تنش واشنگتن و ایران در صحنه عراق به کجا می انجامد؟
عراق صحنه درگیری دو هم پیمان خود یعنی آمریکا و ایران شده است در حالی که مسؤولان عراقی از طرفین خواسته اند که عراق را میدان درگیری های خود نکنند.
میدل ایست نیوز: آمریکایی ها در کنفرانسی خبری رضابت خود را نسبت به نتائج حمله هوایی به مواضع الحشد الشعبی که از نیروهای نزدیک به ایران است اعلام کردند.
«دیوید شینکر» معاون وزیر خارجه آمریکا در امور خاور نزدیک و «برایان هوک» مسؤول پرونده ایران در وزارت خارجه نیز از اهمیت این حمله به عنوان پاسخ به ایران صحبت کردند.
برایان هوک گفت که وزیر دفاع امریکا قبل از حمله به مقر گردان های حزب الله با مقامات عراق تماس داشته است و اشاره کرد که این حملات باعث تقویت امنیت عراق خواهد شد.
نیرو های آمریکایی عصر یکشنبه با 5 حمله تاسیسات گردان های حزب الله را هدف قرار دادند.
پاسخ آمریکا
در پی حمله به پایگاه نظامی آمریکا در کرکوک که هدف اصابت 30 موشک قرار گرفت و یک شهروند امریکایی طی آن جان باخت. آمریکا اعلام کرد که حمله به مواضع گردان های حزب الله در پاسخ به همین حمله بوده است.
به نوشته روزنامه «وال استریت جورنال»، بعد از آن که دونالد ترامپ رییس جمهور امریکا اطمینان خود نسبت به نیروهای عراقی برای دفاع از پایگاه های نظامی آمریکا را از دست داد، دستور این حمله را صادر کرد.
این روزنامه این حمله را اولین حمله به شبه نظامیان شیعه عراق و سوریه بعد از سال 2014 دانست.
«جودت بهجت»، استاد روابط بین الملل دانشگاه دفاع ملی امریکا، گفت که این حمله به علت درگیری های بین آمریکا و ایران انجام شده است خصوصا به این علت که ایران بعد از خروج آمریکا از توافق جامع هسته ای (برجام) تلاش می کند تا به تحریم های آمریکا پاسخی بدهد.
بهجت افزود عراق صحنه درگیری دو هم پیمان خود یعنی آمریکا و ایران شده است در حالی که مسؤولان عراقی از طرفین خواسته اند که عراق را میدان درگیری های خود نکنند.
«دیوید دی روش»، کارشناس نظامی شرق و جنوب آسیا و استاد دانشگاه دفاع ملی آمریکا، نیز گفت که گروه های عصائب اهل الحق و گردان های حزب الله دستور خود را از تهران دریافت می کنند و اقداماتشان به نفع ایران است.
دی روش در ادامه گفت از انجا که آمریکا از حجم نفوذ ایران در عراق خبر دارد کنسولگری خود در بصره را تخلیه کرد و تاکید کرد که آمریکا به دنبال افزایش تنش با ایران نیست و فقط شبه نظامیان مورد حمایت ایران را مورد هدف قرار داد.
دی روش هم چنان به احتمال تحریم شخصیت های عراقی حامی ایران اشاره کرد و گفت این تحریم ها همانند تحریم مسولان لینانی حامی حزب الله ادامه خواهد یافت.
برخی نیز این حمله آمریکا را هشداری به ایران و هم پیمانانش در عراق تلقی کردند.
افزایش تنش
در پی این حمله و با محکومیت آن از طرف عراق تنش بین بغداد و واشنگتن افزایش یافته است.
دی روش گفت هیچ کس توقع این حمله را نداشته ولی از آن جا که ایران از تابستان گذشته گام هایی برای افزایش تنش از جمله توقیف نفتکش بریتانیایی، انهدام پهپاد آمریکایی، و حمله به آرامکو برداشته است این حمله انجام شد. ایران خودداری امریکا از واکنش به حملات را نتیجه ضعف امریکا دانسته بود.
این حملات نشان می دهد که آمریکا در پی تنش با ایران جواب دندان شکنی نداده است اما دی روش گفت که ما کشته شدن آمریکایی ها را نادیده نمی گیریم، هرچند نخواهیم گذاشت کار به جنگ علنی بین ایران و آمریکا برسد.
به نظر جودت وجود نظامیان آمریکا در منطقه خلیج نه تنها تهدیدی برای ایران نیست بلکه فرصتی برای حمله ایران به نظامیان و پایگاه های آمریکا در منطقه است.
اما بر خلاف جودت، به نظر دی روش آمریکا در تعامل با ایران از خود تحمل نشان داده و اگر ایران خواستار افزایش تنش باشد هنوز مواضع ایرانی بسیاری هست که امریکا می تواند هدف قرار دهد.