رهنمودهای آیتالله سیستانی در خصوص نحوه تعامل با بحران کرونا
آیتالله سیستانی مرجعیت عالیقدر تشیع به سوالاتی درخصوص ویروس کرونا، شیوع و نحوه مقابله با این ویروس پاسخ دادند.
میدل ایست نیوز: آیتالله سیستانی مرجعیت عالیقدر تشیع به سوالاتی درخصوص ویروس کرونا، شیوع آن و نحوه مقابله با این ویروس پاسخ دادند.
در استفتایی که در سایت رسمی آیتالله سیستانی آمده، ذکر شده است:
شیوع ویروس کرونا در بسیاری از کشورهای جهان گسترش یافته و شمار افراد مبتلا به آن روز به روز در حال افزایش است، پیشتر از موضع مرجعیت عالی دینی در وجوب پیروی از توصیههای صادره از سوی نهادهای ذیربط با هدف جلوگیری از انتشار این بیماری واگیردار و خطرناک از جمله منع برپایی تجمعات و حضور در آن با هر هدفی آگاهی پیدا کردیم، اکنون سوالاتی از محضر مرجعیت عالی دینی داریم و منتظر پاسخ ایشان هستیم:
1:آیا لازم است از اقداماتی نظیر دست دادن، در آغوش گرفتن و یا بوسیدن دیگران که احتمال انتقال ویروس در آن است، خودداری شود؟آیا اختلاط و برقراری تعامل با دیگران بدون اتخاذ اقدامات احتیاطی مانند پوشیدن ماسکهای پزشکی و مانند آن جایز است؟
کسی که از انتقال ویروس کرونا به وی در نتیجه لمس یا داشتن تتعامل با دیگری نگران است و از آسیبهای عمیق آن و لو کمتر از مرگ بیم دارد، باید از انجام اقدامات نام برده اجتناب کرده و اقدامات پیشگیرانه لازم مانند ضدعفونیسازی و بکارگیری ماسکها و دستکشهای مناسب را اتخاذ کند اما اگر در صورت عدم پایبندی به موارد ذکر شده و ابتلا به آنچه که از آن می ترسید، از لحاظ شرعی معذور نخواهد بود.
2:آیا فرد مبتلا به این بیماری و افرادی که برخی علایم ابتلا بدان را دارند، مجاز هستند با دیگران که از وضعیت آنها مطلع نیستند، تعامل داشته باشند، اگر دست به این اقدام زدند و ویروس به افراد مذکور انتقال پیدا کرد، مسئولیت افراد مبتلا در قبال دیگران چیست؟
مجاز نیست که با دیگران تعامل داشته باشد چرا که احتمال انتقال ویروس به آنها وجود دارد، اگر این کار را انجام داد و منجر به ابتلای فرد دیگر غیر مطلع شد، باید دیه فرد مذکور را بر گردن بگیرد.
3:فردی که از کشوری به کشور دیگری می آید در حالی که در کشور مبدا ویروس کرونا شیوع پیدا کرده و در آنجا با افراد مبتلا تعامل داشته است، آیا باید به قرنطینه خانگی پایبند بوده و یا خود را در معرض آزمایش پزشکی قرار دهد تا از سلامتی وی اطمینان حاصل شود؟
بله باید توصیههای صادره از سوی نهادهای ذیربط را مراعات کند.
4:آیا صرف اموال شرعی مانند زکات و خمس در تامین لوازم ضروری مانند دستکشها و ماسکهای پزشکی و مواد تمییزکننده و ضدعفونیکننده و دیگر تجهیزات لازم برای جلوگیری از انتقال ویروس کرونا جایز است؟
مانعی از صرف زکات یا سهم امام و خمس همراه با مراعات ضوابط شرعی در رابطه با مورد مذکور وجود ندارد.
5:نصیحت شما به مومنان در این شرایط دشوار که با این ویروس خطرناک مواجه هستند، چیست؟
به مومنان محترم توصیه می کنیم:
الف: توسل به درگاه خداوند و تضرع به مقام ربوبی برای دفع این بلاء، انجام فراوان کارهای نیک مانند صدقه دادن به نیازمندان و کمک به ضعفا، تلاوت قرآن کریم و دعاهای نقل شده از پیامبر و اهل بیت مطهر ایشان.
ب: احتیاط مناسب به میزان این بیماری واگیردار بدون ترس و اضطراب و استفاده کامل از ابزارهای پیشگیرانه و درمان آن به دور از روشهای غیر علمی، طبق آنچه که متخصصان می گویند.
ج: آگاه سازی دیگران از خطرات کم اهمیت شمردن ویروس مذکور و تشویق آنها به پایبندی به توصیههای صادره از سوی نهادهای ذیربط و عدم سرپیچی از آن.
د:کمک به خانواده های آسیبدیده از وضعیت کنونی به دلیل تعطیلی کسب و کار و محدود شدن فعالیت مردم.
ه: مراقبت از افراد مبتلا فارغ از وابستگیهای دینی و مذهبی آنها، و تلاش برای کاستن از درد و رنج آنها و کمک به افراد مذکور در آنچه که لازم است.