میدل ایست نیوز: عراق هفته پیش روزهای آرامی را گذراند به طوری که روزنامه های ایرانی ترجیح دادند در اخبار صفحات بین الملل خود به دعواهای انتخاباتی ترامپ و جو بایدن، ادامه تظاهرات بر علیه نژاد پرستی، مسئله الحاق کرانه باختری و برخی دیگر از مسائل خاورمیانه بپردازند اما نیروهای دستگاه مبارزه با تروریسم پنج شنبه شب با یورش به یکی از پایگاه های کتائب حزب الله در بغداد دستکم 14 نفر از آنان را دستگیر کردند.
همین اتفاق در اولین روز کاری هفته، بازتاب گسترده ای در روزنامه های ایرانی داشت؛ روزنامه های نزدیک به جبهه اصولگرا برای «مصطفی الکاظمی» خط و نشان کشیدند که الحشد الشعبی یکی از ستون های اصلی جبهه مقاومت است و هر گونه برخورد با آن تبعاتی در پی خواهد داشت و روزنامه های نزدیک به جناح اصلاح طلب نیز کمی آرام تر نقش آمریکا در این موضوع را بررسی کردند.
لازم به ذکر است که روزنامه نگاران ایرانی این مطالب را زمانی آماده کردند که هنوز صحت و سقم آزادی این 14 عضو حشد الشعبی مشخص نشده بود.
روزنامه شرق در مطلبی با عنوان «اما واگرهاي يورش شبانه» نوشت: واشنگتن كه بارها کتائب حزبالله را به حملات راکتی به مراکز نظامی و دیپلماتیک خود در عراق متهم کرده، پیشازاین خواستار فشار بیشتر بغداد بر این گروه بوده است و یورش بامداد جمعه اولین اقدام از این نوع از سوی نیروهای یگان ضدتروریستی عراق بود که از سوی آمریکا آموزش دیدهاند و دستکم ۱۳ عضو کتائب حزبالله بازداشت شدهاند.
به گفته تحلیلگران منطقه درحالیكه عراق با مشكلات بیشماری دستوپنجه نرم میكند، اكنون مسئله خروج نیروهای آمریكایی به یكی از اصلیترین چالشهای این كشور تبدیل شده است. مصطفی الكاظمی كه پس از پنج ماه اعتراضات مردمی و بنبست سیاسی سكان هدایت این كشور را برعهده گرفت، خواهان آن است كه بتواند با حلوفصل این مسئله، همچنان نخستوزیر عراق باقی بماند.
روزنامه اعتماد نیز در مطلبی با عنوان «هجمه تازه به الحشد الشعبی» بازداشت تعدادی از اعضای الحشد الشعبی را در آستانه دور دوم مذاکرات امنیتی در واشنگتن تحرکات مشکوک خواند و با طرح این سوال که آیا پاي كاظمي در ميان است؟ نوشت: نخستوزير جديد عراق، مصطفي كاظمي كه پيش از اين رياست دستگاه امنيت ملي اين كشور را بر عهده داشت، دو ماهي بيشتر نيست كه كار خود را در مقام نخستوزير آغاز كرده است. ياسمين امينزكي، ديپلمات پيشين عراقي در سازمان ملل متحد در گفتوگو با شبكه خبري الجزيره مدعي شده است كه اين عمليات «گام نخست مصطفي كاظمي براي سلطه كامل بر قدرت در عراق است.» پايگاه خبري روداو در اقليم كردستان عراق، اين عمليات را به نزديك شدن دور دوم گفتوگوهاي جامع امنيتي عراق و امريكا نسبت ميدهد. به نوشته اين پايگاه خبري، كاظمي به زودي قرار است به واشنگتن سفر كند تا دور دوم گفتوگوهايي را كه از خرداد ماه امسال آغاز شده است با مقامهاي امريكايي ادامه دهد. در شرايطي كه دور اول مذاكرات با بيانيه مشتركي در مورد كاهش تعداد نظاميان امريكايي در خاك عراق تمام شد، اين تصور وجود دارد كه دولت عراق در پي اجراي برخي خواستههاي امريكا براي كاهش نفوذ نيروهاي حشدالشعبي در نيروهاي مسلح اين كشور باشد، يا دستكم، اقدام قضايي عليه متهمان حمله به نظاميان امريكا را به عنوان يك امتياز در مقابل مقامهاي امريكايي در دور دوم گفتوگوها قرار دهد. ايران و امريكا هر دو از انتخاب مصطفي كاظمي به عنوان نخستوزير عراق استقبال كردهاند، اما انتخاب او هنوز نتوانسته است سطح تنشها را ميان تهران و واشنگتن در خاك عراق كاهش دهد.
روزنامه کیهان نیز در مطلبی با عنوان «ضرب شست حشدالشعبی به آمریکا و مزدورانش در بغداد» نوشت: ابعاد اقدام دولت کاظمی و واکنش حشدالشعبی به این اقدام، بسیار گسترده و قابل توجه است؛کاظمی با گماشتن « الساعدی» در راس سازمان مبارزه با تروریسم – که پیش از این، عادل عبدالمهدی او را به جرم خیانت و جاسوسی علنی برای سفارت آمریکا، از کار برکنار کرده بود – فکر میکرد که میتواند هر کاری را که دوست دارد در عراق انجام دهد، اما مشخص شد که اکنون حشدالشعبی عراق بسیار قدرتمندتر و گستردهتر از عناصر در اختیار نخستوزیر این کشور و سفارت آمریکا در بغداد هستند.
روزنامه همشهری نیز در تحلیلی با عنوان «اولین رویارویی دولت عراق با حشد شعبی» حمله شبانه سازمان مبارزه با تروریسم عراق به پایگاه حزبالله را فصل تازهای از تنشهای امنیتی در بغداد عنوان کرد و نوشت: خبر دستگیری 13 تن از عناصر حشد الشعبی که به سرعت در رسانهها و شبکههای مجازی منتشر شد برای افکار عمومی غافلگیرکننده بود؛ چراکه حشد شعبی بخشی از سازمان نیروهای مسلح عراق بهشمار آمده و دستگیری اعضای آن، توسط یک سازمان نظامی دیگر در عراق رخدادی بیسابقه است.
این روزنامه در ادامه به مصاحبه هفته گذشته خود با “تامر بدوی”، پژوهشگر مصری کانون کارنگی اشاره کرد و به نقل از او نوشت: برخی ناظران، 5ماه آینده را مهمترین فرصت الکاظمی برای فشار بر گروههای حشد شعبی میدانند، چراکه اگر ترامپ کاخ سفید را ترک کند، مهلت سیاست «فشار حداکثری» به پایان خواهد رسید. از دیدگاه الکاظمی، ضرورتا تناقضی میان کاهش نفوذ ایران و گروههای متحد این کشور با ایجاد مصالحه و توازن بین ایران و آمریکا وجود ندارد؛ چراکه این فرایند، نفوذ ایران را در سطحی قابل پذیرش قرار داده و زمینه را برای مصالحه فراهم میکند.