علل خروج نیروهای اماراتی از یمن
امارات در پی افزایش تنشها در منطقه خلیج به ویژه سرنگونی پهپاد امریکایی از سوی ایران و افزایش حملات پهپادی انصارالله، تصمیم به خارج کردن نیروهای خود از یمن گرفته است.
میدل ایست نیوز: در میانه اعتقاد حاکم مبنی بر ناکامی امارات از دست یافتن به اهداف خود در یمن و همزمان باافزایش تنش در منطقه خلیج، به نظر می رسد که اوظبی به صورت جدی برای کاستن از شمار نیروهای نظامی خود در یمن به فکر فرو رفته است.
خبرگزاری رویترز در 28 ژوئن در گزارشی عنوان کرد که مقامات اماراتی به علت افزایش شدت تنشها در منطقه خلیج میان امریکا و ایران و ورود امارات به میدان درگیری که از طریق هدف قرار گرفتن 4 کشتی در نزدیکی بنادر این کشور و نیز سرنگونی پهپاد امریکایی بلند شده از اراضی امارات به نقطه اوج خود رسید، این کشور در صدد است تا بخشی از نیروهای خود را از یمن خارج کند.
این خبرگزاری به نقل از دو مقام دیپلماتیک آگاه نوشت که امارات برخی از نیروهای خود را از بندر عدن جنوبی و ساحل غربی یمن خارج کرده است، مناطق یاد شده از جمله مناطقی است که بیشتر نیروهای اماراتی در آنجا حضور دارند.
امارات در طی پنج سال گذشته که در جنگ یمن علیه انصارالله مشارکت داشته است، خسارتهای سنگینی را در عرصههای مختلف متحمل شده است.
خسارتهای مالی
گزارشها حاکی از هزینه 1.3 میلیارد دلاری ماهانه امارات در جنگ یمن است. (16 میلیارد دلار در سال)
جالب توجه آن است که امارات از زمان آغاز جنگ تا به امروز، با هزینه یاد شده اقدام به ایجاد تشکیلات نظامی متعدد در جنوب یمن علیه «عبد ربه منصور هادی» و دولت وی کرده است، یعنی ابوظبی عملا بر خلاف اهداف اعلام شده ائتلاف تحت رهبری عربستان رفتار کرده است.
در همین راستا، امارات به حمایت از گروههای نظامی مخالف با دولت منصور هادی، نظیر شورای انتقالی جنوب اقدام کرده است که جدایی جنوب یمن را خواستار هستند.
امارات همچنین 64 هزار مزدور خارجی را علاوه بر گروههای نظامی یمنی که تحت امر دارد به استخدام خود در آورده است که همه اینها بار مالی سنگینی را بر دوش این کشور نهاده است.
اعتبار و وجهه خارجی
در خارج از امارات، اتهامات بسیاری در رابطه با ارتکاب جنایت جنگی در یمن و انجام شکنجه علیه افراد بازداشت شده، متوجه دولت امارات است، این مسائل تنها متوجه مقامات اماراتی نیست بلکه شرکتهای خارجی که در این زمینه با امارات همکاری داشتهاند مورد پیگرد قضایی قرار گرفته اند.
در ماه مارس 2019، کانون وکلای فرانسه علیه مزدوران فرانسوی که با شرکت امریکایی در جنگ یمن با سرمایهگذاری امارات همکاری داشتند به اتهام ارتکاب جنایت جنگی اقامه دعوی کرد.
این اقامه دعوی پس از آن مطرح شد که سایت”BuzzFeed” امریکا فاش کرد که امارات برای انجام عملیات ترور علیه رهبران حزب «گردهمایی یمنی برای اصلاح» را که ابوظبی آن را گروهی تروریستی و بازوی اخوان المسلمین در یمن می داند از شرکت امنیتی خصوصی امریکا تحت عنوان Spear Operations Group کمک گرفته است.
در ایالات متحده امریکا، مجلس نمایندگان این کشور تصمیم به متوقف ساختن تسلیح امارات و عربستان به علت ارتکاب جنایت جنگی در یمن گرفت.
در اواخر سال گذشته میلادی نیز سازمان بین المللی دفاع از حقوق و آزادی با ارائه یک هزار سند و آوردن شهود در برابر دادگاه جنایی پاریس علیه محمد بن زاید، ولیعهد سعودی به اتهام دست داشتن در جنایت جنگی در یمن اقامه دعوی کرد.
کشته شدن سربازان اماراتی و مزدوران وابسته به این کشور
بر اساس گزارش مرکز پژوهشهای “اماسک”، امارات از سال 2015 میلادی تا ژوئن 2018 میلادی نزدیک به 111 تن از نظامیان خود را در جنگهای فرامرزی و غالبا در یمن از دست داده است.
امارات در یمن سه نوع نیروی نظامی دارد: نوع نخست 1500 نیروهای اماراتی اعم از افسران و سربازان هستند که غالبا مسئولیتهای آموزشی را برعهده دارند، نوع دوم سربازان اجیر شده یمنی هستند که تحت آموزش و حمایت مالی و تسلیحاتی امارات قرار دارند و تنها از افسران اماراتی دستور می گیرند.
نوع سوم از مزدوران بین المللی شامل کولومبیا، پاناما، شیلی، اریتره و سالوادور به تعداد تقریبی 1800 تن تشکیل می شود که تابع افسران اماراتی هستند.
سایت اطلاعاتی اینتلیجنس در ژوئن سال2018 میلادی در گزارشی عنوان کرد که امارات افسران امریکایی که پیشتر در عراق و افغانستان جنگیدهاند برای بهبود عملکرد نیروهای خود در یمن به استخدام در آورده است.
مخالفت مردمی در یمن
در ماههای اخیر، درخواستها در یمن برای اخراج امارات به دلیل تداوم حمایت از گروههای جداییطلب و تلاش برای سیطره بر مناطق جنوبی افزایش یافته است به طوری که فعالان یمنی اخیرا در شبکههای اجتماعی هشتگی با عنوان «اخراج امارات خواسته مردمی است» به راه انداخته اند.
تهدیدات انصارالله، ابوظبی را ترسانده است
شاید مهمترین دلیلی که موجب اقدام امارات در خارج کردن نیروهای خود از یمن شده است، ترس این کشور از حملات انصارالله به تاسیسات حیاتی و فرودگاههای اماراتی است به طوری که ابوظبی از شدت حملات خود علیه مواضع انصارالله کاسته است.
در همین رابطه، امارات نگران است که حملات پهپادی انصارالله که اخیرا به فرودگاههای این کشور هم رسیده است منجر به تحت الشعاع قرار گرفتن اقتصاد این کشور شود.
همچنین درگیری ایالات متحده امریکا با ایران هم موجب نگرانی بیشتر امارات از حملات انصارالله که مورد حمایت ایران هستند به مواضع این کشور در یمن شده است و این امر به نوبه خود در خارج کردن نیروهای خود از یمن تاثیر داشته تا در جنگ احتمالی بتواند از حملات جلوگیری کرده و از کشور خود حمایت کند.
همچنین بخوانید
کاهش نیروهای اماراتی در یمن در سایه افزایش تنش میان امریکا و ایران