میدل ایست نیوز: امروز (یکشنبه) یک ماه کامل از پایان موعد قانونی معرفی نخست وزیر جدید در عراق می گذرد اما همچنان اثری از توافق بر سر نامزد تازه ای برای نخست وزیری دیده نمی شود.
این در حالی است که تظاهرات مردم عراق در حال وارد شدن به ماه پنجم خود است و ضرب الاجل تظاهرات کنندگان برای تحقق مطالباتشان نیز روز به اتمام است.
تاکنون پنج نامزد رسمی این مقام که ازجانب ائتلاف بناء معرفی شدند، از همه مهم تر «محمد شیاع السودانی»، «قصی السهیل»، «اسعد العیدانی» با مخالفت قاطع معترضان روبه رو شده اند و کار به تهدید رئیس جمهور به استعفا نیز کشیده است.
در این میان، ماجرای ترور سردار سلیمانی و ابومهدی المهندس باعث توقف مذاکرات در این باره شد. هرچند منابع پارلمانی گفته اند که تحرکات سیاسی برای فیصله این موضوع ازسر گرفته شده است.
منابع سیاسی عراقی خبر داده اند که در پی شکست مذاکرات «هادی العامری» با «سید مقتدی صدر» در قم برای تمدید نخست وزیری عادل عبدالمهدی، احتمالا در هفته جاری یا اوایل هفته آینده شاهد یک غافلگیری درباره نخست وزیر جدید باشیم.
این در حالی است که فصل قانون گذاری مجلس که 40 روزه است، در 3 فوریه تمام می شود، یعنی مجلس فقط دو هفته فرصت دارد که به نخست وزیر جدید رأی بدهد وگرنه موضوع تا ماه آوریل به تعویق می افتد.
یک عضو شاخص ائتلاف بناء (وابسته به هادی العامری) گفت که در روزهای گذشته توافقاتی در این باره انجام شده است. به گفته این مقام سیاسی، چهره ای که توافقاتی بر سر نخست وزیری وی صورت گرفته «علی شکری»، وزیر برنامه ریزی سابق و مشاور کنونی رئیس جمهور عراق است. او افزود که شکری تمایل چندانی به پذیرش این مسئولیت نشان نداده و تقریبا از پذیرش این مقام به علت دشواری کار خودداری کرده است.
این منبع افزود که شخصیت دیگری نامش بسیار مطرح است «مصطفی الکاظمی»، رئیس دستگاه اطلاعات عراق، است و افزود که در کنار فشارها بر شکری برای پذیرش مسئولیت، مذاکرات با الکاظمی جریان دارد.
به گفته این منبع، الکاظمی مورد تأیید رئیس جمهور و نیروهای سنی و کرد و جریان صدر و جریان حکمت ملی و گروه های سیاسی دیگری است ضمن اینکه از مقبولیت مردمی هم برخوردار است و روابط خوبی هم با ایران و امریکا دارد.
این منبع گفت که با افول ستاره «عبدالغنی الاسدی» و «رحیم العکیلی» و درصورت پافشاری شکری بر موضع مخالفش، به نظر می آید گزینه نهایی مصطفی الکاظمی باشد و افزود که تصمیم نهایی در این باره چندان طول نخواهد کشید.
این منبع تأکید کرد که در حال حاضر می توان گفت همه توافق دارند که وضعیت کنونی را نمی شود ادامه داد و باید دولت هرچه سریع تر تشکیل شود.
«محمد الحسینی»، از سران جریان حکمت ملی عراق به رهبری «سید عمار الحکیم» نیز تأکید کرد که تحرکات سیاسی برای معرفی نخست وزیر جدید شدت گرفته است و جریان حکمت می کوشد که همه نیروهای سیاسی را به معرفی چهره ای واقعا مستقل و مقبول و غیر جناحی متقاعد کند.
او گفت که اگر روند مذاکرات به همین نحو ادامه یابد حداکثر تا 10 روز آینده نخست وزیر جدید معرفی خواهد شد.
«علی فاضل الربیعی»، عضو هیئت هماهنگی تظاهرات عراق، نیز تأکید کرد که تظاهرات کنندگان منتظر معرفی نخست وزیر موقت مستقلی هستند که وابسته به احزاب کنونی نباشد.
او همچنین از توافق هیئت های هماهنگی در بغداد و کربلا و نجف و بصره و ذی قار و دیگر شهرها برای افزایش فشارها و شدت بخشیدن به تظاهرات جهت وادار کردن نیروهای سیاسی به تسریع در مذاکراتشان جهت معرفی نخست وزیر جدیدخبر داد.