هشت گردان که مایه نگرانی «اردوغان» شده اند/ «نیروهای دموکراتیک سوریه» از چه گردان هایی تشکیل شده است؟
هشت گردان نظامی با قومیت های گوناگون عربی و کردی در ائتلاف با یکدیگر «نیروهای دموکراتیک سوریه» را تشکیل داده اند.
میدل ایست نیوز: به نظر می آید اقدام نظامی ترکیه که گفته می شود تا چند ساعت دیگر آغاز خواهد شد بار دیگر نقشه نزاع در سوریه را بر هم بریزد و ضربه ای سخت بر پیکر نیروهای دموکراتیک کرد باشد که نقشی مهم در جنگ با تروریست های داعش داشتند.
اما نیروهای دموکراتیک سوریه چه نیروهایی هستند؟
در شمال سوریه گروهی موسوم به نیروهای دموکراتیک سوریه یا قسد یا SDF فعالیت دارند که فرماندهی مشترک چند گروه مسلح کرد و عرب در شمال سوریه است.
گروه های کرد از سال 2014 با فراخوان «عبدالله اوجالان»، رهبر حزب کارگران کردستان، تمرکز خود را بر جنگ با تروریست های داعش نهادند.
این گروه که متشکل از افراد مسلح کرد و عرب است از حمایت ایالات متحده برخوردار است و از سال 2016 در شمال سوریه منطقه ای خودمختار تشکیل داده که از آن به «روژاوا» یاد می شود.
این نیروها متشکل از پنج گروه اصلی هستند که براساس برخی آمارها شمار رزمندگانشان به 100 هزار مسلح می رسد.
در ادامه این پنج گروه اصلی را معرفی می کنیم:
-
یگان های مدافع خلق کرد (یپگ) YPG
یگان های مدافع خلق کرد بازوی رسمی نظامی حزب اتحاد دموکراتیک (PYD) در سوریه و نیروی نظامی رسمی روژاوا است.
یگان های مدافع خلق پس از حملات دولت سوریه در سال 2004 با هدف حمایت از کردهای سوریه مجموعه های کوچکی را برای مقاومت تشکیل داد. در سال 2011 این مجموعه ها با یکدیگر به صورت رسمی یگان های مدافع خلق را تشکیل دادند و در عفرین، جزیره، کوبانی، حی شیخ مقصود حلب فعالیت مسلحانه کردند.
شمار رزمندگان این نیروها میان 30 تا 65 هزار نیرو دانسته شده است.
-
یگان های مدافع زنان (YPJ)
با افزایش شمار زنان رزمنده در یگان های مدافع خلق، این زنان در آوریل 2013 نیروهای خاص خود را تشکیل دادند. فقط زنان در این یگان فعالیت می کنند و نظام داخلی و تشکیلاتی خاص خود را دارند و شمار رزمندگانشان 20 هزار تن برآورد شده است.
این نیروها در کنار یگان های مدافع خلق به مدت پنج سال در بسیاری از عملیات های نظامی همکاری داشتند که فقط تعدادی از آنها زیر چتر نیروهای دموکراتیک سوریه بود. ازجمله آنها نقش مهمی در آزادی شهرهای ایزدیی و شنکال از چنگ تروریست های داعش داشتند.
آنها میان سپتامبر 2014 تا ژوئن 2015 نقش مهمی در دفاع از کوبانی و آزاد کردن آن داشتند.
-
صنادید
مجموعه ای مسلح عمدتا متشکل از اعضای قبیله عرب شمَر هستند که در سال 2013 برای جنگ با داعش تشکیل شد.
مرکز رسانه ای نیروهای انقلابی سوریه شمار نیروهای این گردان را 4500 نیرو اعلام کرده است.
فرمانده این گروه «بندر الهادی الجربا» نام دارد که عضو ستاد عملیات نیروهای دموکراتیک سوریه است و زیر چتر این نیروها در جنگ با داعش در حسکه در سال 2014 شرکت کرده است.
-
شورای نظامی سریانی سوریه MFS
گروهی متشکل از 3 هزار سرباز به فرماندهی «آرام حنا» متشکل از افراد مسیحی سریانی و ارمنی و آشوری و کلدانی.
این نیروها در جنگ با داعش در رقه حضور داشتند و خودشان شمار نیروهایشان را حدود 100 هزار رزمنده اعلام کرده اند. سریانیان ارتدکس و کاتولیک 15 درصد مسیحیان سوریه را تشکیل می دهند.
-
ارتش انقلابیان (جیش الثوار)
ارتش انقلابیان در سال 2015 در مناطق شمالی و شرقی حلب اعلام موجودیت کرد و با یگان های مدافع خلق و یگان های مدافع زنان متحد شد.
این ارتش متشکل از تیپ های مأموریت ویژه، تیپ 99 پیاده نظام، تیپ حمزه، تیپ قعقاع، آزادگان شمال و چند تیپ دیگر می شود که همه از استان ادلب هستند.
گفته شده که شمار رزمندان این ارتش 1800 تا 4 هزار سرباز است که اکثر آنها کرد و عرب و ترکمانانی هستند که با داعش و دولت سوریه جنگیدند.
-
جبهه انقلابیان رقه
مجموعه ای مسلح از مخالفان حکومت سوریه که خواستار تشکیل «دولت دموکراتیک مدنی یکپارچه» است و در سال 2012 در رقه اعلام موجودیت کرده. شمار سربازان آن 800 تا 2300 سرباز برآورد شده است. فرمانده این گروه «احمد علوش» است که به «ابو اسراء الرقاوی» شناخته می شود.
-
تابور آزادی جهانی (تابور الحریة العالمی)
گروهی مسلح تشکیل در سال 2015 در شهر رأس العین در استان حسکه متشکل از سربازان چپ که از آلمان و یونان و ترکیه و ارمنستان آمده اند.
-
نیروهای امنیت داخلی
چند گروه که مأمور امنیت داخلی شهرها هستند نیز با نیروهای دموکراتیک سوریه همکاری می کنند. مانند نیروهای سوتورو که مسیحی و متشکل از هزار نیرو هستند و نیروهای «آسایش» که نیروهای امنیتی رسمی روژاوا هستند.