اجتماعیاقتصادیخبر اول

تاثیر آلودگی شدید نفت و گاز در عراق

عراق سالانه باعث تولید نزدیک به 30 ملیون تن دی اکسید کربن می شود که تقریباً 10 درصد از کل گازهای گلخانه ای منتشر شده در جهان است.

میدل ایست نیوز: به نوشته وبگاه نون پست، عراق از معدود کشورهای وارد کننده گاز است، ولی این سوخت های فسیلی نشت یافته از چاه های نفت را با سوزاندن آن در هوا به هدر می دهد و این مقدار برای تامین انرژی حداقل سه ملیون خانه کافی است و سوزاندن آن بر سلامت شهروندان تاثیر منفی دارد.

«خالد قاسم فالح»، رئیس قبیله ای محلی گفت: تصور کن در روستایی زندگی می کنی که در هر خانواده شخصی به بیماری سرطان مبتلا است، این شرایط روستای نهران عمر است.

مواد شیمیایی منتشر شده در هوا که در روستای نهران عمر و شهرهای نفتی دیگر جنوب عراق وجود دارد ناشی از شعله های نارنجی رنگ و دود بالای چاه های نفت است که از سوختن گاز طبیعی و نفت متصاعد می شود.

بسیاری از کشورها، سوزاندن گاز را به علت هدر دادن منابع ارزشمند کاهش داده اند.

بر اساس گفته آژانس بین‌المللی انرژی اتمی، مقدار گازی که عراق می سوزاند برای تامین انرژی مورد نیاز سه ملیون خانه کافی است، علاوه بر اینکه این عملیات باعث نشت مواد شیمیایی می شود که هوا و خاک و آبها را آلوده می کند و ثابت شده است که این مواد، بیماری آسم و فشار خون را تشدید می کند و همچنین در ابتلا به برخی از انواع بیماری های سرطان نقش دارد و تغییرات آب و هوایی را تسریع می کند.

با این وجود، عراق همچنان بیش از نیمی از گاز طبیعی تولید شده در میادین نفتی را می سوزاند، این میزان بیش از هر کشور دیگری به جز روسیه است.

عملیات سوزاندن گاز بخشی از پارادوکس عجیب انرژی در عراق است، کشوری که با وجود داشتن یکی از بزرگترین ذخایر نفت و گاز جهان  با کمبود انرژی دائم روبرو است و از قطع مکرر برق رنج می برد و همچنین عراق برای تامین نیروگاه های تولید برق با گاز در خلال فصل گرم و طولانی تابستان از ایران گاز وارد می کند.

«علی الصفار»، رئیس بخش خاورمیانه و شمال آفریقا در آژانس بین‌المللی انرژی اتمی در پاریس تاکید کرد عراق می تواند در زمینه تامین انرژی خودکفا باشد، ولی به جای آن در شرایطی استثنایی است، یعنی گاز را می سوزاند و هم زمان آن را وارد می کند.

این در حالی است که اقتصاد عراق در پی دو بحران کاهش بسیار قیمت نفت و بیماری همه گیر کرونا قادر به پرداخت هزینه خرید سالانه گاز از ایران با ملیاردها دلار نیست، همچنین تحریم های آمریکا بر ایران با هدف ممانعت ایران از فروش نفت و گاز، عملیات خرید را با مشکل مواجه می کند.

مسئولین عراقی اعتراف کردند که نیاز است عملیات سوزاندن گاز کاهش یابد و به این نکته اشاره کردند که تلاش برای بنای ایستگاه ها و خطوط لوله برای ذخیره گاز تولید شده توسط چاه های نفت، ابتدا به علت جنگ و اکنون به دلیل شرایط وخیم اقتصادی با مشکل مواجه است.

پس از آنکه داعش در سال 2014، یک سوم کشور را تحت کنترل خود درآورد، جنگ علیه آن، کل درآمدهای چند ساله دولت را به پایان رساند و در شش ماه گذشته در حالی که انتشار ویروس کرونا باعث تعطیلی بخش بزرگی از اقتصاد شده است، سقوط قیمت نفت دولت را از منبع اصلی درآمد خود محروم کرده است.

شهر بصره و منطقه اطراف آن، 60 درصد ذخایر نفت عراق را در بر گرفته اند.

در واقع سوزاندن گاز تنها عامل آلودگی در منطقه نفت خیز جنوب شرق عراق نیست.

کارخانه های پتروشیمی و کارخانه های قدیمی تصفیه فاضلاب و اورانیوم تولید شده از سلاح ها و مواد شیمیایی به جا مانده از جنگ های اخیر در آلودگی این منطقه نقش دارند، آنچه که «شکری حسن»، استاد محیط زیست دانشگاه بصره، مخلوطی از آلاینده ها می نامد.

وی در ادامه می افزاید هوا و آبها بسیار آلوده است و خاک از مشکلات متعددی رنج می برد و عملیات سوزاندن گاز در عراق سالانه باعث تولید نزدیک به 30 ملیون تن دی اکسید کربن می شود که تقریباً 10 درصد از کل گازهای گلخانه ای منتشر شده در سراسر جهان است.

در حال حاضر پنج چاه نفت در سمت شرق روستای نهران عمر قرار دارد.

از این چاه ها، مخلوطی از نفت و آب و گاز و به ویژه گاز متان خارج می شود.

سوزاندن گاز در بسیاری از کشورها از جمله ایالات متحده آمریکا انجام می شود، ولی بسیار به ندرت پیش می آید که این عملیات نزدیک منازل مسکونی انجام شود.

در این روستا این مشعل ها شبانه روز در حال سوختن هستند و حرارت بسیاری را منتشر می کنند تا جایی که به نظر می رسد چهره های ساکنین این منطقه دچار آفتاب سوختگی دائمی است.

«بشیر عوده الجابر»، رئیس محلی روستا می گوید: نمی توانیم اینجا نفس بکشیم، به ویژه در مورد کودکان و افراد مسن نفس کشیدن مشکل تر است.

«دکتر اوتیس براولی»، استاد سرطان شناسی و اپیدمیولوژی دانشگاه جان هاپکینز گفت که محصولات جانبی نفت می توانند در افزایش خطر ابتلا به سرطان خون ، لنفوم ، میلوما ، سرطان کلیه و مثانه نقش داشته باشند.

بشیر عوده الجابر می گوید که در شش سال گذشته، 54 نفر از ساکنین روستا با ابتلا به بیماری سرطان جان خود را از دست داده اند و 33 نفر دیگر از انواع بیماری های سرطان رنج می برند، یعنی حدود 6 درصد از ساکنین در این مدت زمانی به سرطان مبتلا شده اند.

به نوشته وبگاه برنامه محیط زیست سازمان ملل متحد، چاه های نفت و ذخایر معادن در حین جنگ با گروه تروریستی داعش به آتش کشیده شد.

«اینگر آندرسن»، مدیر اجرایی برنامه محیط زیست سازمان ملل متحد گفت: ما با دو وزارت نفت و محیط زیست عراق برای آزمایش تعدادی از روش های پاک سازی مناطق آلوده با نفت همکاری می کنیم.

اطلاعات اولیه حاکی از آن است که استفاده از این روش ها 77 درصد موفقیت آمیز است.

 

مطالب مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا