خبر اولسیاسی

کنترل سلاح بی‌ضابطه؛ پیش‌شرط برخی گروه‌های سیاسی برای انحلال پارلمان عراق

پس از تصویب حوزه‌های انتخابیه و آمادگی پارلمان عراق برای تعیین‌تکلیف پیش‌نویس قانون، اکنون موضوع انحلال پارلمان، یکی از مهم‌ترین مسائل پیش از انتخابات است.

میدل ایست نیوز: پس از تصویب حوزه‌های انتخابیه و آمادگی پارلمان عراق برای بررسی و تعیین‌تکلیف پیش‌نویس قانون دادگاه عالی فدرال به عنوان مقدمه برگزاری انتخابات پیش از موعد در 6 ژوئن سال 2021، اکنون موضوع انحلال پارلمان به عنوان یکی از مهم‌ترین مسائل انتخابات مطرح است که بدون آن، امکان برگزاری انتخابات میسر نیست.

در شرایطی که برخی نمایندگان از نبود هیچ گونه مشکلی در رابطه با انحلال پارلمان سخن می‌گویند، برخی دیگر معتقدند که در صورت تداوم مساله سلاح بی‌ضابطه، انحلال پارلمان امری ناممکن است.

طبق ماده 64 قانون اساسی عراق، پارلمان عراق با درخواست یک سوم از نمایندگان یا تقاضای نخست‌وزیر و موافقت رئیس جمهوری می تواند منحل شود با این شرط که درخواست انحلال پارلمان به هنگام استیضاح رئیس دولت مطرح نشود. پس از انحلال پارلمان، رئیس جمهوری خواهان برگزاری انتخابات سراسری ظرف مدت حداکثر 60 روز می‌شود و دولت در این شرایط تبدیل به دولت مستعفی می‌شود و تنها به پیش‌بُرد امور می‌پردازد.

در این چارچوب، «رعد الدهلکی»، نماینده پارلمان عراق و عضو ائتلاف القوی العراقیه ضمن تاکید بر انحلال پارلمان دو ماه مانده به زمان برگزاری انتخابات، در گفت‌وگو با العربی الجدید تصریح کرد: «پارلمان اگر تمایلی به برگزاری انتخابات زودهنگام نداشته باشد، می‌تواند تصویب قانون انتخابات را به تاخیر بیندازد، در این میان تنها یک مساله وجود دارد که می تواند مانع از انحلال پارلمان شود، آن هم به ناتوانی در کنترل سلاح بی‌ضابطه باز می‌گردد که خطر انحلال قوه مقننه بدون وجود تضمینی برای برگزاری انتخابات به دور از تاثیرگذاری سلاح را دوچندان می کند.»

الدهلکی افزود: به همین خاطر، مذاکرات و گفت‌وگوهایی در این باره و مشخصا برای ممانعت از ورود گروه‌های مسلح به صحنه تشکیل دولت انجام خواهد شد.

وی ضمن هشدار نسبت به تبعات اداره امور از سوی گروه‌های دولت‌گریز، اظهار داشت: پارلمان بعد از تاکید کمیساریای عالی انتخابات مبنی بر توان برگزاری انتخابات در موعد مورد توافق و تکمیل دیگر اقدامات مربوطه نظیر آماده‌سازی رای‌گیری بایومتریک و شناسنامه‌های رای‎دهنگان و تعیین روشن حوزه‌های انتخابیه، خود را منحل خواهد کرد.

در همین رابطه، نماینده دیگر پارلمان عراق تصریح کرد: اقدام پارلمان در انحلال خود، آخرین گام پیش از انتخابات به شمار می رود و قبل از آن باید موارد دیگری چون تصویب کامل قانون انتخابات و قانون دادگاه فدرال و آماده‌سازی مسائل فنی انجام شود. پارلمان نمی‌تواند بدون حصول اطمینان از به وجود نیامدن خلا در قوه مقننه خود را منحل کند.

این نماینده پارلمان عراق که نخواست نامش فاش شود، در گفت‌وگو با العربی الجدید تاکید کرد: «دولت باید بر همه اموری که می‌تواند فضای انتخابات را تحت الشعاع قرار دهد، تسلط یابد به ویژه وجود بازوی مسلح برای برخی احزاب که یقینا می تواند بر نتایج انتخابات به خصوص در روستاها و مناطق به دور از نظارت تاثیر مستقیم داشته باشد.

«مصطفی الکاظمی»، نخست‌وزیر عراق در نخستین سالروز تظاهرات اکتبر متعهد شد که دولت انتخابات پیش از موعد رو به صورت عادلانه و سالم برگزار و از این انتخابات در برابر تقلب و تاثیرگذاری سلاح بی ضابطه حفاظت خواهد کرد.

در همین ارتباط، «بدر الزیادی»، عضو ائتلاف پارلمانی سائرون ضمن اشاره به لزوم فراهم‌سازی فضای مناسب برای برگزاری انتخابات تصریح کرد: پارلمان مشکلی با انحلال خود ندارد اما این اقدام باید بعد از آماده‌سازی مقدمات لازم انجام شود تا پس از انحلال پارلمان، خلایی در کشور به وجود نیاید.

منبع
العربی الجدید

مطالب مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا