اقتصادیخبر اول

کاهش ارزش دینار در برابر دلار در بودجه 2021 عراق؛ سالی دشوارتر برای عراقی‌ها

پس از آنکه عراق سالی سرشار از چالش‌های اقتصادی را در 2020 گذراند؛ اکنون بعد از ارائه پیش‌نویس بودجه ریاضتی 2021، نگرانی‌ها از وخیم‌تر شدن وضعیت معیشیتی مردم افزایش یافته است.

میدل ایست نیوز: پس از آنکه مردم عراق سالی سرشار از چالش‌های اقتصادی را در 2020 پشت سر گذاشتند؛ اکنون بعد از ارائه پیش‌نویس بودجه ریاضتی سال 2021، نگرانی‌ها از وخیم‌تر شدن وضعیت معیشیتی مردم افزایش یافته است.

مسئولان عراقی که در تدوین پیش‌نویس بودجه 2021 مشارکت داشته‌اند در گفت‌وگو با خبرگزاری فرانس‌پرس تصریح کردند: هدف‌شان پس از بحران مالی بی‌سابقه ناشی از اپیدمی کرونا و سقوط بهای جهانی نفت که 90 درصد درآمد عراق را تشکیل می‌دهد، تنها مقاومت در برابر چالش‌های آتی است.

انتظار می‌رود عراق سال پرچالش 2020 را با کاهش 11درصدی تولید ناخالص ملی و افزایش 40درصدی میانگین فقر در این کشوری 40 میلیونی به پایان برساند.

مجموع تدابیر گنجانده شده در پیش‌نویس بودجه سال 2021 که روز گذشته منتشر شد، تلاش برای یافتن راهکارهایی به منظور حل بحران کسری بودجه و مشکل موجود در پرداخت حقوق کارمندان است.

در صدر این تدابیر، باید به کاستن از ارزش پول ملی از 1190 دینار دربرابر دلار امریکا به 1450 دینار اشاره کرد که اقدام کم‌سابقه طی چند سال اخیر به شمار می رود.

در این میان، بخش دولتی با چهار میلیون کارمند بزرگترین کارفرما در عراق به شمار می‌رود که به این رقم باید سه میلیون بازنشسته و یک میلیون دریافت‌کننده حقوق تامین اجتماعی را نیز افزود.

در همین رابطه، مقامی عراقی تصریح کرد: اگر حقوق‌ کارمندان را با دیناری که 25 درصد ارزش خود را از دست داده است، پرداخت کنیم، می‌توان بخش زیادی از کسری بودجه را جبران کرد.

در این بین، به نظر می‎رسد بازار عراق از هفته پیش که اخبار غیررسمی درباره بودجه 2021 منتشر شد، دچار شوکه شده و نرخ غیررسمی دلار در صرافی‌های این کشور از 1240 دینار دربرابر دلار به 1300 دینار افزایش یافته است.

حقوق‌های بی‌ارزش

کارمندان بخش دولتی در قبال پایین آمدن ارزش دینار در نگرانی و خشم به سر می‌برند، یکی از پزشکان بخش کرونا در بغداد می‌گوید: با پایین آمدن ارزش دینار در برابر دلار امریکا، عملا حقوق‌ دریافتی ما ارزش خود را از دست خواهد داد و این امر بر قدرت خرید کارمندان تاثیر غیر قابل انکاری برجا خواهد گذاشت، من به عنوان کارمند بخش دولتی از مشاهده افزایش نرخ دلار نگران هستم و از اقدامات دولت عراق در این باره خشمگینم.

«علی المولوی»، کارشناس امور اقتصادی عراق در این باره تصریح کرد: در مقطع کنونی که اقتصاد جهانی با رکود همراه است، پایین آوردن ارزش پول ملی بیش از آنکه سودمند باشد، مُضر خواهد بود.

وی افزود: بله، دولت در وضعیت وخیمی قرار دارد و گزینه‌های دیگری پیش رو ندارد اما موضوع نگران کننده آن است که این اقدام به کاهش شدید قدرت خرید اقشار ضعیف و فقیر منجر شود.

در این میان، مسئولان عراقی به شکل ضمنی از احتمال کاهش مجدد ارزش دینار در سال آتی به دلیل فشار صندوق بین المللی پول خبر داده اند تا نرخ دلار به 1600 دینار عراقی برسد علاوه بر این، 15درصد مالیات جدید بر حقوق کارمندان رده‌بالا و متوسط به علاوه مالیات‌هایی بر بنرین و سیگار اعمال خواهد شد همچنین دولت در نظر دارد تا هزینه برق مصرفی شهروندان را افزایش دهد.

دولت عراق امیدوار است تا درآمدهای غیرنفتی را که در سال 2019 در حدود 11 تریلیون دینار بود را به 18 تریلیون دینار در سال 2021 افزایش دهد همچنین درآمدهای نفتی 20 تریلیون دیناری سال 2019 را به 73 تریلیون دینار برساند.

تصمیمات غیر مردمی

در همین رابطه، کمیسیون دارایی پارلمان عراق خواهان برگزاری نشست اضطراری برای بررسی کاهش ارزش پول ملی شده، درخواستی که به معنای اختلافات سیاسی و فنی بر سر سند مالی سال آینده است که بسیار زودتر از پیش‌بینی مصطفی الکاظمی، نخست وزیر و علی علاوی، وزیر دارایی عراق در حال وقوع است.

المولوی در این باره تصریح کرد: انجام اصلاحات اقتصادی بزرگ هنگامی که انتخابات نزدیک است، به هیچ وجه اقدامی ایده آل برای هیچ دولتی به شمار نمی رود چرا که اساسا تمایل دولت در اتخاذ تصمیمات غیر مردمی را از بین می رود.

در همین ارتباط، منبعی آگاه در گفت‌وگو با الفرات تصریح کرد: بانک مرکزی از روز یکشنبه هر دلار امریکا را با نرح جدید 1450 دینار معامله خواهد کرد.

گفتنی است اکنون بانک مرکزی عراق هر دلار با 1190 دلار به فروش می رساند.

منبع
الحرةالفرات

مطالب مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا