اجتماعیخبر اولدیدگاهسرخط خبرهاسیاسی

فیسبوک؛ عرصه‌ای برای رقابت انتخاباتی گروه‌های سیاسی عراقی

تحرکات زودهنگام احزاب عراقی در زمینه تبلیغات در شبکه‌های مجازی نشانگر شدت رقابت و وزن‌کشی میان گروه‌های مختلف و پرنفوذ برای راهیابی و کسب کرسی‌های پارلمانی بیشتر است.

میدل ایست نیوز: تحرکات زودهنگام احزاب و فراکسیون‌های سیاسی عراقی در زمینه تبلیغات برای انتخابات پیش از موعد نشانگر شدت رقابت و وزن‌کشی میان گروه‌های مختلف و پرنفوذ برای راهیابی و کسب کرسی‌های پارلمانی بیشتر است.

در کنار 30 شبکه تلویزیونی، 60 پایگاه خبری و 12 ایستگاه رادیویی که متعلق به احزاب و گروه‌های سیاسی مهم عراقی است، اطلاعاتی وجود دارد که نشان می‌دهد دو حزب اصلی در بغداد به دنبال خرید یا اجاره صفحه‌هایی در فیسبوک هستند که بیش از یک میلون دنبال‌کننده فعال دارند چرا که فیسبوک مهم‌ترین شبکه اجتماعی به شمار می‌رود که عراقی‌ها برای دنبال کردن اخبار و تحولات بدان مراجعه می‌کنند.

ده‌ها صفحه فیسبوکی با بیش از یک میلیون دنبال‌کننده در عراق وجود دارد که متعلق به احزاب یا گروه‌های سیاسی نیست و تاریخ ایجاد آن به 10 سال پیش یا کمی کمتر از آن می‌رسد که دارای رویکردی ملی، غیرطائفی، طرفدار تظاهرات مردمی و پیگیر پرونده‌های فساد و دنبال‌کننده پشت پرده اقدامات احزاب متنفذ حاضر در قدرت است؛ از جمله این صفحات باید به « الخوّة النظيفة »، « شكو ماكو »، « بغداد »، « عراقي كومنت »، « السليمانية » و « ستيفن نبيل » و صفحات دیگر اشاره کرد که رویدادها و اخبار روزانه عراق را پوشش می‌دهند و در ماه‌های گذشته در حمایت از تظاهرات‌کنندگان نقش داشته اند.

در همین رابطه، منابع سیاسی عراقی در بغداد در گفت‌وگو با العربی الجدید تصریح کردند: اطلاعاتی وجود دارد که شماری از صاحبان صفحه‌های فیسبوکی آن را تایید می‌کنند مبنی بر اینکه تشکلی وابسته به یکی از نخست‌وزیران پیشین مذاکراتی برای خرید یکی از صفحه‌های فیسبوکی معروف به قیمت یک میلیون دلار داشته است، موضوعی که یکی دیگر از شخصیت‌های سیاسی بارز که دو سال پیش از حزب سابق خود جدا شده و تشکلی جدید تاسیس کرده است، نیز به دنبال آن بوده است اما پس از شکست مذاکرات، این دو گروه اکنون در پی توافقی برای اجاره ماهانه این صفحات فیسبوکی به منظور پوشش فعالیت‌های این احزاب و اظهارنظرهای رهبرانش است.

این منابع افزودند که یکی از فراکسیون‌های سیاسی همچنین کانال‌های ارتباطی با چندین صفحه در شبکه‌های اجتماعی برقرار کرده و شماری از مسئولان این صفحه‌ها عملا وارد مذاکرات بر سر نرخ یا نوع تبلیغات و محتوای مورد درخواست این گروه‌ها در مقابل اجاره ماهانه شده اند.

از سوی دیگر، عضو پارلمان اقلیم کردستان در اربیل اظهار داشت: یک حزب اصلی در سلیمانیه با شبکه‌ای کردزبان که بیش از یک میلیون دنبال‌کننده دارد و در تظاهرات مردمی در سلیمانیه، رانیه و حلبچه علیه مقامات دولتی تاثیرگذار بوده در مقابل مبلغی هنگفت به توافق رسیده است تا برای این حزب تبلیغات کند.

«شجاع الخفاجی»، مسئول صفحه فیسبوکی « الخوّة النظيفة» به عنوان یکی از مهم‌ترین صفحه‌های فیسبوکی به ویژه از نظر تعداد دنبال‌کنندگان تاکید کرد: این صفحه همچنان از سال 2012 میلادی درخواست‌هایی از گروه‌های سیاسی برای تبلیغ و حمایت از چهره‌هایشان در مقابل مبالغ قابل توجه و یا پیشنهادهای وسوسه‌کننده شغلی دریافت می‌کنند اما ما به هیچ عنوان با هیچ حزبی تعامل نداشته‌ایم و جوال منفی همیشه پاسخ ما به آنها بوده است به همین خاطر در معرض بدترین حملات الکترونیکی قرار گرفتم که در سال 2016 میلادی منجر به بسته شدن صفحه‌مان شد همچنین این احزاب به تخریب و خدشه‌دار کردن اعتبار ما همت گماشتند تا اینگونه ما را از میدان فعالیت در عرصه مجازی به در کنند.

الخفاجی در گفت‌وگو با العربی الجدید تصریح کرد: این احزاب و گروه‌های سیاسی به دلیل تاثیرگذاری این صفحه‌ها بدان متوسل می‌شوند کما اینکه صفحه الخوة النظيفه به دلیل دقت و صداقت در انعکاس اخبار و رویدادهای روزانه از تاثیرگذاری بالایی برخوردار است.

«باسم خشان»، نماینده پارلمان عراق هم تاکید کرد که برخی از فراکسیون‌های سیاسی مورد حمایت احزاب حاکم از ماه‌ها پیش به دنبال خرید صفحه‌های میلیونی یا به دست آوردن تبلیغات در آن در مقابل مبالغی قابل توجه هستند.

«علی عباس»، فعال اجتماعی و روزنامه‌نگار عراقی اظهار داشت: همه احزاب سیاسی عراقی ده‌ها صفحه در شبکه‌های اجتماعی دارند که برایشان تبلیغ می‌کنند اما اغلب این صفحات در تحقق اهداف رسانه‌ای‌شان ناکام مانده‌اند چرا شهروندان به دنبال صفحات مستقل و بی‌طرفی می‌روند که واقعیت‌های کشور را بدون سوگیری انعکاس می دهد.

پژوهشگران و ناظران امور سیاسی به اهمیت شبکه‌های اجتماعی در زیست سیاسی عراق اذعان دارند چرا که مردم عراق حتی بیش از شبکه‌های ماهواره‌ای پیگیر این شبکه‌ها هستند، در همین رابطه، «نجم القصاب»، پژوهشگر امور سیاسی عراق اظهار داشت: احزاب متنفذ عراقی در جلب اعتماد مردم از طریق رسانه‌های معروف‌شان نظیر روزنامه، شبکه‌های ماهواره‌ای و ایستگاه‌های رادیویی موفق نشدند لذا در تلاش برای نفوذ هر چه بیشتر در شبکه‌های اجتماعی به خصوص فیسبوک و تاثیرگذاری بر شهروندان به ویژه با نزدیک شدن به ایام انتخابات هستیم.

از طريق
العربی الجدید

مطالب مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا