میدل ایست نیوز: رابطه حزب الله لبنان و جریان میهنی آزاد به ریاست «جبران باسیل»، داماد «میشل عون» رئیس جمهور لبنان، از مدتی پیش شاهد تنش هایی شده که گاه و بیگاه بروز می کند و ردپای آن نه فقط در شبکه های اجتماعی و هواداران این دو گروه که همچنین در اظهارات نمایندگان سیاسی هریک از آنها آشکار می شود.
در تازه ترین مورد «زیاد اسود»، نماینده جریان میهنی در مجلس لبنان، طی اظهاراتی سلاح حزب الله را عامل بحران اقتصادی در این کشور خواند و گفت که مسئولیت این وضعیت متوجه تیم «عهد» است که از حزب الله و حزب امل و جریان آزاد تشکیل شده است.
او در مصاحبه تلویزیونی تأکید کرد که «نمی شود تفنگ به دست گرفت در حالی که ملت گرسنه است» و افزود که حزب الله اگر از همبستگی ملی برخوردار نباشد نمی تواند به تنهایی به فعالیت خود ادامه دهد و در پایان سخنانش اشاره کرد که این نظر ایالات متحده است.
اسود سیاستمداری نه چندان محبوب برای حزب الله است که در انتخابات اخیر لبنان (2018) با نماینده حزب الله در منطقه جزین رقابت سختی کرد و جریان میهنی تأکید کرد که از وی برای ورود به مجلس حمایت نمی کند.
اما شاید موضع آشکارتر را در اظهارات «جبران باسیل» باید یافت که در سخنرانی ای در 17 مه تأکید کرد که «برای نجات کشور و بهبود روابط با هر طرف خارجی آماده فداکاری و برداشتن هر گام لازم است». این اظهارات در حالی بیان شده که زمزمه هایی درباره احتمال تحریم باسیل ازجانب امریکا به علت همکاری با حزب الله مطرح شده است.
نکته جالب تر آنکه باسیل پس از دیدار با «دورتی شیا»، سفیر امریکا در بیروت، به روشنی مواضع خود را تعدیل کرد و پس از این دیدار بود که انتقادهای اعضای جریان میهنی از متحد استراتژیکشان یعنی حزب الله لبنان و نیز مطرح شدن ایده فدرالیسم سیاسی آغاز شد.
این انتقادها شامل طرح موضوع «گذرگاه های مرزی غیر قانونی» شد که گفته می شود حزب الله آنها را در اختیار دارد و برای تردد نیرو و کالا به سوریه از آن استفاده می کند.
موضوع اختلافی دیگر کارخانه برق سلعاتا است که جریان میهنی آن را در اختیار دارد و اعلام کرده که برای حفظ کنترل خود بر آن از قطع برق لبنان باکی ندارد، اما حزب الله علیه اراده جریان میهنی در این باره رأی داده است.
این موارد و بسیاری اظهارات دیگر آینده پیمان استراتژیک حزب الله با جریان میهنی را زیر سؤال برده است. پیمانی که که در 6 فوریه 2006 طی تفاهم نامه ای رسمی امضا شد و برای حزب الله یک متحد مسیحی داخلی فراهم کرد که برای دفاع از سلاح حزب الله در محافل بین المللی و عربی تلاش می کرد و از آن سوی میشل عون را به ریاست جمهوری رساند و جبران باسیل هم سودای آن را در سر دارد.
«نوار الساحلی»، نماینده سابق حزب الله در مجلس لبنان، تأکید می کند که اختلاف دیدگاه ها کاملا طبیعی است و کار پیمان آن است که نگذارد اختلاف ها به دشمنی تبدیل شود.
او اظهارات مطرح شده در دو هفته گذشته ازجانب مقامات جریان میهنی و واکنش فعالان شبکه های اجتماعی را «در چارچوب اختلافات جزئی و نه اساسی» دانست و گفت که اختلافاتی در این سطح به پیمانی استراتژیک آسیب نمی رساند.
«فارس سعید» نماینده سابق و نزدیک به نیروهای 14 مارس نیز تأکید کرد که هرگونه اختلافی میان حزب الله و جریان میهنی به شکاف میان آنها تبدیل نمی شود زیرا موجبات پیمان استراتژیک آنها همچنان به قوت خود باقی است.
به نظر وی موجبات این پیمان برای حزب الله آن بود که سلاح حزب الله مشروعیتی از جانب مسیحیان لبنان پیدا کند و برای جریان میهنی آن بود که مقام ریاست جمهوری را در دست نگه دارد و این معادله همچنان برقرار است و در فضای سیاسی لبنان جواب می دهد.
سعید تأکید می کند که شایعات درباره وضعیت سلامت میشل عون هم موضوع دیگری است که باعث می شود جریان میهنی به فکر حفظ این مقام پس از عون باشد.
ضمن اینکه به نظر سعید اگر شکافی میان این دو گروه شکل بگیرد، حزب الله هزینه ای نمی دهد و فقط یک متحد مهم را از دست می دهد، اما هزینه های این جدایی برای جریان میهنی بسیار زیاد خواهد بود.