
میدل ایست نیوز: شهرهای شمالی و غربی در عراق، از آغاز ماه سپتامبر، شاهد تنش قابل توجه ای در روند حملات توسط هسته ها و گروه های مسلح وابسته به داعش بوده است؛ حملاتی که تاکنون و بنا به گزارش مسئولان عراقی در وزارت دفاع جان بیش از 50 نفر از شهروندان غیرنظامی و نظامی از جمله عناصر الحشد الشعبی و الحشد العشائری گرفته و موجب مجروح شدن ده ها نفر دیگر شده است.
این حملات در استان های کرکوک، نینوا، صلاح الدین، الانبار و دیالی متمرکز است اما نزدیک شدن داعش در روزهای اخیر به بغداد و انجام عملیات موثر به طور مشخص در الرضوانیه، ابوغریب و قبل از آن الطارمیه در غرب و شمال بغداد نشان از تحولات خطرناک در سطح حملات تروریستی داعش دارد.
این حملات فزاینده همچنین در خصوص درستی اظهارات پی در پی نیروهای امنیتی عراق مبنی بر انهدام هسته های تروریستی و بازداشت افراد آن به خصوص پس از اعلام دستگیری 200 عراقی عضو داعش طی دو ماه، شک و شبهه ایجاد کرده است.
افزایش تنش عملیات داعش، با فعالیت مجدد موسسه الفرقان که شاخه رسانه ای داعش است علاوه بر افتتاح حساب های در توئیتر و تلگرام برای انتشار فیلم ها و تصاویر از عملیات و خطبه های داعش همزمان شد.
موسسه الفرقان که پس از جنگ آزادسازی موصل در سال 2017 به بعد فعالیت نداشت، فعالیت ترویجی خود را از 18 اکتبر و با انتشار یک سخنرانی از «ابو حمزه القریشی»، سخنگوی جدید داعش آغاز کرد.
برحسب اطلاعات رسمی اعلام شده توسط مقامات عراق، حملات داعش طی دو هفته اخیر در الانبار، کرکوک، صلاح الدین، دیالی، غرب نینوا و بغداد متمرکز بوده است و خشونت آمیزترین آنها در کرکوک و بغداد مشخصا در شهر الرضوانیه در غرب بغداد بود که 12 قربانی از نیروهای امنیتی و الحشد العشائری برجای گذاشت.
در همین راستا، یک مسئول نظامی در بغداد تاکید کرد که حملات داعش در دوره اخیر، هماهنگ بود و گفت که نیروهای الحشد الشعائری در صدر افرادی بودند که در این حملات هدف قرار گرفتند.
وی در گفت وگویی با العربی الجدید گفت که این حملات انتقامی بوده به خصوص اینکه داعش، رزمندگان الحشد العشائری را مسئول از دست دادن نفوذ خود در مناطق اشغال شده و تهدیدی برای باز پس گرفتن آن مناطق می داند.
وی درباره علت افزایش حملات نیز اشاره کرد که دلایل مختلفی وجود دارد از جمله اینکه نیروهای نظام سوریه که در طول مرزها با عراق حضور دارند، با نیروهای عراقی برای جلوگیری از نفوذ آنها همکاری نمی کنند از این رو داعش به صورت مداوم به بیابان های عراق ورود می کند.
این مسئول نظامی تاکید کرد که همکاری شهروندان با نیروهای امنیتی کم شده و همچنین اتکای فرماندهان امنیتی و نظامی میدانی به مخبران سری نیز بی اثر شده است.
وی افزود که با گذشت زمان، داعش توانست عناصر خود را جمع کند تا جایی که تعدد نیروهای امنیتی در عراق نتوانست مانع از قدرت گرفتن مجدد آنها شود.
این مسئول نظامی، عملیات تک تیرانداز داعش و کمین های فوری را از خطرناک ترین تهدیدهای پرونده امنیتی عراق در حال حاضر دانست و آن را تلاشی برای بی ثبات نگه داشتن برخی از شهرها و آماده باش دائم نیروهای امنیتی در جهت مقابله با این حملات توصیف کرد.
پیش از این «عبدالوهاب الساعدی»، رئیس دستگاه مبارزه با تروریسم گفته بود که اطلاعاتی از تحرکات «ابو ابراهیم القرشی»، سرکرده جدید داعش بین عراق و سوریه به خصوص در مناطق مرزی در دست است.
در مقابل «بدر الزیادی»، عضو کمیسیون امنیت و دفاع پارلمان عراق از بازگشت آشکار داعش به صورت هسته های تروریستی سخن گفت و خواستار تشدید تلاش های امنیتی برای کنترل این گروه ها دانست.
اما «تحسین الخفاجی»، سخنگوی فرماندهی ستاد عملیات مشترک عراق در گفت وگویی با العربی الجدید وضعیت امنیتی و نظامی را تحت کنترل واحد های امنیتی عراق دانست و گفت که حملات داعش در اماکن مختلف با هدف سنگ اندازی بر سر راه عملیات نظامی و امنیتی عراق برای تعقیب آنها انجام می شود.
وی شمار قربانیان حملات داعش را کم و بی تاثیر بر وضعیت امنیتی عراق توصیف کرد و گفت که داعش می خواهد از این طریق ابراز وجود کند و بگوید هنوز وجود دارد.
در مقابل «علی الغانمی»، عضو کمیسیون امنیت و دفاع پارلمان به العربی الجدید گفت که راه های مبارزه با داعش باید تغییر کند و به جای عملیات نظامی گسترده از تلاش های اطلاعاتی استفاده شود.
وی تاکید کرد که داعش همواره از برخی خلأهای امنیتی برای حمله به نیروهای امنیتی و شهروندان استفاده می کند.
«احمد النعیمی»، کارشناس و تحلیلگر اما وجود برخی افراد که به داعش برای انجام عملیات فرصت می دهند را بعید ندانست و دلایل آن را سیاسی توصیف کرد.
وی گفت هر بار که خواسته ها برای خروج گروه های مسلح از برخی شهرها در شمال و غرب و تحویل آن شهرها به ارتش و پلیس افزایش می یابد، حملات داعش به صورت شدید تری نمایان می شود.