
میدل ایست نیوز: قصد استانداری بصره برای تخریب مقبره تاریخی و اسلامی این شهر که قدمت آن به دوران صدر اسلام میرسد، خشم فعالان اجتماعی و علاقهمندان به آثار باستانی و عشایر را برانگیخته است به ویژه که برخی اخبار از طرحی برای ساخت مجتمع تجاری به جای آن حکایت دارد.
در همین رابطه، منابع آگاه به العربی الجدید گفتند دولت محلی بصره ورودیهای این مقبره را از سه ماه پیش با افزایش آمار ابتلا به کرونا بسته است و شهروندان در ایام تعطیلات عید فطر با دیدن ماشینآلات تخریب در ورودی آن شوکه شدند، برخی گروههای سیاسی و دینی خواهان بهرهبرداری از بخشی از این اراضی برای اهداف تجاری هستند اما اعتراضات بسیاری به تخریب این مقبره وجود دارد به خصوص که این مکان نمایانگر تاریخ و بخشی از حافظه استان بصره است و در آن، شخصیتهای برجسته و شهیر علمی و ادبی مدفون شده است.
در این مقبره که پیکر «حسن البصری»، یکی از متکلمان، مفسران و فقیهان قرن اول و دوم هجری قمری غنوده است، قبر شخصیتهای دینی، فرهنگی و سیاسی معروفی نظیر «ابن سیرین» مفسر و فقیه همدوره البصری «رابعه العدویه» از صوفیان و شاعران معروف سده دوم هجری، «فرزدق»، شاعر پرآوازه عصر اموی، «خالد بن صفوان» شاهر عصر عباسی و دیگر بزرگان علم نحو و صرف و شخصیتهای معروف معتزلی به علاوه «بدر شاکر السیاب»، شاعر مشهور معاصر عراقی قرار دارد.
در همین رابطه، «فایر السعد»، از شیوخ عشایر بصره گفت: دولت محلی استان بصره تاکنون به صراحت اعلام نکرده که مقبره به مجتمع تجاری تبدیل خواهد شد یا نه، اما پرونده سوء استفاده از مناطق باستانی برای اهداف اقتصادی هر ساله به دلیل وجود گروههای سیاسی که خواهان تسلط بر اراضی مهم در شهر هستند، تکرار می شود.
السعد در گفتوگو با العربی الجدید تصریح کرد: نبش قبور و تخریب آن از اخلاق و خصلتهای عرب نیست و ما این وضعیت را نخواهیم پذیرفت به ویژه که این مقبره یکی از مهمترین و کهنترین مقبرههای عراق به شمار می رود و اهالی این منطقه اجازه نخواهند داد تا این اثر تاریخی، تمدنی و باستانی به پاساژ یا مجتمع تجاری تبدیل شود.
از سوی دیگر، هیات علمای مسلمان در عراق اظهار داشت: مقبره حسن البصری با خطر تخریب به بهانه ایجاد جاده و ساخت بازار جدید رو به رو است، تاریخ این مقبره به عصر اموی باز می گردد و یکی از قدیمیترین مقبرههای عراق و جهان اسلام محسوب می شود که تاریخ آن به بیش از 1300 سال پیش باز می گردد.
در همین رابطه، هنادی از فعالان اجتماعی عاق هم در توئیتر خود نوشت: آیا تخریب اثر تاریخی که عمر 1300 ساله دارد، اقدام درستی است؟مقبره حسن البصری، رابعه العدویه، فرزدق و السیاب که تاریخ عراق به شمار می رود، در معرض تخریب قرار دارد.