
میدل ایست نیوز: بیش از 500 هزار رایدهنده کویتی امروز برای انتخاب 50 نماینده پارلمان در هجدهمین دوره انتخابات پارلمانی در تاریخ کویت و نخستین انتخابات در دوره زمامداری شیخ نواف احمد الجابر الصباح، امیر جدید این کشور به پای صندوقهای رای می روند.
انتخابات پارلمانی این دوره کویت در میان تدابیر بهداشتی بیسابقه ناشی از شیوع اپیدمی کرونا برگزار میشود به طوری که وزارت کشور برگزاری همایشها و میتینگهای انتخاباتی را منع کرده است.
همچنین وزارت بهداشت با همکاری وزارت کشور 5 حوزه رایگیری برای مبتلایان به ویروس کرونا آماده کرده است به طوری که اداره پیشگیری وزارت بهداشت مسئولیت انتقال مبتلایان به مراکز رایگیری و بازگرداندن آنان به محل قرنطینه را برعهده دارد.
حوزههای انتخابیه در کویت به 5 حوزه تقسیم میشود که در هر حوزه، 10 نماینده پارلمان انتخاب میشود و رایدهنده بر اساس قانون مصوب سال 2012 میلادی که پیش از آن می توانست به 4 کاندیدا رای بدهد، اکنون تنها میتواند به یک نامزد رای بدهد.
گروههای مخالف یا به اصطلاح اپوزیسیون به دلیل کاهش شمار نامزدهایی که رایدهندگان میتوانستند، انتخابات سال 2012 را تحریم کردند اما در سال 2016 میلادی ناچار به حضور در انتخابات شدند اما از به دست آوردن اکثریت ناکام ماندند.
در انتخابات کنونی نیز جبهه مخالفان با اختلافهای بیسابقهای رو به رو است و در کارزارهای انتخاباتی که بیشتر در فضای مجازی دنبال شد، بیشتر بر مسائلی نظیر مسکن، آموزش و بیکاری تمرکز شد و موضوع اصلاح امور مالی در سایه افزایش کسری بودجه دولت به دلیل کاهش بهای جهانی نفت و پیامدهای کرونا نادیده گرفته شد.
در این میان، در نتیجه حق رایدهندگان برای انتخاب تنها یک نامزد، اختلافات خانوادگی و قبیلهای افزایش یافته است و قبائیلی که پیشتر به وحدتنظر در امور سیاسی مربوط به انتخابات شناخته میشدند، اکنون شاهد اختلافات سیاسی هستند.
«جنبش اسلامی مبتنی بر قانون اساسی» که شاخه سیاسی اخوان المسلمین در کویت است با 4 نامزد به نامهای «اسامه شاهین» در حوزه انتخابیه اول، «حمد المطر» در حوزه انتخابیه دوم، «عبدالعزیز الصعقبی» در حوزه انتخابیه سوم و «عبدالله الدلمانی» در حوزه انتخابیه پنجم در این انتخابات شرکت کرده است همچنین این جنبش از «عبدالله العنزی» در حوزه انتخابیه چهارم حمایت خواهد کرد.
حزب «تجمع سلفی اسلامی» به عنوان یکی از مهمترین جریانهای سیاسی کویت با سه نامزد اصلی به نامهای «حمد العبید»، «فایز الجمهور» و «حمود الحمدان» در این انتخابات حضور دارد.
انتظار می رود که فراکسیونهای شیعی در حوزه انتخابیه اول به عنوان برجستهترین خاستگاه و پایگاه اجتماعی خود دستکم به 6 کرسی پارلمانی دست یابند.
در حوزه انتخابیه دوم که معمولا به نام حوزه تاجران شناخته می شود، «مرزوق الغانم»، رئیس کنونی پارلمان، برجستهترین نام برای صدرنشینی در این حوزه انتخابیه به شمار می رود که تلاش دارد برای تاکید بر مشروعیت خود به منظور تکیه مجدد بر صندلی ریاس پارلمان، بیشترین آرا را به دست بیاورد،الغانم در این حوزه انتخابیه با «بدر الحمیدی»، وزیر سابق دولت کویت و «محمد براک المطیر» رقابت دارد.
اما در حوزه انتخابیه سوم که شاهد حضور نامزدهای منتسب به قبائل و شهرهاست، سرنوشت نتایج انتخابات با ابهام رو به رو است، در حوزه انتخابیه سوم و چهارم بیشتر شاهد حضور کامل نامزدهای قبیلهای است و پیشبینی می شود که اعضای قبایل از 20 کرسی، 19 کرسی را به دست بیاورند.
در همین رابطه، انتظار می رود مرزوق الغانمی، رئیس کنونی پارلمان دوباره بر سر ریاست بر پارلمان نامزد شده و با بدر الحمیدی بر سر تصاحب کرسی ریاست پارلمان وارد رقابت شود.