میدل ایست نیوز: ضربات پی در پی کرونا، سقوط بی سابقه درآمدهای نفتی و افزایش هزینههای جنگ یمن، اقتصاد عربستان به عنوان بزرگترین صادرکننده نفت در جهان را از نفس انداخته است.
در پی تشدید بحرانهای مالی، عربستان از ثروتمندترین کشور منطقه که درآمدهای سرشاری از فروش نفت و برگزاری مراسم حج به چنگ می آورد، اکنون تبدیل به بزرگترین کشور وامگیرنده در میان کشورهای عربی منطقه شده است.
ریاض اکنون خود را آماده دریافت وام بی سابقه 59 میلیارد دلاری در سال جاری می کند، اقدامی که منجر به افزایش تاریخی میزان بدهیهای این کشور به 192 میلیارد دلار می شود که با خود سیاستهای مالی دشواری را برای عربستان به همراه خواهد آورد.
در همین رابطه، «محمد الجدعان»،وزیر دارایی عربستان پیشتر اعلام کرده بود ریاض در سایه کاهش درآمدهای ناشی از شیوع ویروس کرونا و نیز کاستن از هزینهها دست به اقدامات «دردناگی» خواهد زد.
وی افزود: «عربستان با توجه به کاهش بسیار شدید درآمدهای نفتی و افت بی سابقه دیگر درآمدهای غیرنفتی به دلیل اقدامات پیشگیرانه بهداشتی باید به شدت هزینهکردهای خود را کاهش دهد.»
طبق برآوردهای رسمی، میزان بدهی عمومی عربستان در پایان سال 2020 به 26 درصد از تولید ناخالص ملی خواهد رسید که این برآورد مربوط به پیش از شیوع کرونا است و اکنون در سایه شرایط پیش رو این میزان شاهد افزایش بیشتری خواهد بود به ویژه آنکه وزارت دارایی عربستان از افزایش میانگین استقراض این کشور در مرحله آتی خبر داده است.
به نظر می رسد افت شدید درآمدهای عربستان تنها منحصر به نفت نیست بلکه دیگر درآمدهای مهم غیرنفتی این کشور از جمله عمره و حج را نیز شامل می شود، امری که گزینههای عربستان را برای کمک به اقتصاد از نفس افتاده خود را محدود می کند به ویژه آنکه ریاض در اجرای طرحهای پیشنهادی ولیعهد این کشور در تنوعبخشی به اقتصاد خود در سالهای گذشته شکست خورده است.
شاخص کل بورس عربستان هم روز گذشته به رقم 6636.4 واحد تنزل پیدا کرد و 6.5 درصد در همه نمادها افت کرد به طوری که نمایشگر وضعیت معاملات بورس به رنگ قرمز درآمد و ارزش سهم 193 شرکت از مجموع 200 شرکت ثبت شده در بورس کاهش یافت.
عربستان در سایه ضربه دوسویه از سقوط بی سابقه بهای نفت و شیوع ویروس کرونا که بخشهای مختلف غیرنفتی این کشور را با اختلال مواجه کرده، شاهد فشارهای مالی سهمگینی است و علاوه بر استقراضهای خارجی شاهد افت شدید ذخایر ارزی خود است.