میدل ایست نیوز: نشانههای بروز فاجعه اقتصادی و معیشتی در یمن در سایه کاهش بیسابقه حوالههای مالی افراد ساکن کشورهای خارجی که به مثابه شریان اصلی زندگی میلیون یمنی به شمار میرود، خودنمایی می کند، این در حالی است که دولت عبدربه منصور به دلیل کاهش بسیار شدید حمایت مالی سعودی ناشی از سقوط بهای جهانی نفت و پیامدهای اقتصادی سهمگین کروناویروس، قادر به پرداخت حقوقها نیست.
طبق گزارشهای سازمان ملل متحد، یمن عملا با بدترین بحران انسانی در جهان رو به روست و برآورد این سازمان بین المللی نشان می دهد که 80درصد از جمعیت یمن یعنی 24 میلیون نفر نیازمند کمکهای غذایی هستند.
شیوع کرونا اقتصاد همه کشورهای خلیجی به ویژه عربستان را به بحران جدی مواجه کرده است و این امر مشکلات بسیاری را برای کارگران خارجی از جمله کارگران یمنی ایجاد کرده است و در این میان، سازمانهای غیر دولتی نظیر اوکسفام نسبت به کاهش حوالههای مالی و تاثیر آن بر زندگی و معیشت مردم یمن هشدار دادند.
اوکسفام در گزارشی اعلام کرد، ارائهدهندگان خدمات حواله مالی نقدی در شش استان یمن شاهد کاهش این حوالهها به میزان بیش از 80درصد طی دو ماه اخیر بوده است و بیشترین این کاهش نیز به نظر می رسد مربوط به 1.6 میلیون کارگر یمنی در عربستان است.
«عبدالواسع محمد»، مشاور سیاسی سازمان اوکسفام در یمن اظهار داشت: همزمان با وابستگی میلیونها یمنی به حوالههای مالی ارسالی از سوی کارگران فعال در کشورهای خلیجی به ویژه عربستان، هر گونه آشفتگی و نابسامانی اقتصادی در این کشورها پیامدهای سنگینی در یمن به دنبال خواهد داشت.
وی افزود:فشارهای معیشتی ناشی از کاهش حوالههای مالی همزمان با کاهش حمایتهای مالی عربستان از دولت عبدربه منصور که صرف پرداخت حقوقها و فراهمسازی دلار برای واردات کالاهای اساسی می شد، به مشکل رو به رو شده است.
عربستان تاکنون دهها میلیارد دلار برای حمایت از دولت عبدربه منصور که مقر آن در عدن، پایتخت موقت یمن واقع است به صورت نقدی، کمکهای انسانی و سوخت و حمایت از پول داخلی هزینه کرده است اما پس از کاهش بهای نفت و شیوع کرونا به نظر می رسد ریاض قادر به حمایت از دولت عدن همزمان با تداوم هزینههای مربوط به مداخله نظامی در این کشور نیست.
تحلیلگران اقتصادی پیشبینی می کنند ارزش ریال یمن همزمان با اقدام عربستان در خارج کردن سپرده دو میلیارد دلاری از بانک مرکزی یمن شاهد سقوط شدیدی خواهد بود، این بدین معناست که توان خرید مردم یمن کاهش می یابد و بسیاری نیز قادر به تامین هزینه مایحتاج اساسی خود نخواهند بود.
از یمن که دومین کشور بزرگ عربی بعد از عربستان است همواره به عنوان فقیرترین کشور خاورمیانه نام برده میشود. این کشور که بخشی از شبه جزیره عربستان است، هیچ شباهتی به باقی این شبه جزیره نفتخیز ندارد و بر خلاف برادارن عربش، دستش از منابع ثروت کوتاه است.
کمبود منابع آبی، نامناسب بودن زمینهای کشاورزی، تغییرات اقلیمی، افزایش جمعیت، بیکاری، کمبود مواد غذایی، فقدان خدمات بهداشتی، ناکارآمدی نظام آموزشی و نفوذ و قدرت قبایلی با منافع متفاوت و گاه متضاد، همه به مشکلاتی لاینحل میمانند که شبیه به دهها گره کور بر سر راه ثبات و امنیت این کشور قرار گرفتهاند.