خبر اولسرخط خبرهاسیاسی

قطعیت مرحله دوم آبگیری سد النهضه و کم‌رنگ شدن تهدیدات نظامی مصر و سودان

پس از آنکه آدیس آبابا داده‌ها و اطلاعات جدیدی را درباره عملیات آبگیری این سد به دو کشور مذکور فرستاد، آغاز مرحله دوم آبگیری سد به موضوعی قطعی و قریب الوقوع بدل شده است.

میدل ایست نیوز: پس از آنکه آدیس آبابا در چارچوب دور زدن درخواست‌های مصر و سودان در دستیابی به توافقی الزام‌آور درخصوص دستورالعمل‌های آبگیری و راه‌اندازی سد النهضه، داده‌ها و اطلاعات جدیدی را درباره عملیات آبگیری این سد به دو کشور مذکور فرستاد، آغاز مرحله دوم آبگیری سد به موضوعی قطعی و قریب الوقوع بدل شده است.

بر اساس داده‌هایی که اتیوپی در اختیار مصر و سودان قرار داده است، مرحله دوم آبگیری سد النهضه طی ماه‌های مه و ژوئن به اتمام خواهد رسید؛ امری که دو کشور پایین دست سد النهضه را در برابر عمل انجام شده قرار خواهد داد اما در این میان، لحن جنگی و توسل به راهکار نظامی در گفتمان محافل رسمی مصر در قبال بحران سد النهضه کم‌رنگ شده است.

در همین رابطه، منبعی مسئول در وزارت منابع آب مصر در گفت‌وگو با العربی الجدید تصریح کرد: قاهره و خارطوم شروع به تعامل فنی با مساله آبگیری سد النهضه کرده‌اند و هر دو کشور اکنون در حال تدوین برنامه‌هایی برای ذخیره آب برای مقابله با مشکلات احتمالی هستند به خصوص که شاخص‌ها نشان می دهد که آبگیری سد النهضه طی دو سه ماه آینده، خسارت چندانی به مصر تحمیل نخواهد کرد چرا که آب کافی در دریاچه ناصر وجود دارد همچنین باید آبی که در پایان فصل بارش و طغیان پیش رو وارد مصر خواهد شد را هم محاسبه کرد، سودان نیز برنامه‌ایی برای کنترل طغیان‌ آب در ماه‌های آتی و ذخیره آب مورد نیاز خود در دست اجرا دارد.

منبع مصری مذکور افزود: مشکل واقعی در آغاز مرحله دوم آبگیری به تثبیت عمل انجام شده و از دست رفتن فرصت برای مصر و سودان به منظور دستیابی به توافق نهایی و الزام‌آور درباره سد النهضه باز می گردد به طوری که اتیوپی خواهد توانست پس از به پایان رسیدن سال‌های پرآبی کنونی، بر رود نیل اعمال حاکمیت کرده و خواسته‌های خود را بر مصر و سودان تحمیل کند.

در همین ارتباط، منبعی آگاه درباره کم‌رنگ شدن لحن جنگ‌طلبانه مصر تصریح کرد: این امر به دلیل تهدیدات کشورهای غربی مبنی بر اعمال تحریم علیه مصر در صورت توسل به راهکار نظامی یا هر گونه عملیات خرابکارانه در سد النهضه باز می گردد

وی درخصوص سودان نیز گفت: شورای حاکمیتی و دولت سودان اختلافات پررنگی در این خصوص دارند اما همه گروه‌ها از این مساله نگران هستند که در صورت اقدام نظامی علیه اتیوپی در سد النهضه، امکان بازگشت دوباره سودان به فهرست تحریم‌های بین‌المللی وجود دارد لذا دیدگاه حاکم در قاهره و خرطوم توسل جستن به شورای امنیت برای حل این بحران است.

منابع آگاه در دولت مصر نیز تصریح کردند: دلیل این تغییر موضع ناگهانی مصر به واکنش‌های منفی کشورهای بزرگ از جمله امریکا، آلمان و فرانسه به تهدید «عبدالفتاح السیسی»، رئیس جمهوری مصر در توسل به راهکار نظامی در مساله سد النهضه باز می گردد به طوری که کشورهای غربی پیام‌هایی جداگانه در این باره به وزارت امور خارجه مصر مخابره و تاکید کردند پیامدها و عواقب هر گونه راهکار نظامی برای همه طرف‌ها دشوار خواهد شد.

مصر در تامین 90 درصد از آب شرب خود به رود نیل وابسته است و هرگونه کاهش حقابه این کشور از نیل، آثار اجتماعی و اقتصادی ویرانگری بر مصر خواهد داشت، این در حالی است که آدیس‌آبابا تصریح دارد که سد النهضه با سرمایه‌گذاری 4.6 میلیارد دلاری در تبدیل این کشور به قطب انرژی منطقه نقش‌آفرین نقش‌آفرین است و می‌تواند علاوه بر درآمدزایی منجر به فقرزدایی در این کشور شود.

در این میان، اختلافات سه کشور بر سر مقدار آب رهاسازی شده از سوی اتیوپی در صورت بروز کم‌آبی متمرکز است، با عملیاتی شدن این سد، اتیوپی می‌تواند به بزرگترین کشور صادر کننده برق در آفریقا با تولید ۶۰۰۰ مگاوات برق تبدیل شود.

اتیوپی و سودان در این میان منافع خود را دارند. سد النهضه در ۲۰ کیلومتری سودان واقع شده و این کشور زیان آبی قابل توجهی نمی‌بیند بلکه برای جبران کمبود برق خود به ساخت این سد نیز امید دارد. اما مصر نگران پایین آمدن سهم آب خود است؛ آبی که آن را برای شرب، زراعت و صنعت به کار می‌گیرد.

از طريق
العربی الجدید

مطالب مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

نوزده − 5 =

دکمه بازگشت به بالا