ميدل ایست نیوز: «مصطفی الکاظمی»، نخست وزیر مأمور تشکیل کابینه، شخصا مذاکرات برای تشکیل کابینه اش را رهبری می کند.
به گزارش «الاخبار»، او برخلاف پیشینیانش که از بیم افتادن در رودربایستی تیمی را مأمور مذاکرات می کردند، شخصا وارد عمل شده و حاضر به تشکیل هیچ تیمی نیست.
او مستقیم نظر گروه ها و احزاب را می شنود و بیشترین تلاش خود را بر از میان بردن زاویه ها میان نیروهای سیاسی متمرکز کرده است.
یک مذاکره کننده از ائتلاف بناء (متشکل از احزاب العامری، المالکی، الفیاض، ودیگران) عملکرد الکاظمی در مذاکرات را «غافلگیرکننده» می خواند و تأکید می کند که او بسیار باسیاست عمل می کند و به قول معروف «با پنبه سر می برد».
یک منبع سیاسی دیگر دیگر که از روند مذاکرات مطلع است می گوید که مشکل پیش آمده در مذاکرات نیروهای سیاسی با الکاظمی آن است که نیروهای سیاسی می خواهند دستاوردهای سیاسی خود را تحکیم بخشند اما الکاظمی هدف خود را «تأمین حد اقلی از عدالت اجتماعی در درجه اول تعیین کرده و رعایت عدالت میان نیروهای سیاسی و احزاب برای وی در درجه دوم اولویت است».
این منبع تأکید می کند که اکثر وقت الکاظمی به این مذاکرات می گذرد و معمولا از ساعت اولیه صبح تا نیمه شب ادامه دارد و می افزاید که این حجم از گفت وگوها قاعدتا به تعیین تکلیف موضوع کابینه در ساعت های آینده خواهد انجامید به خصوص که بسیاری از نیروهای داخلی و منطقه ای و بین المللی وعده تسهیل عملکرد الکاظمی را داده اند.
اما در سوی دیگر برخی نیروها همچنان بر «حق» خود در معرفی نامزدهایشان پافشاری می کنند و می خواهند همچنان دولتی با سهمیه بندی علنی تشکیل دهند.
به گفته منابع آگاه برخی از گروه های سیاسی شیعی و اکثر نیروهای سیاسی اهل سنت چنین رویکردی را پیش گرفته اند،حزب دموکرات کردستان عراق نیز بر واگذار دوباره پست وزارت دارایی به «فؤاد حسین» پافشاری می کند.
اما الکاظمی بر حفظ نظام توزیع وزارتخانه ها چنانکه در دولت «عادل عبدالمهدی» اجرا شد تأکید دارد، بدین معنا که تقسیم وزارتخانه ها میان احزاب تغییر نکند با این تفاوت که وزارتخانه های امنیتی (کشور و دفاع) سهم خود نخست وزیر باشد.
منابع آگاه می گویند که الکاظمی در مذاکرات خود شرط های خود برای پذیرش نامزدها را «اولا پاکدستی، ثانیا کاردانی و توانمندی، و ثالثا توانایی مدیریتی» اعلام کرده است.
به گفته این منابع، سازوکار کنونی انتخاب نامزدهای وزارتخانه ها آن است که گروه ها چند نامزد را معرفی می کنند و الکاظمی براساس سوابق افراد یکی از آنها را انتخاب می کند. البته برخی نیروهای سیاسی اعلام کرده اند که هیچ نامزدی را معرفی نخواهند کرد و انتخاب وزیر را به خود الکاظمی واگذار کرده اند.
همچنین این منابع می گویند که الکاظمی هیچ تمایلی به «پیشرفت» در عرصه سیاسی ندارد و نمی خواهد در انتخابات آینده شرکت کند.
به گفته منابع او اولویت خود را اصلاح روند سیاسی کشور و رسیدگی به مطالبات تظاهرات کنندگان و بهبود معیشت و مبارزه با اپیدمی کرونا و همچنین مدیریت بحران ناشی از سقوط قیمت نفت و کاهش درآمدهای کشور اعلام کرده است.