اقتصادیخبر اول

موفقیت اوپک‌پلاس در سایه تداوم توافق شکننده میان عربستان و روسیه

در سایه توافق اخیر اوپک پلاس، روسیه نگران است افزایش بهای نفت منجر به از سر گیری تولید نفت شیل ایالات متحده امریکا شود.

میدل ایست نیوز: عربستان در نشست اخیر اوپک پلاس که چهارم مارس گذشته به صورت ویدئوکنفرانسی برگزار شد، توانست موافقت دیگر اعضا را بر حفظ سطح تولید کنونی به دست آورد؛ اما این موافقت در سایه نگرانی کشورهای مهمی نظیر روسیه و دشواری حفظ هماهنگی شکننده میان ریاض و مسکو نمی‌تواند زیاد دوام بیاورد.

از ۲۳ تولیدکننده عضو و غیرعضو سازمان کشورهای صادرکننده نفت (اوپک) موسوم به اوپک‌ پلاس در چهاردهمین نشست وزیران نفت و انرژی این ائتلاف از طریق ویدئوکنفرانس با مستثنی کردن روسیه و قزاقستان همانند ماه‌های فوریه و مارس، با توقف افزایش تولید موافقت کردند.

روسیه و قزاقستان در این نشست این مجوز را گرفتند که مجموع تولید روزانه خود را در ماه‌ آوریل ۲۰۲۱ روزانه ١۵٠ هزار بشکه افزایش دهند. سهم روسیه از این مقدار افزایش تولید ١٣٠ هزار بشکه و سهم قزاقستان ۲۰ هزار بشکه در روز خواهد بود.

با این تصمیم، مقدار کاهش تولید اعضای اوپک پلاس بر مبنای رقم کاهش تولید ماه مارس سال ۲۰۲۱ میلادی، در ماه آوریل به ۶ میلیون و ۹۰۰ هزار بشکه در روز می‌رسد.

در همین رابطه، کارشناسان نسبت به بروز وضعیت مشابه ماه مارس گذشته هشدار می‌دهند؛ وضعیتی که روسیه به درخواست عربستان برای کاهش تولید پشت کرد و در ادامه ریاض تلویحا تهدید کرد تا بازار را با افزایش تولید خود غرق خواهد کرد، امری که منجر به کاهش شدید بهای نفت و بروز مشکلات بسیار برای روسیه شد که وابستگی شدیدی به درآمدهای حاصل از صادرات نفت دارد.

در این میان، پس از آنکه اعضای اوپک و دیگر کشورهای تولیدکننده نفت بر سر عدم افزایش نفت در ماه آوریل به توافق رسیدند، بهای نفت به میزان 2درصد افزایش پیدا کرد؛ افزایشی که طی 14 ماه گذشته بی‌سابقه بوده است.

تصمیم ریاض برای کاهش داوطلبانه یک میلیون بشکه نفت در روز تا ماه آوریل منجر به غافل‌گیری سرمایه‌گذاران شد به ویژه که بهای نفت طی دو ماه گذشته در سایه خبرهایی دال بر کشف واکسن کرونا و آغاز واکسیناسیون جهانی آن رو به افزایش بود.

کارشناسان معتقدند که موضع عربستان در تداوم کاهش تولید و کنترل عرضه نفت با سیاست‌های کشورهای عضو اوپک پلاس و در راس آن، روسیه سازگار نیست و می‌تواند توافق شکننده میان دو کشور را تحت الشعاع قرار دهد؛ توافقی که بیش از همه در گرو تفاعم روسیه و عربستان است.

در این میان، نگرانی روسیه از تاثیر افزایش بهای نفت بر تولید کشورهای غیر عضو اوپک به ویژه ایالات متحده امریکا در حال افزایش است و این افزایش قیمت می‌تواند به از سر گیری تولید شیل امریکا منجر شود.

این تصمیم عربستان مورد حمایت کویت و امارات قرار دارد که می‌توانند تولید خود را کنترل کنند همچنین الجزایر و نیجریه که اساسا قادر به افزایش تولید خود نیستند، از این تصمیم عربستان حمایت کرده‌اند.

در این بین، تنها وضعیت مبهم ایران می‌ماند که تولید نفتش تحت تاثیر تحریم‌های اعمالی امریکا به کمتر از 500 هزار بشکه در روز رسیده است اما در صورت توافق واشنگتن و تهران برای آغاز مذاکرات و حصول نتیجه، تولید نفت ایران شاید بتواند به مرز 2.5 میلیون بشکه در روز افزایش یابد اما این امر در کوتاه مدت به دلیل اختلافات عمیق و زمان‌بر بودن مذاکرات بسیار بعید به نظر می‌رسد.

در این همین رابطه، افزایش بهای نفت می‌تواند به دوچندان شدن نگرانی‌های مالی کنونی و وخیم‌تر شدن مسائل اقتصادی جاری نظیر افزایش بیانجامد تورم حتی کشورهای تولیدکننده نفت هم نمی‌تواند از این افزایش تولید برای حل همه مشکلات مالی عمیق خود استفاده کند.

این افزایش تولید همچنین به بیشتر شدن فشارهای اقتصادی بر کشورهایی منجر خواهد شد که طی سال‌های گذشته یارانه حامل‌های سوختی را برداشته و یا بهای این حامل‌ها را افزایش داده‌اند.

منبع
العرب

مطالب مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

بیست + هفده =

دکمه بازگشت به بالا