
میدل ایست نیوز: منابع نظامی عراقی در ستاد عملیات مشترک این کشور از تدابیر دفاعی جدید امریکا در پایگاههای نظامیای که در عراق در اختیارش قرار دارد خبر دادند.
این منابع تأکید کردند که بخشی از این تدابیر جدید با موافقت اعلامنشده «عادل عبدالمهدی»، رئیس دولت پیشبرد امور در عراق است و ذیل تدابیر دفاعی تعریف شده است.
این اقدامات در حالی صورت میگیرد که پایگاهها و منافع امریکا در عراق ازجمله سفارت این کشور در بغداد گاه و بیگاه هدف حملات کاتیوشا یا دیگر انواع راکت های محلی قرار میگیرد که معمولا عامل آن شناسایی نمیشود.
یک مقام با رتبه سرتیپ در وزارت دفاع عراق که اخیرا از پایگاه نظامی عین الاسد بازدید کرده گفت که امریکاییها همه همکاریهای خود با شرکتهای محلی برای تأمین مایحتاج روزانه و تجهیزات تأسیساتی را قطع کردهاند و فقط مقامات نظامی امکان ورود به این پایگاهها را دارند.
این مقام افزود که سامانه دفاعی پاتریوت در آینده بسیار نزدیک در پایگاه عین الاسد نصب خواهد شد زیرا در این پایگاه تغییراتی در حال انجام است که نشاندهنده نصب این سامانه است.
او تأکید کرد که همه آسیبهای واقع شده در این پایگاه پس از حمله موشکی ایران به آن در ژانویه گذشته، ترمیم شده است.
یک مقام نظامی دیگر نیز تأکید کرد که بار دیگر پرواز پهپادهای امریکایی در اطراف این پایگاه نظامی و نیز بر فراز سفارت امریکا در بغداد ازسر گرفته شده اما این پروازها در سطحی است که با چشم غیر مسلح دیده نمیشود.
این مقام گفت که بعید نیست که در آینده نزدیک شاهد اقدامات تازهای مانند پایان حضور نیروهای امریکایی در پایگاه نظامی تاجی در نزدیکی بغداد و پایگاه بلد در استان صلاحالدین باشیم و به این ترتیب حضور امریکاییها منحصر به پایگاههای عین الاسد و حریر در اربیل و فرودگاه بغداد و کاخهای ریاستی در موصل و پایگاه حبانیه در رمادی میشود.
یک مقام دیگر عراقی که در منطقه حفاظتشده خضراء فعالیت میکند نیز گفت که واشنگتن به مقامات دولت عراق درباره تغییر مواضع و پناهگاههای نیروهایش اطلاع داده است و افزود که این تغییرات شامل مأموریت نیروها و حضور امنیتی آنها نیز میشود.
او گفت که نیروهای امریکایی میخواهند که از خود دربرابر حملات گروههای وابسته به ایران دفاع کنند و برای همین سامانه دفاعی پاتریوت به زودی به عراق میرسد.
این مقام تأکید کرد که امریکاییها به مقامات عراقی گفتهاند که برخی جزئیات نظامی را محرمانه نگه میدارند چون بیم آن هست که گروههای نزدیک به ایران این اطلاعات را به ایران منتقل کنند.
به گفته این مقام تماسهای نیروهای امریکایی با طرف عراقی در حال حاضر فقط به دستگاه مبارزه با تروریسم منحصر میشود که نزدیکترین گروه نظامی عراقی به امریکا و ساخته دست امریکاییهاست و هنوز هم تجهیز و آموزش نیروهای آن را امریکا بر عهده دارد.
دو هفته پیش رسانه های عراقی سندی «فوق محرمانه» را منتشر کردند که در بردارنده پاسخ «عادل عبدالمهدی» نخست وزیر مستعفی عراق به «مارک اسپر» وزیر دفاع آمریکا درباره پیشنهاد این کشور برای نصب سامانه دفاعی پاتریوت در عراق است.
در این سند که مربوط به ۲ فوریه ۲۰۲۰ می شود عبدالمهدی تاکید کرده نامه ای با این مضمون از وزیر دفاع آمریکا دریافت کرده و افزوده که درباره اهمیت روابط دو جانبه در همه عرصه ها به خصوص در مبارزه با داعش با آمریکا هم نظر است و گسترش این روابط را به سود عراق آینده منطقه و جهان میداند.
او افزوده که وزیر دفاع امریکا در پی حملات به پایگاه های نظامی امریکا در عراق از وی خواسته که در جبران برخی لوازم جنگی آسیب دیده و نیز تسهیل در صدور روادید برای برای سربازان امریکایی تعجیل و همچنین با نصب سامانه دفاعی هوایی در پایگاههای عین الاسد و اربیل موافقت شود.
نخست وزیر سابق عراق تاکید کرده که با دو درخواست اول موافقت شده اما درخواست مربوط به سامانه دفاعی پاتریوت در در کمیته ای به ریاست فواد حسین وزیر دارایی عراق باید بررسی شود و قرار است جلسه ای با طرف امریکایی در اینباره برگزار شود.
عبدالمهدی تاکید کرده که ورود این سامانه به کشور عراق برخی مسائل راهبردی مربوط به امنیت این کشور و منطقه را تغییر خواهد داد و افزوده کسانی که «می خواهید آنها را دفع کنید» احتمالاً این اقدام را افزایش توانمندی های جنگی امریکا بدانند و در نتیجه خود نیز در پی گسترش ابزارهای هجومی خود برآیند و این اوضاع منطقه و عراق را پیچیده تر و دشوارتر میکند و باعث می شود که همه در زنجیره ای از تنش هایی قرار گیرند در حالی که تلاش همه کاهش تنش در منطقه و تضمین عدم تشدید چند جانبه ایران چند جانبه امریکا یا هر طرف دیگری است.
نخست وزیر سابق عراق لازم دانسته که این پرسش را مطرح کند که آیا از این سامانه علیه حملات اسرائیل «که پیشتر نماینده شما درباره آن به ما اطلاع داده بود» یا علیه داعش یا هر کشور دیگری هم استفاده می شود؟
وی افزوده عراق مصوبه ای درباره خروج نیروهای خارجی از این کشور تصویب کرده و ورود سامانه دفاعی پاتریوت هرگز به معنای دفاع از این نیروها که قرار است طی روندی تدریجی از کشور خارج شوند نخواهد بود و باعث پیچیده تر شدن اوضاع خواهد شد که نه به نفع امریکاست نه عراق نه کشورهای منطقه.
عبدالمهدی ضمن تاکید بر ابهامات بسیار در پیشنهاد امریکا، پیشنهاد کرده که موضوع تا تکمیل کابینه جدید یا رآی گیری برای تصویب آن در مجلس به تعویق افتد.
او همچنین پیشنهاد کرده که موضوع واردات این سامانه در عراق و فروش آن با تسهیلات به این کشور با هدف ایجاد نظام دفاعی کاملی برای دفاع از اراضی عراق و برطرف کردن نقص موجود در سامانه دفاعی عراق هم می تواند مورد بررسی قرار گیرد.