پایگاه «کی 1» کانون تمرکز امریکایی ها در شمال عراق
پایگاه نظامی «کی 1» به دردسری بزرگ برای ایران تبدیل شده چون هم به ایران نزدیک است هم در محور مواصلاتی عراق به سوریه قرار گرفته است.

میدل ایست نیوز: در نزدیکی یکی از بزرگ ترین انبارهای نفت عراق در شهرستان دبس (در 20 کیلومتری شمال غربی کرکوک) پایگاه نظامی «کی 1» (K1) واقع شده که بزرگ ترین یگان رزمی امریکا در شمال عراق با یگان های رصد هوایی و منظومه پیشرفته راداری را در خود دارد و رقیب پایگاه نظامی «عین الاسد» در استان انبار است.
این پایگاه نظامی را حکومت عراق در اواخر دهه 1970 برای استفاده نیروی هوایی خود ساخت تا از آنجا بتواند مناطق سرپل ذهاب و قصر شیرین و کرمانشاه ایران را هدف قرار دهد. در سال 2003، این پایگاه مرکز اصلی حضور امریکایی ها شد و نام آن را «کی 1» (کی = K = کرکوک) گذاشتند. مساحت این پایاه 15 کیلومتر مربع است و در آن سوی آن در منطقه باجوان در شمال غرب کرکوک انبارهای عظیم نفتی شرکت صادرات نفت عراق (سومو) قرار دارد.
این پایگاه انبارهای نظامی عظیم زیر زمینی و آشیانه هواپیماهای جنگی و رادارهای پیشرفته دارد. گروه های تروریستی القاعده و داعش چندین مورد حملات انتحاری در این پایگاه انجام دادند که آخرین آنها در سال 2017 بود که به کشته شدن یکی از پاسبان های آن انجامید.
از سال 2011، این پایگاه به مقر نیروهای لشکر 12 ارتش عراق تبدیل شد که پس از سقوط بخش زیادی از خاک عراق به دست تروریست های داعش در سال 2014 نیروهای عراقی از آن خارج شدند. همه مناطق اطراف این پایگاه سقوط کرد اما خود پایگاه به علت استحکامات بالا به دست داعش نیفتاد و بعد نیروهای پیشمرگ در آن مستقر شدند. در سال 2017 با بازگشت ارتش عراق به کرکوک و بیرون انداختن پیشمرگ ها از این شهر دوباره ارتش عراق در این پایگاه نظامی مستقر شد.
امروز نیروهای ارتش عراق که مسئول امنیت کرکوک و مناطق پیرامون آن هستند در کنار نیروهای امریکایی که گفته می شود صدها سرباز می شوند در این پایگاه حضور دارند. مانند دیگر پایگاه های نظامی در عراق که امریکایی ها در آنها مستقرند، نیروهای حشد الشعبی اجازه ندارند که بیش از 10 کیلومتر به این پایگاه نزدیک شوند. این وضعیت باعث شده که این پایگاه به نقطه تعادل درون استان کرکوک تبدیل شود.
یک مقام بلندپایه عراقی در شورای استانداری کرکوک تأکید کرد که این پایگاه یکی از مراکز اصلی هماهنگی نیروهای ارتش عراق با نیروهای پیشمرگ در مناطق مورد مناقشه است و احتمالا با نزدیک شدن انتخابات استانداری ها و پس از آن برگزاری همه پرسی سراسری در عراق که قرار است سال آینده برگزار شود نقش آن اهمیت بیشتری پیدا خواهد کرد.
این مقام تأکید کرد که این پایگاه امروز مرکز هماهنگی عملیات هایی است که علیه داعش در عراق اجرا می شود.
به گفته این مقام آگاه، «این پایگاه در میان پایگاه هایی که امریکایی ها در آنها حضور دارند بیشترین دردسر را برای ایرانی ها ایجاد کرده است. چون به لحاظ جغرافیایی به مرز ایران نزدیک است و در محور مواصلاتی مهمی قرار دارد که شرق عراق را به شمال آن و مرزهای سوریه متصل می کند».
این مقام افزود که در دوره اخیر این پایگاه به یک ابزار تهدید تبدیل شده است. وی همچنین گفت که نیروهای سیاسی برای بدنام کردن افراد و رقبا در کرکوک آنان را به همکاری و تماس با این پایگاه متهم می کنند.
«محمد الجاف»، کارشناس امور کرکوک، گفت که این پایگاه در حکم نماد یادآوری نیاز عراق به حمایت های بین المللی است و دولت مرکزی هنوز نمی تواند نفوذ خود را در همه نقاط عراق بسط دهد.