میدل ایست نیوز: منبعی آگاه در کاخ ریاست جمهوری بعبدا اعلام کرد که «مصطفی ادیب»، نخستوزیر مامور تشکیل کابینه لبنان امروز به دیدار «میشل عون»، رئیس جمهوری این کشور خواهد رفت تا درباره تحولات و روند تشکیل کابینه رایزنی کند.
منبع مذکور که نخواست نام ذکر شود، در گفتوگو با العربی الجدید تصریح کرد: ادیب در این نشست، بررسی اولیه خود درباره ماهیت دولت، شمار وزرا و اسامی پیشنهادی را مطرح خواهد کرد.
ادیب از طرفداران «کوچکسازی دولت» متشکل از وزرای مستقل و تکنوکرات به ویژه انرژی، ارتباطات و دارایی است چرا که این وزارتخانهها نقش کلیدی در مرحله انجام اصلاحات مورد نظر فرانسه ایفا خواهند کرد اما در مقابل، میشل عون در تلاش است تا مانع از کوچکسازی دولت شود، وی ترجیح میدهد بدون اینکه ادغامی در وزارتخانهها صورت گیرد، هر وزیری عهدهدار یک وزارتخانه شود، درست همانطور که در دولت «حسان دیاب» شاهد آن بودیم.
عون معتقد است که این امر، موجب خواهد شد که هر وزیری به امور وزارت تحت اختیار خود بپردازد و اهتمام لازم را به امور مربوطه داشته باشد مخصوصا وزارتخانههایی که در مرحله کنونی نقشهایی نظیر امور اجتماعی، گردشگری و محیط زیست را ایفا میکنند اما «بشارة پترس»، پاتریک مارونی به صراحت اعلام کرده که خواستار تشکیل دولت اضطراری است.
در همین رابطه، اختلافات همچنان میان جنبش امل به رهبری «نبیه بری»، رئیس پارلمان لبنان و جریان ملی آزاد به رهبری «جبران باسیل» جریان دارد به طوری که بری بر تصاحب وزارت دارایی اصرار دارد و جریان ملی آزاد بر گرفتن وزارت انرژی پای میفشرد.
با وجود این مسائل در حین تشکیل کابینه، اما شواهد سیاسی در لبنان از جمله تاکید حزب الله بر لزوم تسریع در تشکیل کابینه جدید نشان می دهد مصطفی ادیب بر خلاف نخست وزیرانی نظیر تمام سلام و سعد الحریری، کابینه خود را در فرصت کوتاهی تشکیل دهد. چالش های اصلی ادیب پس از تشکیل کابینه خواهد بود.
یکی از مهمترین چالش های کابینه آینده لبنان مواجه شدن با مشکلات متعدد اقتصادی است. لبنان با کاهش ارزش پول خود، افزایش میزان بیکاری و فقر و مشکلات معیشتی مردم و همچنین با بحران بدهی ها مواجه است، موضوعی که کابینه حسان دیاب به واسطه خیانت برخی نفوذی ها، موفق نشد تدبیری جدی برای آن بیندیشد. کابینه آینده لبنان در حالی باید در جهت کاستن از مشکلات اقتصادی این کشور حرکت کند که عمر آن حداکثر 2 سال خواهد بود زیرا انتخابات پارلمانی این کشور در صورتی که در موعد مقرر باشد باید در سال 2022 برگزار شود.
چالش دیگر این است که مصطفی ادیب از تجربه سیاسی چندانی برای مدیریت لبنان برخوردار نیست. اگرچه لبنان کشوری با مساحت و جمعیت اندک است، اما ساختار اجتماعی این کشور زمینه رقابت های سیاسی شدید را فراهم کرده و همین رقابت ها نیز عامل مهمی برای ناکارآمدی و فروپاشی زودهنگام دولتها است، سرنوشتی که پس از 7 ماه برای کابینه حسان دیاب رقم خورد.
در همین رابطه، جامعه جهانی و به ویژه «امانوئل مکرون»، رئیس جمهوری فرانسه به شدت تحولات لبنان در عرصه تشکیل دولت را با گذشت یک هفته از اعلام ابتکار فرانسه و تعهدات بیروت به تشکیل دولت طی مدت حداکثر 15 روزه و آغاز اصلاحات فوری و جدی طی هفته یعنی پیش از سفر سوم ماکرون به این کشور زیرنظر دارند به ویژه که رئیس جمهوری فرانسه به صورت تلویحی اعلام کرده در صورتی که هیچ گونه پیشرفتی در اصلاحات مدنظر حاصل نشود، امکان اعمال تحریم وجود دارد.
بسیاری از ناظران سیاسی معتقدند که تاکنون هیچ گونه ارادهای برای انجام اصلاحات در میان گروههای سیاسی لبنان مشاهده نمی شود، گروههایی که تنها به دلیل نیاز فوری به کمکهای مالی دست به اقدامات نمایشی و اظهارنظرهای پرطمطراق میزنند.
در این میان، نگرانیها از نتایج انفجار ویرانگر و کشنده بندر بیروت در بحبوحه حرف و حدیثها از فشارها و مداخلات برای آزادسازی برخی از فرماندهان امنیتی یا تعامل نرم با آنها افزایش یافته چرا که در بین بازداشتشدگان، «بدری ضاهر»،مدیرکل گمرکات لبنان و از نزدیکان به تیم رئیس جمهوری این کشور دیده میشود که تاکنون دستور برکناری وی از منصبش صادر نشده است. در همین رابطه، وکیل ضاهر از دادگاه کیفری لبنان خواسته که وی را به زندان گمرک بفرستد (چرا که اساسا گمرک هیچ زندانی ندارد). همانطور که دیگر دستگاههای امنیتی خواستار زندانی شدن افسرانشان در زندانهای تابع خود شدند.