اقتصادیخبر اولسیاسی

افزایش فشارهای اقتصادی امریکا بر عراق/ فریاد پومپئو بر سر عبدالمهدی

ایالات متحده آمریکا فشارهای خود بر عراق از دروازه اقتصاد شکننده این کشور را افزایش داده است تا روند نزدیک شدن این کشور به ایران را کاهش دهد.

میدل ایست نیوز: ایالات متحده آمریکا فشارهای خود بر عراق از دروازه اقتصاد شکننده این کشور را افزایش داده است تا روند نزدیک شدن این کشور به ایران را کاهش دهد.

به گزارش «فرانس پرس» ایالات متحده هفته گذشته در آخرین لحظات معافیت عراق از تحریم گاز و برق از ایران را تمدید کرد اما به نظر می آید که صبر آمریکا در این باره رو به اتمام است زیرا مدت این معافیت از ۱۲۰ روز به ۴۵ روز کاهش یافته است.

«احمد طبقجلی»، پژوهشگر مرکز مطالعات منطقه ای و بین المللی در سلیمانیه گفت که هر چه مدت این معافیت کوتاه تر شود توانایی تحمل نتایج اشتباهات احتمالی کمتر می شود.

این همه در حالی است که عراق در سر یک تقاطع مهم قرار گرفته است: نخست وزیر مامور تشکیل کابینه در روند تشکیل دولت جدید با مشکلات جدی مواجه است، تظاهرات در شهرهای گوناگون کشور ادامه دارد، نزاع ایران و امریکا باعث مشکلات جدی برای ثبات این کشور شده است.

در حالی که ایران از نفوذ سیاسی و نظامی بالای خود در عراق استفاده‌ می کند امریکا نیز از عامل اقتصاد برای فشار آوردن بر عراق استفاده کرده است.

بانک مرکزی عراق ماهانه ۱ تا ۲ میلیارد دلار از حساب خود در ذخیره فدرال نیویورک برداشت می‌کند تا هزینه‌های دولت را تامین کند.

یک مقام عراقی خبر داد که این مبلغ که قرار بود در نیمه ژانویه تسویه شود با دو هفته اخیر به عراق پرداخت شد.

این مقام عراقی تاکید کرد که تصمیم کاخ سفید در تاخیر پرداخت اموال عراق صرفا علل سیاسی دارد و گفت که عراق مانند کسی است که روی لبه چاقو راه می رود.

پیش از این امریکا تهدید کرده بود که اگر بغداد در پی اخراج نیروهای امریکایی از این کشور برآید دسترسی دولت عراق به اموالش در امریکا را محدود می کند.

یک دیپلمات امریکایی خبر داد در ماه های گذشته گزینه بلوکه کردن اموال عراق برای فشار به دولت این کشور در دولت امریکا بررسی شده است.

عراق که اقتصاد آن تقریباً به صورت کامل مبتنی بر درآمدهای نفتی است در صورت دست نیافتن به اموال خود دچار مشکلات اقتصادی جدی خواهد شد.

از سوی دیگر معاف نشدن عراق از تحریم های ایران این کشور را وادار به توقف واردات گاز و برق از تهران می کند، و در صورتی که بغداد بر ادامه همکاری با تهران اصرار کند احتمال تحریم آن از جانب امریکا می رود. علاوه بر این واشنگتن فشارهای خود را به مسائل دیگری از جمله حملات مکرر به منافع و سفارتش در بغداد ربط داده است.

به گفته یک مقام آمریکایی «مایک پومپئو»، وزیر امور خارجه امریکا ماه گذشته در تماس تلفنی با «عادل عبدالمهدی» در پی یکی از این حملات بر سر نخست وزیر مستعفی عراق فریاد کشیده و گفته است که اگر این حملات ادامه یابد موضوع تمدید معافیت عراق از تحریم های ایران را باید نادیده گرفت.

شاهد تازه تیرگی رابطه عراق و آمریکا را باید در عدم دیدار پومپئو با محمد علی حکیم، همتای عراقی اش در حاشیه نشست مونیخ دید.

این در حالی است که پمپئو و نیز وزرای دفاع و انرژی آمریکا با مسرور بارزانی رئیس دولت ایالتی کردستان دیدار کردند.

بر اساس این گزارش عامل نارضایتی دیگر امریکا کندی عراق در امضای قرارداد با شرکت های بزرگ انرژی امریکایی با هدف قطع رابطه با ایران در این عرصه است.

یک مقام آمریکایی تاکید کرد عراقی ها تاکنون چندبار توافق نامه با جنرال الکتریک و اکسون موبیل را رد کرده‌اند.

او گفت که عراقی ها با وابسته کردن خود به ایران به تهران اجازه می‌دهند که جایگاهی تاثیرگذار در اقتصاد و زیرساخت‌های عراق پیدا کند.

منابعی در عراق و امریکا تاکید می‌کنند که هرچند کاخ سفید از استراتژی افزایش فشار بر عراق حمایت می‌کند اما برخی از دیگر گروه‌های تأثیرگذار در این کشور خواستار انعطاف در این باره هستند.

«لؤی الخطیب»، وزیر برق در دولت مستعفی عراق گفت که واشنگتن نباید عراق را به گوشه رینگ بکشاند. وی افزود که مطمئن است کاهش خدمات عمومی در عراق گزینه امریکا نخواهد بود.

او از پیشرفت هایی در عرصه یافتن منابع انرژی دیگر از جمله امضای توافق نامه هایی به اردن و کشورهای خلیج برای تقویت شبکه برق عراق همچنین خرید گاز از اقلیم کردستان خبر داد.

عراق هفته گذشته امضای ۶ قرارداد توسعه میدان های گازی را تصویب کرد. به‌گفته طبقجلی تصویب این قراردادها نتیجه فشارهای آمریکا بوده است.

منبع
AFP

مطالب مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا