
میدل ایست نیوز: با توجه به ذخایر عظیم نفت و گاز عراق، به لحاظ نظری هیچ مانعی در مسیر تبدیل عراق به یکی از بزرگ ترین تولیدکنندگان محصولات پتروشیمی در جهان وجود ندارد.
عراق که مدت های طولانی صنایع نفت و گازش متوقف مانده بود، اقدامات جدی ای برای پیشرفت در عرصه را آغاز کرده است هرچند صادرات نفتی عراق در ماه اکتبر و قیمت نفت خام در بازارهای جهانی نیز کاهش یافته است.
اوایل هفته گذشته، وزارت نفت عراق اعلام کرد که با اجرای چند پروژه می کوشد توان پالایش نفتی خود را 790 هزار بشکه در روز افزایش دهد. عراق در حال حاضر فقط روزانه 650 هزار بشکه نفت را می تواند پالایش کند. این اقدامات با گسترش پالایشگاه های کربلا و ایجاد تأسیسات تازه نفتی در کرکوک و واسط و ناصریه و فاو و بصره انجام می شود.
اما همچنان موانعی جدی در مسیر تبدیل عراق به بزرگ ترین تولیدکننده محصولات پتروشیمی در جهان وجود دارد.
عراق مشکلات جدی ای دارد که باید بیش از هرچیز به فکر رفع آنها باشد. در سال 2015، شرکت جهانی شل قراردادی به حجم 11 میلیارد دلار برای ساخت پروژه پتروشیمی نبراس در مرکز نفتی بصره امضا کرد. شرکت شل در همان زمان اعلام کرد که این الگوی سرمایه گذاری می تواند رکورد تولید پتروشیمی را در جهان جابجا کند.
این شرکت می کوشد که در این پروژه عظیم از منابع نفتی موجود در میدان نفتی مجنون و غرب قرنه 1 استفاده کند. این شرکت همچنین مالکیت 44 درصد شرکت گاز بصره را در اختیار دارد که برای استخراج گاز از غرب قرنه 1، زبیر، رمیله ایجاد شده است.
قرار بوده در پروژه نبراس سالانه دست کم 1.8 میلیون تن متریک محصولات پتروشیمی تولید کند که از اوایل دهه 1990 در عراق بی سابقه است.
شل تاکنون همچون یک شریک مناسب برای عراق عمل کرده و توانسته به این کشور کمک کند که منابع هیدروکربنی خود را صرفا در قالب نفت خام به فروش نرساند. عراق نیازمند یک مرکز گازی دیگر در استان بصره است تا بتواند به به حجم تولید یک میلیارد فوت مکعب گاز برسد تا منابع اتان استخراجی آن به میزان قابل اطمینان برسد.
براساس برآوردهای مراکز اقتصادی، تأمین همه ملزومات برای ایجاد پتروشیمی قدرتمند در عراق 40-50 میلیارد دلار هزینه دارد که با توجه به شرکت های مهمی که در عراق فعال هستند تأمین آن دشوار نیست.
یک منبع بلندپایه در وزارت نفت عراق تأکید کرد که مشکل اصلی در پیشرفت این پروژه ها و تعلل شرکت شل در اجرای آن موضوع فساد است که مانع از جدی شدن اجرای پروژه عظمی نبراس شده است.
شرکت «اکسون موبیل» هم به علتی مشابه در اجرای شراکت خود با پروژه منابع نفتی دریایی مشترک تعلل کرده است.