خبر اولسیاسی

الحشد الشعبی و وزارت دفاع؛ بازوان محافظ عراق

نیروهای مردمی الحشد الشعبی و نیروهای کلاسیک نظامی عراق، همانند دو بازویی هستند که باید باهم از پیکره عراق محافظت کنند و قطعا اگر هرکدام از این دو بازو ضعیف شود، ضرر آن متوجه کشور عراق می شود.

میدل ایست نیوز: عراق و امنیت آن موضوعی پیچیده است که به راحتی نمی توان آن را بررسی و قضاوت کرد، که این پیچیدگی هم به ساختار اجتماعی مردم عراق و هم شرایطی که پس از سقوط صدام و حضور امریکایی ها و پس از آن ظهور داعش و گروه های تروریستی بر می گردد.

اگر بخواهیم به صورت گذرا مهمترین نهادهای نظامی و اطلاعاتی عراق را نام ببریم باید به ارتش، وزارت دفاع، الحشد الشعبی، پیشمرگه، سازمان مبارزه با تروریسم، دستگاه امنیت ملی، دستگاه اطلاعات ملی و … اشاره کنیم.

پس از سقوط صدام، ارتش عراق دچار مشکلات فراوانی شد و نهادهای اطلاعاتی و امنیتی رژیم بعث از کار افتاده بودند که کم کم خطر داعش گریبان گیر عراق شد و با فتوای به موقع و بسیار موثر مرجعیت عالی شیعه در عراق، نیروهای مردمی در قالب گردان های الحشد الشعبی سازماندهی شدند و به کمک نیروهای نظامی کلاسیک عراق شتافتند.

این همگرایی و همکاری نیروهای مردمی الحشد الشعبی و نیروهای نظامی ارتش و وزارت دفاع عراق، پیروزی های بزرگی را برای این کشور در برابر داعش رقم زد، تا جایی که داعشی که یک سوم عراق را اشغال کرده بود، دیگر مکان ثابت و معینی در عراق نداشت.

از سوی دیگر مردمی بودن الحشد الشعبی، باعث فراگیری آن در سطح کشور بوده و توان اطلاعاتی و امنیتی خوبی برای این نهاد فراهم کرد، که این توان در کنار قوت نهادی اطلاعاتی و امنیتی مثل سازمان مبارزه با تروریسم که وابسته به وزارت دفاع عراق است، توانست عراق را در جنگ اطلاعاتی و امنیتی نیز بر داعش پیروز کند.

بی شک این همسویی و توان بالای عراق در استفاده از نیروهای مردمی در کنار نیروهای کلاسیک نظامی به مذاق دشمنان عراق خوش نیامد و از هر روش و وسیله برای ضربه زدن به این اتحاد استفاده کردند تا بتوانند با ایجاد تفرقه میان حشد و دیگر نیروهای نظامی عراق، این کشور را به حاشیه برده و با مشکلات امنیتی مواجه کنند تا فرصتی برای رشد مجدد داعش در عراق فراهم شود.

حتی در زمانی که مصطفی الکاظمی برای نخست وزیری عراق انتخاب شد، با توجه به سابقه وی در دستگاه اطلاعاتی عراق، شایعات و حاشیه­ های زیادی را مطرح کردند تا حدودی که بخشی از حشد مخالف نخست وزیری وی بود، اما دیدیم که کاظمی بعنوان فرمانده کل نیروهای مسلح در همان روزهای اول در مقر الحشد الشعبی حاضر شد و با فرماندهان آن دیدار و از حشد و موجودیت آن دفاع کرد و برای ادای احترام به شهدای حشد، لباس این نهاد را بر تن کرد.

اما خوب با توجه به شرایط پیچیده عراق، قاعدتا هیچ سازمان و فردی بی نقص نیست و ممکن است انتقاداتی به برخی عملکردهای حشد هم باشد همانطور که به دیگر نهادهای عراقی نیز وارد است و باید آنها را اصلاح کرد، اما باید توجه کرد که این مشکلات، مشکلات داخلی عراق است و نباید به گونه ای باشد که دشمنان بتوانند از آن در جهت تفرقه نیروهای نظامی عراق سوءاستفاده کنند.

نیروهای مردمی الحشد الشعبی و نیروهای کلاسیک نظامی عراق، همانند دو بازویی هستند که باید با هم از پیکره عراق محافظت کنند و قطعا اگر هر کدام از این دو بازو ضعیف شود، ضرر آن متوجه کشور عراق می شود.

مطالب مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

20 − هفت =

دکمه بازگشت به بالا