ایران: هیچ تعهدی بابت آزادی «گریس۱» نداده ایم
پس از آزاد شدن نفتکش گریس ۱، ایران اعلام کرد که تعهدی به عدم ارسال این نفتکش به سوریه نداده است.
میدل ایست نیوز: «عباس موسوی»، سخنگوی وزارت امور خارجه ایران در واکنش به مصاحبه «فابیان پیکاردو»، وزیر ارشد دولت جبل الطارق که گفته بود ایران تعهد داده گریس-۱ یک به سوریه نمیرود گفته است که این کشور هیچ تعهدی مبنی بر نرفتن نفت کش گریس-۱به سوریه نداده است.
وی در مصاحبه با باشگاه خبرنگاران جوان وابسته به تلویزیون ایران گفته است ایران “از سوریه در همه حوزهها از جمله نفت و انرژی حمایت” میکند.
سخنگوی وزارت خارجه ایران با تاکید بر اینکه “جمهوری اسلامی ایران به هر مشتری قدیمی و تازهای که بخواهد، نفت خود را میفروشد”، گفته است “کشتی گریس یک از ابتدا هم قرار نبود به سوریه برود”.
«علی ربیعی» سخنگوی دولت ایران نیز در توییتر خود نوشت که “رفع توقیف نفتکش گریس ١ بدون هیچ تعهدی ثمره اقتدار، دیپلماسی فعال و کوتاه نیامدن از حقوق ملت است”.
روز گذشته «فابیان پیکاردو»، وزیر ارشد دولت جبل الطارق، در مصاحبه با شبکه اسکای نیوز گفت “دولت ایران در نامهای در سربرگ رسمی خود متعهد شده که محموله نفتکش گریس-۱ را در اختیار یک نهاد یا کشور تحت تحریم اتحادیه اروپا قرار نخواهد داد و اگر این تعهد را نقض کند، اعتباری برای آن حکومت در جهان باقی نخواهد ماند.”
او گفت که حکومت ایران قول داده این نفتکش “عازم مقصد اولیه خود نخواهد شد و در نتیجه، دولت جبلالطارق مجوزی نداشت که حتی برای یک لحظه بیشتر این نفتکش را در توقیف نگه دارد.”
او تایید کرد که تصمیم به آزادی نفتکش پس از ملاقات با مقامات ایرانی در لندن اتخاذ شد.
این ابرنفتکش حامل بیش از دو میلیون بشکه نفت خام ایران است.
روز ۴ ژوئیه دولت جبلالطارق اعلام کرد که با کمک تفنگداران نیروی دریایی بریتانیا، نفتکش گریس-۱ حامل نفت ایران را در آبهای این سرزمین توقیف و به بنادر خود منتقل کرده است. مقامات جبلالطارق گفتند که این کشتی حامل نفت برای موسسات سوری تحت تحریم اتحادیه اروپا بوده و به همین دلیل، توقیف شده است. جبلالطارق از سرزمینهای تحت حاکمیت بریتانیا، عضو اتحادیه اروپا و ملزم به اجرای مصوبات اتحادیه است. گریس-۱ بیست و هشت خدمه داشت.
مقامات ایران اظهارات دولت جبلالطارق را تکذیب کردند و گفتند که مقصد این کشتی، سوریه نبوده هرچند از افشای مقصد آن خودداری ورزیدند. آنان همچنین گفتند که نفتکش در آبهای بینالمللی و خارج از محدوده آبهای سرزمینی کشورهای عضو اتحادیه اروپا توقیف شده و در نتیجه، حتی اگر مقصد آن سوریه هم بوده، اقدام جبلالطارق با قوانین بینالمللی در تضاد بوده است.
دولت جبلالطارق بعدا با مراجعه به دادگاه عالی این سرزمین، مجوز تمدید مهلت توقیف نفتکش به منظور بررسی بیشتر را دریافت کرد و این مهلت روز گذشته منقضی شد و دولت درخواستی برای تمدید توقیف مطرح نکرد.
روز گذشته در خبرها آمده بود وزارت دادگستری ایالات متحده با تسلیم دادخواستی به دادگاه عالی جبلالطارق خواستار توقیف و ضبط این نفتکش شده بود که میتوانست خروج نفتکش از جبلالطارق را تا پایان رسیدگی قضایی به آن به تعویق اندازد.
مراجع رسمی ایالات متحده از تایید یا توضیح در مورد چنین دادخواستی خودداری ورزیدهاند و برخی منابع محلی در جبلالطارق اساسا وجود چنین دادخواستی را تکذیب کردند. مشخص نیست که در صورت تسلیم چنین دادخواستی، آیا دادگاه عالی جبلالطارق آن را نپذیرفت، دادخواست را وارد ندانست یا به دلایل دیگری از رسیدگی به آن خودداری کرد.
معاون سازمان بنادر و دریانوردی ایران گفت که کشتی در زمان توقیف با پرچم پاناما حرکت میکرد اما در طول این مدت، این کشور پرچم خود را از کشتی خلع کرد وکشتی به درخواست مالک، که روسی است، با پرچم جمهوری اسلامی ایران و با نام آدریان دریا حرکت خواهد کرد. وی گفت که مقصد این کشتی نیز به مدیترانه تغییر پیدا کرد اما در مورد مقصد اولیه آن اظهار نظری نکرد.