میدل ایست نیوز: به نوشته وبگاه المرابع میدیا، در عراق مقبره حسن بصری قرار دارد که یکی از قدیمی ترین مقبره های جهان اسلام است و در شهر بصره در جنوب عراق واقع شده است.
تاریخ این مقبره به دوره اموی یعنی حدود 1300 سال پیش باز می گردد.
این مقبره مساحت بزرگی از استان بصره را به خود اختصاص داده است و به نام تابعی ارجمندی که در آن، در سال 110 هجری قمری دفن شده است، مقبره حسن بصری نامیده می شود.
«حسن بصری»، قاضی و محدّث و از علمای تابعین و یکی از شخصیت های شاخص دوره صدر اسلام بود که تا زمان فوت در بصره سکونت داشت.
مقبره حسن بصری در 25 کیلومتری غرب بصره قرار دارد و محل دفن بسیاری از شخصیت های دینی و فرهنگی و سیاسی بارز است، از جمله «محمد بن سیرین بصری»، تابعی و عالم در تفسیر و حدیث و فقه که از خواب گزاران معروف بود.
در این مقبره، آرامگاه «رابعه عدویه» که ام الخیر خوانده می شد، قرار دارد.
وی یکی از شخصیت های مشهور عالم تصوف اسلامی است و بنیانگذار یکی از مذاهب عرفان اسلامی به نام مذهب عشق الهی است.
همچنین در این مقبره، «ام الصهباء معاذه عدویه»، عالم و عابد فقیه مشهور، دفن شده است و نیز «أبو سطام شعبة بن الحجاج بن الورد»، عالم حدیث و «ابن یحیی مالک بن دینار»، دانشمند بزرگ و «ابو محمد سهل بن عبد الله التستری»، عالم تصوف اسلامی در این مکان دفن شده اند.
در این مقبره، « فرزدق»، شاعر اموی و « خالد بن صفوان»، شاعر دوره عباسی و از شعرای معاصر، « عبدالغفار الاخرس موصلی» که در سال 1873 وفات کرد و « بدر شاکر السیاب»، شاعر بزرگ که در سال 1964 وفات کرد، دفن شده اند.
این مکان حاوی آرامگاه شخصیت های سیاسی معاصر مانند «محمود باشا آل عبد الواحد شيخ أبي الخصيب» است که از اهالی بصره بود و در دوره عثمانی مسئولیت های مهمی در بصره بر عهده داشت.
به نوشته وبگاه العربی الجدید، تصمیم بر تخریب مقبره تاریخی و اسلامی شهر بصره در جنوب عراق خشم فعالان و علاقمندان به میراث فرهنگی عراق و برخی عشایر عربی شهر را برانگیخت، به ویژه که اخبار حاکی از طرح بنای یک مجتمع تجاری بر روی مکان این مقبره تاریخی است.
منابعی به العربی الجدید اعلام کردند که شهروندان در عید فطر گذشته با دیدن تعداد زیادی از بیل های مکانیکی در ورودی های مقبره غافل گیر شده اند.
برخی جریان های حزبی و مذهبی، سرمایه گذاری در بخشی از زمین مقبره برای اهداف تجاری را بلامانع می دانند، ولی اعتراضات بسیاری برای تبدیل کردن آن به مغازه های تجاری وجود دارد، به ویژه که این مقبره، حافظه شهر بصره محسوب می شود و در آن، مهم ترین شخصیت های علمی و ادبی شهر دفن شده اند.
به نوشته وبگاه الجزیره، قبور مردگان در اسلام دارای حرمت است و هتک حرمت مقبره ها شرعا حرام است و این امری است که باعث شد شیوخ قبائل بصره با طرح ساخت پروژه سرمایه گذاری بر روی بخش هایی از مقبره حسن بصری مخالفت کنند و درباره این موضوع «شیخ جمال السعدون»، رئیس قبائل منتفج و سعدون، مخالفت شدید خود را با این طرح ابراز کرد و در گفتگویی با وبگاه الجزیره افزود جامعه بصره با تمام طیف های مختلف خود، با تخریب قبور و بازگشایی مجتمع تجاری کاملا مخالف است.
«شیخ محمد الملا»، مدیر وقف سنی بصره تاکید کرد که گروه هایی در بغداد این پروژه را هدایت می کنند و سرمایه گذار این طرح که به اعتقاد وی یکی از اهالی بصره است، اجرای پروژه و ساخت بیش از 450 مغازه تجاری به عمق 10 متر را درون مقبره ها آغاز کرده است.
وی کلام خود را چنین به پایان برد که تخریب و نبش قبور و ساخت مجتمع تجاری بر روی آن، اقدامی غیر اخلاقی و غیر دینی است، به ویژه که مقبره حسن بصری مملو از قبور درگذشتگان است و همچنان تا به امروز محل دفن اهالی بصره است.
به نوشته وبگاه العربی الجدید، «هنادی»، فعال فرهنگی در تویتر نوشت: آیا ساخت یک بازار، ارزش از میان بردن تاریخی به عمر 1300 سال را دارد؟
مقبره حسن بصری محل دفن رابعه عدویه و فرزدق و بدر شاکر السیاب در معرض تخریب برای از بین بردن میراث تاریخی کشور است.