اجتماعیخبر اول

اطلاعاتی از مسجد «عمرو بن العاص» قاهره، قدیمی ترین مسجد مصر+تصاویر

مسجد «عمرو بن العاص» در قاهره قدیمی ترین مسجد در مصر است که پس از فتح مصر توسط عمرو بن العاص بنا شد.

میدل ایست نیوز: قاهره پایتخت جمهوری عربی مصر، به مساجد تاریخی بسیار خود که متعلق به دوره های تاریخی مختلف است، شهرت دارد.

یکی از این مساجد که اهمیت بسیار ویژه ای دارد مسجد «عمرو بن العاص» است.

مسجد عمرو بن العاص، در میدان عمرو بن العاص شهر «الفسطاط» در محله «مصر القدیمة» قرار دارد و اولین مسجدی است که پس از فتح مصر توسط عمرو بن العاص در سال 20 هجری موافق با 641 میلادی ساخته شده است.

این مسجد 13 قرن تغییر و تحول را پشت سر گذاشته است از آنجا که در ابتدا ناشناس ساخته شد و سپس شهرت آن در جهان پیچید و اکنون هیچ باستان شناس یا گردشگری نیست که از این مسجد دیدن نکند.

این مسجد که در سال 641 میلادی به دستور عمرو بن العاص ساخته شد در آن زمان به رود نیل اشراف داشت و به چند اسم از جمله «الجامع العتیق» و «تاج الجوامع» نیز شهرت دارد.

این مسجد در زمان تاسیس به عنوان مرکزی برای حکومت داری و دعوت به دین اسلام در مصر بود که پس از آن شهر الفسطاط در حوالی آن بنا شد که از اولین پایتخت های اسلامی مصر است.

مسجد عمرو بن العاص در آن زمان مشرف به رود نیل و قلعه «بابلیون» در جوار خود بود.

مسجد مذکور دارای صحنی متوسط و سرباز با 4 رواق مسقف چوبی است که بزرگترین این رواق ها رواق القبلة نام دارد.

در ابتدای رواق القبلة دو محراب به همراه دو منبر وجود دارد همانطوری که دیوار این رواق نیز به دو تابلو متعلق به عصر مملوکیان نیز مزین است.

در شمال شرقی این رواق نیز گنبد قرار دارد که تاریخ آن به زمان عبدالله بن عمرو بن العاص می رسد، این گنبد با 8 ستون از جنس سنگ مرمر به شکل دایره ای در مرکز صحن مسجد قرار دارد.

پنجره های این مسجد با گچ بری هایی که هنوز در دیوار جنوبی آن موجود است مزین شده است.

مسجد عمرو بن العاص دارای ورودی اصلی مهمی در سمت غربی خود با نمای خارجی به شکل هرم است، یک مناره مخروطی شکل نیز که در بالای یکی از این سردرها نصب است زیبایی این مسجد را دوچندان کرده است.

اهمیت تاریخی این مسجد فقط به ادای فرایض دینی خلاصه نمی شود بلکه محلی برای حل اختلافات، علاوه بر مکان جمع آوری اموال برای یتیمان و فقرا بوده است.

برگزاری جلسات دروس دینی در این مسجد از دیگر کاربردهای آن است به طوری که تعداد حلقه های این جلسات به 110 حلقه درسی نیز رسید.

همچنان که در دوره حکومت فاطمیان بر مصر جشن هایی جمعه آخر ماه مبارک رمضان نیز در آنجا برگزار می شد.

این مسجد تا قبل از انتشار ویروس کرونا پر از جمعیت نمازگزاران بود اما با انتشار ویروس کرونا و بسته شدن مساجد فعالیت آن متوقف شد اما با این حال مسجد عمرو بن العاص تنها مسجدی بود که نماز عشاء و تراویح در آن با حضور امام مسجد و دو نفر از کارگران آن اقامه شد.

در ادامه تصاویری از این مسجد تاریخی را مشاهده می کنید:

منبع
cnn عربی

مطالب مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دو × 2 =

دکمه بازگشت به بالا