

امریکا نگران افزایش خرید سلاح چینی ازسوی کشورهای عربی

چین می تواند سلاح هایی را به کشورهای عربی بفروشد که فروش آنها برای امریکا با محدودیت همراه است.

ميدل ايست نيوز: گزارشی که وزارت دفاع امریکا (پنتاگون) در اواخر این ماه منتشر کرده نشان می دهد که افزایش خرید سلاح های ساخت چین در کشورهای عربی و خاورمیانه مایه نگرانی دولت «دونالد ترامپ» شده است.

بسیاری از متحدان سنتی امریکا برای خرید فناوری های نظامی و سلاح هایی که امریکا به حکم عضویت در معاهدات بین المللی منع گسترش جنگ افزارها صادرات آنها را ممنوع کرده سراغ چین می روند.

«راندال شریور» (Randall Schriver)، دستیار وزیر دفاع امریکا در امور آسیایی، به «المانیتور» می گوید: «به احتمال قوی آنها می خواهند توان نظامی و دفاعی خود را در زمان کوتاه تری افزایش دهند. چین در این باره انضابط کمتری دارد، برای همین خطر فروش جنگ افزارها به حکومت های غیر مسئول جدی است».

پنتاگون در گزارش خود اعلام کرده که چین میان سال های 2013 -2017، از فروش سلاح بیش از 10 میلیارد دلار درآمد  داشته است.

آنچه به چین دست بالا را می دهد آن است که مثلا در فروش پهپاد به عراق و عربستان و امارات رقیب چندانی ندارد چون امریکا به موجب تعهدات کاهش جنگ افزارها در فروش پهپادها محدودیت دارد.

حضور نظامی عربستان و امارات در دریای سرخ و افریقا امکانات نظامی ای را که آنان در عرصه پهپاد از چین دریافت کرده اند آشکار کرد. همه فیلم های پهپادهای «وینگ لونگ 2» ساخت چین را دیده اند که نیروی نظامی امارات آن را در روزهای گذشته برفراز طرابلس، پایتخت لیبی، به پرواز درآورد.

دولت ترامپ در مدت اخیر سعی کرده که فروش پهپاد را تسهیل کند. مجله امریکایی Defense News چندی پیش سندی را منتشر کرد که نشان می داد دولت امریکا به وزارت امور خارجه دستور داده که فروش پهپاد را آسان کند.

به موجب این آیین نامه، فروش پهپادهایی که با سرعت کمتر از 650 کیلومتر در ساعت حرکت کنند قابل فروش خواهد شد. البته اجرای این آیین نامه با موانعی روبه روست.

به نظر می آید درخواست های اردن و امارات برای خرید پهپادهای امریکایی «پردتور» نیز متوقف شده، هرچند امریکا کوشید با بهانه کردن تهدید ایران قانون گذاران امریکایی را برای فروش این پهپادها دور بزند.

برخی کارشناسان می گویند تأکید کنگره بر اهمیت مسائل حقوق بشری در فروش سلاح که در قراردادهای تسلیحاتی امریکا به آن توجه می شود چندان مایه خرسندی خریداران سلاح امریکایی در خاورمیانه نیست.

پیش از این، دولت «باراک اوباما» اجازه فروش پهپاد به ارتش مصر را نداده بود.

«بکا واسر»، کارشناس امور خاورمیانه در مؤسسه رند، می گوید: «علاقه آنها به پهپاد بمب افکن عین علاقه بچه ها به یک اسباب بازی جدید است. وقتی دقیق نگاه کنیم می بینیم که امارات و عربستان بیشتر پهپادهای غیر بمب افکن نیز دارند که کاربری امنیتی دارد، چرا باید بمب افکن های بیشتری به آنها داد؟».

به نظر برخی کارشناسان با وجود موفقیت چین در بستن اینگونه قراردادها، ارتباط این قراردادها با خرید نفت خاورمیانه باعث می شود که چین بیش از هر زمانی از تحولات خاورمیانه تأثیر پذیرد.

«امی مایرز جاف»، کارشناس امنیت انرژی در شورای روابط خارجی نیویورک، پیش تر در توئیتی نوشته بود: «لعنت نفت حالا دامن چین را گرفته است. الان چین است که به بازگشت دلارهای نفتی نیاز دارد و بیشترین تأثیر را از تولید اوپک و تنش های ناشی از فعالیت های مسلحانه در خاورمیانه می پذیرد».

منبع
المانیتور

مطالب مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

هفده − 2 =

دکمه بازگشت به بالا