کدام نیروهای خارجی با چه مأموریتی در عراق حضور دارند؟
براساس برخی گزارش ها و بیانیه های رسمی پراکنده می توان به این برآورد رسید که 17 هزار سرباز از 12 کشور در استان های گوناگون عراق حضور دارند.

میدل ایست نیوز: ادارات رسمی عراق هیچ اطلاعاتی درباره حجم حضور نظامی خارجی در خاک عراق نمی دهند، اما براساس برخی گزارش ها و بیانیه های رسمی پراکنده می توان به این برآورد رسید که 17 هزار سرباز از 12 کشور در استان های گوناگون عراق حضور دارند.
در پی مصوبه مجلس درباره الزام دولت به خارج کردن نیروهای خارجی از عراق، بسیاری ناظران پرسش هایی درباره امکان رد این درخواست ازجانب این کشورها مطرح کرده اند.
«ایندیپندنت عربی» براساس اطلاعات منابع موثق و گزارش های رسمی اطلاع یافته که حدود 8 هزار نظامی و مستشار در عراق حضور دارند که در 3 پایگاه نظامی مستقرند.
ایالات متحده امریکا
امریکا بزرگ ترین حضور نظامی را در عراق دارد که بیشترین آنها در استان انبار و بخش های بزرگی از پایگاه های نظامی عین الاسد و تقدم مستقر هستند.
به گفته منابع «ایندیپندنت»، امریکا این دو پایگاه نظامی را به صورت اساسی بازسازی و امکانات پرواز و فرود هواپیماهای بزرگ را در آنها تأمین کرده است.
سومین پایگاه نظامی که برای امریکایی ها اهمیت دارد پایگاه نظامی قیاره در نزدیکی موصل است که حدود هزار سرباز امریکایی در آن حضور دارند و هدف از حضور آنها تأمین امنیت لازم برای مستشاران امریکایی است که مسئول آموزش نیروهای دستگاه مبارزه با تروریسم عراق هستند.
در عمل امریکا در خارج از اقلیم کردستان، در نقطه دیگری جز این سه پایگاه حضور نظامی ندارد، البته به جز ساختمان سفارت امریکا در عراق که پس از تحولات اخیر نیروهای بسیاری در آن مستقر شده اند. امریکا اخیرا گفته بود که بیش از 3500 سرباز جدید به خاورمیانه اعزام می کند.
نیروهای امریکایی پایگاه نظامی بلد در شمال بغداد را پس از شلیک موشک به آن در دو هفته پیش تخلیه کردند.
ایران
ایران حضور نظامی رسمی در عراق ندارد، اما برخی منابع شمار نیروهای ایرانی در عراق را تا 6 هزار نیروی هم گفته اند. این نیروها در حالت کاملا مخفیانه در عراق هستند و بسیار مقیدند که در قالب همان نیروهای الحشد الشعبی و با همان لباس و تجهیزات ظاهر شوند.
گفته می شود که بسیاری از این نیروها در پایگاه های نیروهای الحشد الشعبی در استان دیالی و صلاح الدین به سر می برند. مسئولیت این گروه ها بیشتر آموزشی و نقشه ریختن و فرماندهی نیروهای الحشد الشعبی است و در میدان های جنگ حاضر نمی شوند.
ترکیه
کشور سومی که حضور نظامی بزرگی در عراق دارد ترکیه است که در حوزه استحفاظی استان نینوا (مرکز آن موصل) حضور نظامی دارد.
ترکیه حدود 700 نیرویی نظامی در بعشیقه دارد که از امدادات 300 نیروی نظامی در خاک ترکیه برخوردارند و به این معنا سالانه هزار نیروی ترکیه ای در عراق تردد می کنند.
مأموریت این نیروها دانسته نیست و بغداد آنها را نیروی اشغالگر دانسته است که به علت فروپاشی نظامی ناشی از حمله داعش از خلأ موجود استفاده کرده و ناگهان وارد عراق شده اند.
آنکارا حضور این نیروها را برای تأمین مرزهای ترکیه دربرابر داعش عنوان کرده است. بعد از شکست داعش، ترکیه اعلام کرد که در حال آموزش 3 هزار سرباز سنی در موصل است.
فرانسه و بریتانیا
براساس آمارهایی که «ایندیپندنت» به صورت اختصاصی به آنها دست یافته حدود 400 نظامی فرانسوی درچارچوب نیروهای ائتلاف بین المللی حضور دارند که اکثرا در شمال کشورند.
بخشی از این نیروها مسئولیت تعقیب تروریست هایی با تابعیت فرانسه را دارند که در عراق و سوریه فعالیت می کنند.
بریتانیا نیز مقدار مشابهی نیرو در عراق دارد که اکثر آنها در اطراف بغداد و نیز در اقلیم کردستان هستند و در چارچوب نیروهای ائتلاف فعالیت می کنند.
روسیه
منابع آگاه خبر داده اند که روسیه در حال حاضر حدود 200 کارشناس و مستشار نظامی در عراق دارد. فعالیت این گروه در چارچوب توافق هماهنگی چهارجانبه میان عراق و روسیه و سوریه و ایران است.
به گفته این منابع، نظامیان روس در پایگاه های نظامی نیستند بلکه در ساختمان های تابع سفارت روسیه در بغداد و کنسولگری اش در اقلیم حضور دارند.
ایتالیا
ایتالیا با 450 سرباز احتمالا بیش از هر کشور اروپایی دیگر در عراق نیرو دارد. اما مأموریت این نیروها با نیروهای دیگر کشورها متفاوت است.
نیروهای ایتالیایی در نزیکی سد موصل حضور دارند که خطر شکستن آن بالاست و یک شرکت ایتالیایی مسئول تقویت استحکامات آن شده است. این نیروها مسئول حفظ امنیت شرکت مزبور هستند.
از آلمان، هلند، دانمارک، استرالیا، سوئ، نروژ، و اسپانیا هم مجموعا 750 نیروی نظامی در عراق حضور دارند که مسئولیت آنها همکاری با ائتلاف بین المللی ضد تروریسم در عراق است.
مجلس عراق در آغاز هفته جاری مصوبه ای را به تصویب رساند که به موجب آن دولت موظف به خارج کردن نیروهای خارجی از عراق است.
تصویب این طرح با مخالفت هایی داخل عراق ازجمله میان کردها و اهل سنت مواجه شده است. برخی کارشناسان حقوقی البته تأکید کرده اند که این طرح الزام آور نیست.
هنوز مشخص نیست که دولت عراق با چه سازوکاری درصدد اجرای این مصوبه است. در روزهای گذشته مقامات اکثر این کشورها با مقامات عراقی درباره این مصوبه رایزنی کرده اند.