میدل ایست نیوز: منابع دیپلماتیک مصری ارسال نیروی زمینی یا دریایی به لیبی برای حمایت از«خلیفه حفتر»، ژنرال شورشی لیبیایی را پس از سخنان «عبدالفتاح السیسی»، مبنی بر مشروعیت بین المللی هر گونه مداخله مستقیم مصر در لیبی را دور از ذهن دانستند.
منابع مصری آگاه در گفتوگو با روزنامه العربی الجدید تاکید کردند: «این تصریحات چیزی جدیدی به جز صبغه رسمی و علنی موضع مصر نداشت، تصمیمگیران مصری به خوبی می دانند که درگیری نظامی آن هم به صورت پیشروی زمینی گسترده در لیبی محال است.»
این منابع درخصوص سخنان السیسی مبنی بر مداخله نظامی در لیبی گفت:«حداکثر کاری که می توان کرد، انجام حملات هوایی محدود برای ممانعت از پیشروی نیروهای متخاصم است، این موضوع تازهای نیست و در جریان پیشروی نیروهای دولت وفاق ملی به سمت شهر سرت اتفاق افتاد و نیروهای هوایی مصر با جنگندههای رافال جلوی پیشروی این نیروها را گرفت و شماری جنگافزارها را نابود کرد.»
منابع مذکور افزودند: تصمیمگیران مصری می خواهند بعد از شکستهای سنگین حفتر و احساس حضور در خارج از معادله لیبی، جای پایی برای خود در این معادله پیدا کنند همچنین واکنش ترکیه به موضعگیری السیسی و نادیده گرفتن کامل آن از سوی آنکارا و دولت وفاق ملی، علت اصلی این واکنش مصر بوده است.
منابع دیپلماتیک مصری تصریح کردند: قاهره پیامهای مهمی از ترکیه درباره توافق بر سر اوضاع لیبی از یک طرف و اوضاع منطقه شرق مدیترانه دریافت کرده است اما این پیام به صورت رسمی نبوده است. در این میان، دو رویکرد وجود دارد؛ رویکرد نخست به مقدم شمردن منافع عالی مصر بر اختلافات سیاسی گرایش دارد و رویکرد دوم که دیدگاه نهادهای نظامی است با هر گونه توافقی با ترکیه مخالف است و اختلاف شخصی میان السیسی و اردوغان همتای ترکیهاش مانع اساسی در بروز هر گونه تفاهمات است.
این منابع بعید دانستند که دولت مصر برای مداخله نظایمی مستقیم، همانطور که سخنان السیسی القا می کند، دست به آمادهباش سراسری بدهد چرا که به سود قاهره نیست که دست به گشودن جبهه نظامی با ترکیه و دولت وفاق ملی که احتمالا به طول خواهد انجامید، بزند به ویژه آنکه مواضع غیررسمی ترکیه و پالسهای ارسالی از سوی دولت وفاق نشان می دهد که دو طرف اولویتشان معطوف به تفاهم با مصر درباره آینده اوضاع در لیبی است و باید حفتر از معادله سیاسی و راهبردی لیبی کنار زده شود.
السیسی پیشتر در اظهاراتی گفت مصر تهدیدات مستقیمی را از پشتیبان “تروریستهای مزدور و شبه نظامیان” در لیبی متحمل شده است؛ بنابراین هر گونه مداخله نظامی از سوی قاهره در حال حاضر مشروع است.
به گفته رئیس جمهور مصر، هدف از استفاده از نیروی نظامی حفاظت از مرزهای مصر به طول ۱.۲ هزار کیلومتر و همچنین دستیابی به آتش بس و استقرار صلح و نظم در کشور همسایه است. السیسی در این راه از حمایت امارات متحده عربی و عربستان سعودی برخوردار است.
از زمان سرنگونی حکومت «معمر قذافی» رهبر سابق لیبی در سال ۲۰۱۱، این کشور تحت کنترل دو دولت موازی در شرق و غرب در آمده است؛ دولت وفاق ملی به ریاست «فایز السراج» در طرابلس (غرب کشور) که در سطح جهان به رسمیت شناخته شده است و دیگری دولت طُبرُق در شرق لیبی که از خلیفه حفتر فرمانده «ارتش ملی لیبی» حمایت میکند.
حفتر با حمایت مصر، امارات و عربستان از اواخر فروردین ۱۳۹۸ با هدف اشغال پایتخت، عملیات نظامی علیه طرابلس را آغاز کرد اما با مقاومت شدید نیروهای دولت السراج و شبهنظامیان متحد با آن مواجه شده و تا به امروز موفق نشده است به داخل این شهر نفوذ کند. نیروهای دولت السراج نیز از حمایت ترکیه، قطر و ایتالیا برخوردارند.
همچنین بخوانید
مقایسه توانمندی نظامی مصر و ترکیه در سایه درگیری احتمالی در لیبی