«ظریف»: اختلافات منطقه را می توانیم از طرق صلح آمیز حل کنیم
وزیر امور خارجه ایران، خواستار حل و فصل تمامی اختلافات و کشمکش های منطقه ای از طریق صلح آمیز و ارتقای ارتباطات با استفاده از «پویش صلح هرمز» شد.

میدل ایست نیوز: «محمدجواد ظریف»، وزیر امور خارجه ایران، خواستار حل و فصل تمامی اختلافات و کشمکش های منطقه ای از طریق صلح آمیز و ارتقای ارتباطات با استفاده از «پویش صلح هرمز»، که پیشنهاد ایران برای تأمین امنیت تنگه هرمز است، شد.
محمد جواد ظریف روز یکشنبه در فروم دوحه گفت که برخی از بازیگران منطقه ای نابرابری ها را فرصتی برای استیلای منطقه ای تلقی می کنند و حمله صدام حسین به ایران و کویت و محاصره قطر توسط سعودی ها و جنگ در یمن تنها نمونه هایی از این خطاهای فاجعه بار در استفاده از فرصت های سوءتعبیر شده برای استیلای منطقه ای است و اکثرا در این منطقه، با بهره گیری از انباشت ثروت دلارهای نفتی، معتقدند که همه چیز خریدنی است.
او با اشاره به تازه ترین پیشنهاد ایران برای ایجاد تشکیلاتی جهت تأمین امنیت منطقه که تحت عنوان «پویش صلح هرمز» یا اختصارا «HOPE» ارایه شد آن را در راستای تعهد درازمدت ایران در ایجاد یک چهارچوب منطقه ای جامع و مانع برای تعامل سازنده دانست.
وی اظهار داشت که این پویش بر پایه تعریف مسولیت و تشریک مساعی برای هر کدام از کشورهای منطقه به منظور برقراری صلح، ثبات و بهروزی برای ملت های منطقه و بهره برداری از آن است و با این فرض طراحی شده که منطقه و کل دنیا در بهره مندی از آزادی کشتیرانی و عبور و مرور دریایی و امنیت انرژی برای همه نفع مشترک و حیاتی دارد.
وی ادامه داد: «ما می توانیم اقدامات اعتمادسازی در حوزه های گوناگون از مدیریت آب تا ایمنی هسته ای یا حتی تماس ها و دیدار های نظامی پیشنهاد کنیم و بر سر اجرای آن به توافق برسیم. ما می توانیم این فرایند را با انعقاد یک پیمان جامع عدم تخاصم و عدم مداخله میان کشورهای حوزه هرمز شروع کنیم و تلاش هایمان در این راستا را به نتیجه برسانیم. ما قادریم ستاد هایی مشترک به منظور اجرای اقدامات عملی در جهت گسترش همکاری ایجاد کنیم. ما می بایست بخش های خصوصی و دانشگاهی مان را در طراحی و اجرای این ایده ها شرکت دهیم».
ظریف افزود که البته یک نکته قابل توجه نیز وجود دارد، همانند توافق هسته ای برجام، هیچ ایده خوبی را نمی توان توسط تنها یک طرف پیگیری کرد و هیچ توافقنامه ای را نمی توان به تنهایی توسط یکی از طرفین اجرا کرد. رفتار کوته بینانه مسری است. همه می توانستند از تغییر پارادایمی که برجام وعده داده بود — به عنوان یک پایه و نه سقف — بهره بگیرند؛ اما نمی توان تنها از یکی از طرفین انتظار همکاری داشت درحالی که دیگران مسیری در جهت مخالف را می پیمایند.
وی اظهار داشت: ما فرصتی در مقابل خود داریم تا سرانجام و به طور قاطع مسیرمان را تغییر دهیم و این تغییر مسیر در راستای بهبود زندگی و برای نسل آینده ما باشد. ما باید این فرصت را غنیمت شمرده و با تمام توان در مسیر اجرای آن گام برداریم.
او همچنین در حاشیه این نشست گفت که دیدارهای اخیر مقامات قطر و عربستان سعودی برای حل و فصل اختلافات دوسالۀ خود، پیشرفت خوبی برای منطقۀ خلیج محسوب میشود.