خبر اولسیاسی

اظهارات «مسعود بارزانی» درباره تعامل با «علاوی»، نیروهای امریکایی، نفوذ ایران، و روابط اقلیم کردستان با اسرائیل

بارزانی در مصاحبه با ایندیپندنت عربی گفت که آمریکا کشوری بزرگ است و چه بخواهیم چه نخواهیم برخی مسائل بدون‌ حضور آمریکا به دست نخواهد آمد.

میدل ایست نیوز: «مسعود بارزانی» رئیس حزب دموکرات کردستان عراق در مصاحبه با «ایندیپندنت عربی» تاکید کرد حضور امریکا برای تامین امنیت عراق ضرورت دارد و هر گونه خروج نیروها از خاک عراق باعث می‌شود که گروه تروریستی داعش «قدرتمندتر از پیش» فعالیت‌های خود را از سر بگیرد.

بارزانی در مصاحبه با ایندیپندنت عربی گفت که آمریکا کشوری بزرگ است و چه بخواهیم چه نخواهیم برخی مسائل بدون‌ حضور آمریکا به دست نخواهد آمد.

وی افزود که در سال ۲۰۱۱ نیز مخالف خروج نیروهای آمریکایی از عراق بوده به پیش‌بینی کرده بود که تروریسم بخش بزرگی از کشور را بگیرد که این پیش‌بینی تحقق هم پیدا کرد.

او ادامه داد که پس از تنش های اخیر میان امریکا و ایران طرح موضوع خروج نیروهای آمریکایی بیشتر بنیان‌های احساساتی و زیاده‌خواهی سیاسی دارد و افزود که حضور این نیروها برای امنیت و آینده عراق ضروری است و اگر امریکایی ها خارج شوند نیروهای ائتلاف هم خارج خواهند شد و بعد از شش ماه داعش قدرتمند تر از قبل بر خواهد گشت.

بارزانی تأکید کرد که نباید سرنوشت یک کشور و ملت را فدای سیاسی‌کاری کرد و افزود که برای همین به خروج این نیروها رای نداده است است.

او درباره علل نفوذ ایران در عراق گفت که پس از سال ۲۰۰۳ فرصتی طلایی برای ایجاد کشوری نهاد محور در عراق پیش آمد اما امریکایی ها با اشتباهی بزرگ نقش خود را به یک اشغالگر فرو کاستند و این خلاف توافقات پیشین ما با امریکایی ها بود

وی گفت در سال ۲۰۱۱ نیز امریکا خللی بزرگ در عراق ایجاد کرد که ایران توانست آن را پر کند و به حکم مذهب مشترک و روابط تاریخی نفوذ بسیار بالایی در عراق پیدا کند.

وی افزود که عراق می‌تواند روابط عادی با ایران و دیگر همسایگانش داشته باشد اما نباید عراقی‌ها تن به سر سپردگی هیچ کشور دیگری دهند.

او در بخش دیگری از سخنانش درباره تعامل با «محمد توفیق علاوی»، نخست وزیر مامور تشکیل کابینه عراق، گفت که وی را فردی محترم و اصیل و شناخته شده می‌داند و به نظرش مأموریت او بسیار دشوار خواهد بود.

رئیس حزب دموکرات کردستان اظهار داشت که در سایه وجود گروه‌های مسلح خارج از قانون که به دستورات حکومت اعتنایی ندارند نه علاوی و نه هیچ کس دیگری نمی تواند موفق باشد.

او گفت که پس از ورود داعش به عراق و فتوای مرجعیت که باعث شد جوانان در چارچوب نیروهای الحشد الشعبی داوطلبانه وارد میدان های جنگ شوند و فداکارانه با داعش بجنگند، نیروهای مسلحی شکل گرفت که پس از نابودی داعش انضباط لازم را نداشت و مشخص نبود تابع کدام فرمانده است در نتیجه کسانی با استفاده از این وضعیت گروه‌های شبه نظامی برای خود ساختند و حتی گروهی از آنها با سوء استفاده از نام حشد مافیا هایی ایجاد کردند که مانع از توسعه و بازسازی کشور شده است.

او با اشاره به اظهارات «سید حسن نصرالله» درباره دیدار بارزانی با سردار سپهبد قاسم سلیمانی که مایه انتقاد شدید کردها شده بود گفت که اظهارات نصرالله یک داستان‌پردازی بوده است و واقعیت ندارد.

وی درباره مطالب مربوط به روابط کردستان با اسرائیل نیز گفت که کردستان بخشی از عراق است و اگر روزی سفارت اسرائیل در بغداد افتتاح شود کنسولگری حیهم در اربیل خواهد داشت اما تا وقتی که روابط با بغداد برقرارنشده باشد اقلیم هم نمی‌تواند هیچ رابطه با اسرائیل داشته باشد.

بارزانی تأکید کرد که رابطه با اسرائیل امری طبیعی است چون اسرائیل به یک واقعیت تبدیل شده و کسی نمی تواند آن را به دریا بیندازد و افزود که اکثر کشورهای عربی با اسرائیل رابطه دارند و این کاملاً طبیعی است.

او درباره طرح آمریکا برای حل مناقشه فلسطین و اسرائیل موسوم به معامله قرن گفت هر پروژه ای برای صلح بهتر از پروژه جنگ است و داوری درباره این طرح و نحوه تعامل با آن خود فلسطینی ها مربوط می شود.

بارزانی تاکید کرد که باید بدانیم که جنگ هیچ گاه به نتیجه نمی انجامد و تجربه ۳ جنگ با اسرائیل و ده‌ها جنگ کوچک دیگر نشان داده هیچ کدام دستاوردی نداشته است.

مسعود بارزانی در بخش دیگری از این مصاحبه درباره همه پرسی استقلال کردستان گفت که برگزاری این همه پرسی پیروزی بزرگی بود و افزود که هدف از آن اعلام استقلال نبود بلکه می خواست که برای یک بار در تاریخ هم که شده ملت کردستان امکان بیان نظر خود را داشته باشند.

او افزود که ایالات متحده در آغاز کار اعلام کرد که موضع بی طرف می گیرد اما بعدتر از دولت مرکزی بغداد حمایت کرد و افزود که امریکایی ها در آغاز کار اعتراضی به همه پرسی نداشتند.

وی گفت که انتظار چنین موضع گیری را از امریکا نداشته و آنها به وعده های خود عمل نکردند و به قومیت کرد خیانت کردند و افزود مواضع کشورهای خلیج بسیار شرافتمندانه تر و انسانی تر و معقول تر از کشورهایی بود که به ما وعده بی‌طرفی داده بودند.

بارزانی درباره روابط اربیل و بغداد نیز گفت که کردها نقش مهمی در پر کردن خلاء ناشی از سرنگونی رژیم صدام و در تدوین قانون اساسی و تلاش برای بازسازی نهادهای حکومت حضوری جدی داشتند اما متاسفانه بغداد متعهد به قانون اساسی نماند روابط به هم خورد.

وی تاکید کرد که در حال حاضر روابط بهتر از دوران قبل است اما در سطح مطلوب نیست و باید برای عبور از موانع تلاش کرد.

او در پاسخ به این سوال که چه کسی مسئول نابودی رویای حکومت جدید عراق پس از سقوط رژیم بعث است گفت دشوار بتوان کسی و گروه خاصی را تعیین کرد و هر کسی به اندازه موقعیتش در این باره مسئول است و آنچه می توان گفت این است که توجه کلی به ساخت نهادهای حکومتی وجود نداشته است و همه مسئول اند.

رئیس حزب دموکرات کردستان درباره مناطق مورد مناقشه نیز از عدم اجرای قانون در این باره انتقاد کرد و گفت که کرکوک در حال حاضر «تحت اشغال نظامی نیروهای الحشد الشعبی» است و نمی توان اجازه داد که چنین وضعیتی ادامه پیدا کند.

او برخی افراد کُرد را به خیانت به این قومیت متهم کرد و گفت آنها باعث شدند که الحشد الشعبی وارد کرکوک شود.

او افزود که نیروهای حشد از سلاح آمریکایی که برای جنگ با داعش به عراق داده شده بود جهت حمله به کرکوک استفاده کردند و ایران نیز در فرماندهی این حمله نقش داشت.

وی درباره قانون انتخابات جدید عراق نیز که در آن افراد به جای لیست های انتخاباتی در انتخابات شرکت می کنند گفت که قانون قبلی بهتر بود و بعید ندانست که کردها انتخابات بعدی را تحریم کنند.

منبع
ایندیپندنت عربی

مطالب مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

نوزده − نوزده =

دکمه بازگشت به بالا