سیاسی

چرا سردی روابط میان اردن و اسرائیل به تنش مبدل شد؟

مرکز فلسطینی پژوهش‌های اسرائیل در مقاله‌ای به بررسی و تحلیل مناسبات اردن و اسرائیل و دگرگونی آن از سردی روابط به بروز تنش میان امّان و تل‌آویو پرداخته است.

میدل ایست نیوز: مرکز فلسطینی پژوهش‌های اسرائیل در مقاله‌ای به بررسی و تحلیل مناسبات اردن و اسرائیل و دگرگونی آن از سردی روابط به بروز تنش میان امّان و تل‌آویو در سایه بیست و پنجمین سالگرد امضای توافق‌نامه صلح میان این دو پرداخته است.

در این مقاله آمده است:

عبدالله دوم، پادشاه اردن در سفر خود به نیویورک در سخنانی به صراحت اعلام کرد مناسبات این کشور با اسرائیل طی سال‌های اخیر (مشخصا در دو سال گذشته) به پایین‌ترین سطح خود رسیده و علت این مساله به وضعیت سیاسی داخلی اسرائیل بازمی گردد، ملک عبدالله همچنین ابراز امیدواری کرد که دولتی در اسرائیل تشکیل شود که مقوله صلح و ثبات را در راس اولویت‌های خود قرار دهد.

نشانه‌های تنش میان اردن و اسرائیل در دو سال اخیر

مناسبات امنیتی اردن و اسرائیل به ویژه پس از بروز انقلاب‌های عربی و حکم‌فرما شدن وضعیتی بی ثبات و شکننده در منطقه، شاهد همکاری و هماهنگی نسبی بود به طوری که اسرائیل 6 بالگرد کبرای کار کرده خود را در اختیار اردن قرار داد تا این کشور در چارچوب مبارزه با داعش، بتواند از این پرنده‌های جنگی در تامین امنیت مرزهای خود استفاده کند همچنین اردن، اسرائیل، امریکا و سنگاپور مانور هوایی مشترکی در صحرای نوادا برگزار کردند، در این مانور هوایی، هواپیماهای سوخت‌رسان اسرائیلی به جنگنده‌های اردنی سوخت‌رسانی کردند تا به صحرای موجود در ایالت لاس وگاس امریکا برسند.

دلایل تنش

روابط مثبت و همکاری‌های اسرائیل و اردن بر خلاف گذشته در دو سال اخیر شاهد تنش بزرگی به خود بوده است که خلاصه‌وار در زیر به آن اشاره می شود:
نخست: باید به مواضع امریکا اشاره کرد که گروه‌های راست‌گرای اسرائیلی را به الحاق بخش‌های اشغال شده و تلاش برای پایان دادن به راهکار دو دولتی و به رسمیت شناختن بیت المقدس به عنوان پایتخت اسرائیل تشویق کرد.

دوم: تنش در مسجد الاقصی و تلاش‌های اسرائیل به منظور تحکیم هیمنه خود بر این مسجد و کاستن از نقش اردن در حمایت از موقوفات اسلامی در بیت المقدس در مساله گیت‌های الکترونیکی به اوج خود رسید چرا که اردن معتقد است جایگاه این کشور در بیت المقدس بخشی از مشروعیت نظام پادشاهی این کشور به شمار می رود.

سوم: سخنان مستمر و دائمی اسرائیل در الحاق مناطقی در کرانه باختری و آخرین مورد آن، سخنان نتانیاهو درباره لزوم الحاق منطقه غور الاردن به اسرائیل، تنش‌های موجود میان تل‌آویو و امّان را تشدید کرده است.

چهارم: اهانت به شهروندان اردنی و بازداشت آنان که در این باره باید به بازداشت «هبه اللبدی»، شهروندان زن اردنی اشاره کرد که واکنش سخت امّان را به دنبال داشت و این کشور سفیر اسرائیل را در اعتراض به این اقدام احضار کرد.

اردن در واکنش به سیاست‌های مذکور اسرائیل، اعلام کرد که اراضی الباقوره و الغمر را که طبق قراردادی به مدت 25 سال در اختیار اسرائیل قرار گرفته بود، پس می گیرد و حاکمیت خود را بر آن اعمال خواهد کرد.

در پایان باید خلاصه‌وار اشاره کرد که پس از گذشت 25 سال از امضای قرارداد صلح میان اسرائیل و اردن، مهم‌ترین دلیلی که منجر به تیره و تار شدن مناسبات میان دو دولت شد به اقدام گروه راست‌گرای اسرائیل در افزایش تنش در گفتمان مربوط به الحاق اراضی فلسطینی، منطقه غور اردن و یهودی‌سازی بیت المقدس و کاستن از نقش اردن در نظارت بر موقوفات قدس باز می گردد.

منبع
القدس العربی

مطالب مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا