خبر اولسیاسی

بازگشت تدریجی احزاب کرد به مقرهای خود در کرکوک

منابع مطلع خبر دادند که الکاظمی دستور داده نیروهای ارتش از مقرهای احزاب کرد در کرکوک خارج شوند و آنها را به احزاب کرد تحویل دهند.

میدل ایست نیوز: نیروهای سیاسی کرد در اربیل و سلیمانیه برای بازگشت تدریجی به مقرهای خود در شهر کرکوک واقع در 250 کیلومتری شمال بغداد پس از توافق دولت عراق با کردها آماده می شوند.

نیروهای فدرال عراق پیشتر کنترل شهر کرکوک را به دست گرفته و نیروهای پیشمرگه را بیرون رانده بودند، اتفاقی که در پی اقدام دولت اقلیم کردستان مبنی بر برگزاری رفراندوم برای جدایی از عراق رخ داد و بلافاصله با تحریم ها و اقدامات فوری از جمله حمله نظامی گسترده مواجه شد، حمله ای که در آن شهرهایی که تحت کنترل کردها بود باز پس گرفته شد و نیروهای پیشمرگه مجبور شدند به مرزهای پیش از سال 2003 بازگردند.

بنا به گفته منابع سیاسی در اقلیم کردستان عراق، بازگشت احزاب و نیروهای سیاسی کرد به کرکوک یکی از شروط برگزاری انتخابات زودهنگام سالم و دارای اعتبار بین المللی به شمار می رود چرا که کرکوک و سایر مناطقی که طیف های مختلفی از شهروندان عراقی در آن زندگی می کنند باید بدون استثناء برای همه طیف ها اقدام و عمل سیاسی وجود داشته باشد.

منابع مذکور اشاره کردند که «مصطفی الکاظمی»، نخست وزیری عراق به نیروهای ارتش دستور داده تا از برخی از مقرها در کرکوک که اساسا متعلق به احزاب کرد از جمله حزب دموکرات کردستان، اتحادیه میهنی کردستان و جنبش تغییر است عقب نشینی کنند.

یک منبع توضیح داد که کمیته ای از فرماندهی ارتش عراق در کرکوک مسئولیت اجرای این طرح را برعهده دارد و گفت که ارتش تخلیه مقر حزب دموکرات کردستان در محله شوارو در شمال کرکوک را آغاز کرده تا آن را رسما به حزب دموکرات تحویل دهد.

حزب دموکرات کردستان و اتحادیه میهنی کردستان تاکید کردند که به صورت تدریجی فعالیت سیاسی خود در کرکوک را برای آمادگی برای انتخابات زودهنگام همانند سایر احزاب عربی و ترکمن از سر خواهند گرفت.

این اقدامات با واکنش های بسیاری در میان برخی از نیروهای سیاسی محافظه کار کرکوک رو به رو شد اما موافقان بازگشت احزاب به کرکوک معتقدند دولت تنها نهاد رسمی هر گونه توافق و تفاهم است و نه نیروهای سیاسی در کرکوک.

در همین راستا «ارشد الصالحی»، رئیس جبهه ترکمن در کرکوک و یکی از چهره های سیاسی ترکمن به العربی الجدید گفت: ترکمن ها با بازگشت احزاب برای از سرگیری فعالیت خود در کرکوک مخالفتی ندارند اما کرکوک به راه حل ها و توافقاتی نیاز دارد.

وی افزود که پیش از اتخاذ هر گامی در خصوص کرکوک باید به گفت وگو صورت بگیرد و توافقات به دور از گفت وگو تاثیر منفی بر همزیستی مسالمت آمیز در کرکوک خواهد گذاشت.

الصالحی همچنین نسبت به اعمال فشار بر نخست وزیری عراق برای خروج نیروهای ارتش از کرکوک که هنوز به تعادل امنیتی نیاز دارد هشدار داد.

رئیس جبهه ترکمن ضمن تاکید بر اینکه دیکته کردن از سوی هر طرفی در خصوص امنیت و ثبات استان کرکوک غیرقابل قبول است از تلاش ها برای بازگرداندن نیروهای پیشمرگه که مخالف با قانون اساسی است هشدار داد.

از طرفی دیگر «غانم العبیدی»، عضو ائتلاف القوی العراقیه و از طیف عربی کرکوک گفت: نیروهای سیاسی کرد در حال حاضر به الکاظمی برای بازگشت به مقرهای خود در کرکوک فشار می آورند و این فشارها با آماده سازی شرایط برای ورود به انتخابات پارلمانی مرتبط است.

وی در گفت وگویی با العربی الجدید ضمن تاکید بر اهمیت بازگشت نیروهای سیاسی کرد بر اساس توافق و گفت وگو بین طیف های استان و نه بر اساس توافقات یکجانبه کردها با دولت، از دولت عراق خواست توافق و گفت وگو شرط بازگشت کردها به مقرهای خود در کرکوک باشد.

در مقابل «ماجد شنکالی»، از سران حزب دموکرات کردستان نگرانی از بازگشت حزب دموکرات یا هر حزب کرد دیگر به کرکوک را غیر قابل توجیه دانست و گفت کرکوک استان همه طیف ها و همزیستی مسالمت آمیز اساس ساخت و ثبات آن است.

وی تاکید کرد که اگر هر طرفی اتهاماتی را متوجه حزب دموکرات می کند باید در دستگاه قضایی و با ارائه ادله آن را ثابت کند.

شنکالی تصریح کرد که گفت وگو باید با دولت فدرال باشد و نه طرف دیگری چرا که دولت مسئول پرونده امنیتی و سیاسی کرکوک است و نمی توان با افراد دیگری حتی از نمایندگان طیف عرب و ترکمن در کرکوک بر سر این موضوع تعامل داشت چرا که گفت وگوی شخصی مشکلی را حل نمی کند.

این اختلافات همزمان با آماده سازی مقدمات برای ورود به انتخابات پارلمانی در کشور در سایه درگیری ها برای پیروزی در کرکوک که کانون اختلافات بین بغداد و اربیل است افزایش یافته؛ امری که نگرانی طیف های تشکیل دهنده جمعیت استان را برانگیخته است.

منبع
العربی الجدید

مطالب مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا