خبر اولسیاسی

نزدیک شدن به ترکیه و اسرائیل، تلاش عربستان برای در امان ماندن از فشار «بایدن»

آنچه این بار موضوع را جنجالی کرده زمان مطرح کردن موضوع عادی سازی روابط است، چون تقریبا تردیدی نیست که تعیین زمان دیدار و درز خبر آن اراده عربستان بوده است.

میدل ایست نیوز: عربستان سعودی از بیم هرگونه غافلگیری ازسوی دولت جدید جو بایدن، تحرکاتی را برای نشان دادن قدرت مانور خود آغاز کرده است.

هنوز 48 ساعت از تماس تلفنی ملک «سلمان بن عبدالعزیز»، پادشاه عربستان، با «رجب طیب اردوغان»، رئیس جمهور ترکیه، پس از سال‌ها تنش نگذشته بود که اخباری درباره دیدار محرمانه «بنیامین نتانیاهو»، نخست‌وزیر اسرائیل، با «محمد بن سلمان»، ولیعهد عربستان، منتشر شد. اخباری که رسانه‌های اسرائیلی تأیید و رسانه‌های عربستانی تکذیب کردند.

صرف نظر از این درستی یا نادرستی این خبر، عربستان از مدتی پیش برای عادی‌سازی روابط با اسرائیل چراغ سبز نشان داده است.

«فیصل بن فرحان»، وزیر خارجه عربستان، روز یکشنبه در مصاحبه‌ای تأکید کرد که کشورش «از عادی سازی کامل روابط با اسرائیل استقبال می‌کند به شرط آنکه توافق صلح دائمی شامل برپایی کشور فلسطین به دست آید».

ناظران معتقدند که آنچه این بار موضوع را جنجالی کرده زمان مطرح کردن موضوع عادی سازی روابط است، چون تقریبا تردیدی نیست که تعیین زمان دیدار و درز خبر آن اراده عربستان بوده است.

به گفته ناظران، با بر سر کار آمدن دولت بایدن که بسیاری شواهد از شباهت سیاست‌هایش با دوره اوباما خبر می‌دهند و احتمال فعال شدن لابی های ضد عربستانی در دولت بایدن و مطرح کردن پرونده‌های حقوق بشر و جنگ در یمن عربستان می خواهد که در محاصره فشارهای امریکا نیفتد.

تقویت روابط با اسرائیل می‌تواند از این فشارها در دولت امریکا بکاهد، ضمن آنکه کاهش اختلافات با ترکیه نیز از فشار رسانه‌ای و دیپلماتیکی که متحدان ترکیه علیه عربستان راه انداخته‌ان می‌کاهد.

عربستان همواره نسبت به هرگونه اعلام نزدیکی به اسرائیل حساسیت بالا نشان داده، چون نگران واکنش‌ها حتی درون خانواده سلطنتی به چنین اقدامی است. اما ریاض تأکید کرد که اقدامات ابوظبی و منامه برای عادی سازی روابط با اسرائیل را کاملا درک می‌کنند. اقداماتی که دست‌کم در مورد بحرین قطعا با چراغ سبز عربستان انجام شده است.

در سال‌های اخیر، عربستان پالس‌هایی ارسال کرده که نشان‌دهنده تغییر موضع آنان در مسئله روابط با اسرائیل است. در سال های اخیر مقامات عربستانی دیدارهای متعددی با چهره‌های یهودی داشته‌اند.

در فوریه گذشته، پادشاه عربستان با «دیوید روزن»، خاخام بیت المقدس، دیدار کرد. دیداری که در تاریخ عربستان و خاندان سعودی سابقه نداشته است.

از سوی دیگر، ترامپ و وزیر خارجه‌اش نگران‌اند که سیاست خارجی بایدن باعث عقبگرد در رابطه عربستان با اسرائیل شود. هرچند ناظران امریکایی تأکید می‌کنند توافق‌نامه موسوم به توافق ابراهام همچنان در اولویت دولت امریکا خواهد ماند.

منبع
العرب

مطالب مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

19 − 8 =

دکمه بازگشت به بالا