
میدل ایست نیوز: یکی از دوستان «جمال خاشقچی»، روزنامهنگار عربستانی که سال 2018 در ساختمان کنسولگری سفارت کشورش در استانبول به قتل رسید، روز سه شنبه در دادگاه گفت که وی پیش از مرگ از سوی یک فرد نزدیک به ولیعهد عربستان پیام تهدید آمیز دریافت کرده بود.
دومین جلسه دادگاه متهان پرونده قتل این روزنامهنگار منتقد حکومت ریاض روز سه شنبه در حالی در استانبول برپا شد که 20 تبعه عربستان از جمله دو فرد نزدیک به «محمد بن سلمان»، ولیعهد عربستان قرار است در جریان رسیدگی به این پرونده به صورت غیابی محاکمه شوند.
«ایمن نور»، یکی از اعضای اپوزیسیون مصر که از دوستان بسیار نزدیک خاشقچی محسوب میشود در جلسه روز سه شنبه این دادگاه به وضوح تاکید کرد که روزنامه نگار عربستانی از سوی «سعود القحطانی»، مشاور سابق محمد بن سلمان ولیعهد سعودی و رئیس تیم حملات سایبری عربستان تهدید شده بود.
نشریه صباح ترکیه با انتشار گزارشی از جلسه دادگاه به نقل از ایمن نور نوشت: «جمال برایم تعریف کرده بود که پیامهای تهدیدآمیزی از سوی قحطانی و اطرافیانش دریافت کرده است.»
جدا از سعود القحطانی که در این دادگاه به صورت غیابی محاکمه میشود نام «احمد العسیری»، معاون رئیس دستگاه اطلاعات سعودی نیز در این پرونده به عنوان یکی از متهمان اصلی ثبت شده است.
هر دو مسئول بلند پایه سعودی و نزدیک به دربار پادشاهی پس از اعتراف ریاض به سازماندهی و اجرای نقشه قتل جمال خاشقچی توسط افرادی که عربستان آنها را «خودسر» معرفی کرده، اکنون از کار برکنار شده و در مکانی نامعلوم پنهان شدهاند.
ریاض تاکید دارد که جمال خاشقچی در جریان عملیاتی بدون مجوز و تایید مقامات حکومت کشته شده در حالی که آنکارا و واشنگتن معتقدند که بدون تصویب محمد بن سلمان امکان انجام این عملیات ترور وجود نداشت.
عربستان سعودی که از استرداد متهان به ترکیه سرباز زده ماه سپتامبر سال جاری رای نهایی هشت متهم پرونده قتل جمال خاشقچی را که نامی از آنها برده نشده، اعلام کرد.
به موجب این رای که توسط دستگاه قضایی عربستان اعلام شد پنج متهم درجه یک این پرونده به 20 سال زندان و سه تن دیگر از متهمان به مجازاتهای زندان بین 7 تا 10 سال محکوم شدند.
ریاض پیشتر اما اعلام کرده بود که پس از بازداشت یازده نفر از جمله یک مامور پزشکی قانونی چند افسر اطلاعاتی و چند تن از کارکنان دفتر ولیعهد عربستان پرونده اتهامهای یازده فرد را تکمیل و به دادگاه ارائه کرده است.
دستگاه قضایی عربستان اعلام کرده بود که از این یازده نفر دست کم پنج نفر به مجازات اعدام محکوم شدهاند اما رای نهایی صادر شده در ماه سپتامبر هیچ اشاره ای به مجازات مرگ نداشت.
پس از قتل جمال خاشقچی در استانبول روابط میان آنکارا و ریاض، دو رقیب بزرگ منطقهای تنش زا شد. این در حالیست که روسای دو کشور یعنی «رجب طیب اردوغان»، رئیس جمهور ترکیه و «سلمان بن عبدالعزیز»، پادشاه عربستان روز شنبه پیش از برپایی نشست مجازی گروه بیست در عربستان تلفنی با یکدیگر گفتگو کردند و راههای رفع تنشهای موجود را مورد بحث و تبادل نظر قرار دادند.
جمال خاشقچی که ابتدا روابط خوبی با حکومت عربستان داشت به یکباره به یکی از چهرههای اپوزیسیون تبدیل شد و تحت فشار ریاض مجبور به ترک کشور شد.
وی یکسال پیش از قتل در ایالات متحده آمریکا زندگی میکرد و برای نشریه واشنگتن پست یادداشت می نوشت. جمال خاشقچی دوم ماه اکتبر 2018 به منظور انجام امور اداری وارد کنسولگری این کشور در استانبول شد اما هرگز از آن خارج نشد. طبق گفته شماری از رسانهها جسد خاشقچی پس از قتل در ساختمان کنسولگری، تکه تکه و سپس به بیرون از ساختمان منتقل شده است.
جلسه بعدی محاکمه غیابی متهمان پرونده قتل جمال خاشقچی به روز پنجشنبه چهارم مارس سال آینده میلادی موکول شده است.