
میدل ایست نیوز: با گذشت بیش از یک هفته از صدور بیانیه مشترک هشت گروه مسلح عراقی وابسته به ایران که در آن حضور نیروهای امریکایی در عراق «اشغال» خوانده شده و تهدیدهایی درباره حمله به این نیروها مطرح شده بود، چند گروه درباره عدم اجرای این تهدیدها توجیهاتی ارائه کردند که از همه مهمتر بحران سلامت و موضوع کرونا در این کشور است.
دربرابر، اخباری از بغداد به گوش میرسد که نشان میدهد امریکا تهدید کرده که هرگونه حمله را با عملیاتی سخت و فراگیر که همه مراکز و مقرهای این گروهها را هدف قرار دهد پاسخ خواهد داد، حتی اگر حملات گروههای شبهنظامی عراقی خسارت جانی دربر نداشته باشد.
این گروههای مسلح که شامل جنبش عصائب اهل حق، الاوفیاء، جند الامام، النجباء، گردانهای سیدالشهداء، گردان امام علی، سرایا عاشوراء و الخراسانی می شوند، در بیانیهای شدیداللحن تأکید کردند که «بعد از تصمیم پارلمان عراق برای خروج هر چه سریعتر نیروهای بیگانه و پس از آن پاسخ مثبت دولت به این تصمیم که در پی آن نیز تظاهرات میلیونی برگزار شد که اراده ملت عراق را برای تایید مصوبه پارلمان عراق و مخالفت قاطعانه با حضور نیروهای اشغالگر امریکایی و نقضهای صورت گرفته توسط آن در حق حاکمیت عراق و حمله به جان مردمان این کشور و ترور فرماندهان و بمباران اردوگاههای نیروهای امنیتی عراق نشان داد، و بعد از درخواست گروهی از برادران برای دادن مهلت جهت تحقق راهکارهای سیاسی به منظور اعمال فشار بر این نیروها با هدف عقبنشینی از خاک پاک عراق، ما با دلایل قاطعانه دریافتیم که دولت امریکا سرکشتر و طغیانگرتر شده است و اقدام به حملات بیشتری میکند تا جایی که این حملات نیروهای ارتش و پلیس و حتی فرودگاههای غیرنظامی و جان غیرنظامیان را هدف قرار میدهد».
«کاظم الفرطوسی»، سخنگوی گروه کتائب سیدالشهداء در پاسخ به سؤال «العربی الجدید» درباره این بیانیه گفت که واکنش به حضور «نیروهای اشغالگر» را نباید براساس روز و ماه سنجید بلکه مهم نوع واکنش به حضور آنهاست و افزود که در حال حاضر نیروهای امریکایی در اماکن خاصی متمرکز شده و در خیابانها تحرک ندارند.
او افزود که بحران سلامت در عراق و همکاری «گروههای مقاومت» در تلاشها برای مهار ویروس کرونا علت دیگری است و تأکید کرد که هنوز برای واکنش نشان دادن به این نیروها زود است و باید منتظر فرصت مناسب ماند.
«سعد السعدی»، از سران عصائب اهل الحق، نیز تأکید کرد که این بیانیه «از ابزارهای فشار بر دولت و ارتش امریکا» بوده تا به مصوبه مجلس عراق درباره خروج نیروهای خارجی از عراق تن دهند.
او گفت که گزینه نظامی برای گروههای مسلح «مقاومت» مطرح و آماده است اما این گزینه بعد از اثبات بی نتیجه بودن همه راههای دیپلماتیک و ناتوانی دولت عراق در اخراج این نیروها اولویت خواهد یافت.
وی افزود که انتظار داریم که دولت جدید عراق به ریاست مصطفی الکاظمی خیلی سریع برای پایان دادن به حضور نظامی امریکا و نیروهای خارجی بر خاک عراق وارد عمل شود، «در غیر این صورت براساس تکلیف شرعی خود عمل میکنیم».
از سوی دیگر، منابع سیاسی در بغداد خبر دادند که امریکا تهدید کرده که درصورت هرگونه عملیات نظامی علیه منافعش در عراق واکنشی بسیار شدید نشان خواهد داد.
یک مقام بلندپایه عراقی به «العربی الجدید» گفت که امریکاییها ازطریق «عادل عبدالمهدی» پیغامی سفتوسخت رساندهاند که به محض هرگونه اقدام خصمانه واکنشی شدید نشان خواهند داد حتی اگر آن اقدام تلفات انسانی در پی نداشته باشد.
این مقام تأکید کرد که تلاشهای سیاسی جدی برای جلوگیری از هرگونه اقدام حسابنشده گروههای مسلح در جریان است، چون چنین اقدامی به معنای آشوب دوباره خواهد بود و تلاش این گروهها برای سنگاندازی در مسیر دولت الکاظمی تفسیر خواهد شد.
«نجم القصاب»، کارشناس سیاسی و امنیتی عراقی، تأکید کرد که بیانیه این گروهها بیشتر نوعی قدرتنمایی بود تا بگویند که در معادلات سیاسی کشور حرف اصلی را آنها میزنند.
او افزود که این بیانیه هم پیغام به نیروهای سیاسی داخلی بهخصوص شخص نخستوزیر مکلف بود که بداند بدون حمایت آنها نمیتواند از سد مجلس بگذرد و به وی نشان دهند که برای حمایت خود شرط و شروطی دارند.
به نظر القصاب، این بیانیه پیغامی به ایران هم بود که بگویند ما در عراق در سطح سیاسی و نظامی بیشترین نفوذ را داریم، و پیغامی به امریکا هم بود که خطر ما تمام نشده و برای پایان خطر باید با ایران به تفاهم برسی.
وی تأکید کرد که این نیروها توان رویارویی با قدرت نظامی امریکا را ندارند و توانشان از پرتاب چند راکت به اطراف مناطق حضور امریکاییها فراتر نمیرود و دشوار بتوان تصور کرد که آنها دست به حملات گسترده بزنند و درنتیجه این اظهارات بیشتر مصرف رسانهای دارد.