توضیحات معاون وزیر راه ایران درباره پروژه خط آهن بصره ـ شلمچه و منافع آن
معاون وزیر راه ایران اتصال شبکه ریلی ایران به کشور همسایه عراق و تکمیل خطآهن شلمچه - بصره یکی از برنامههای استراتژیک کشور خواند.
میدل ایست نیوز: «خیرالله خادمی» معاون وزیر راه و شهرسازی ایران توضیحاتی درباره پروژه خط آهن شلمچه – بصره ارائه کرد.
او با اشاره به تصویب این طرح در هیأت دولت کشور عراق، گفت: در این مسیر ریلی 32 کیلومتر خط ساخته میشود ضمن آنک پل بزرگ بازشونده روی رودخانه مرزی هم توسط متخصصان ایرانی طراحی و ساخته میشود.
خادمی در گفتوگو با خبرگزاری فارس درباره آخرین وضعیت پروژه راهآهن شلمچه – بصره اظهار داشت: اتصال شبکه ریلی ایران به کشور همسایه عراق و تکمیل خطآهن شلمچه – بصره یکی از برنامههای استراتژیک کشور است و در توسعه شبکه ریلی کشور پیشبینی شده است.
وی در تشریح مزایای این خط ریلی تصریح کرد: خطآهن شلمچه-بصره فواید زیادی در حوزه ترانزیت برای ایران دارد همچنین در حوزه ترانزیت بار از شرق به غرب و بالعکس نیز مزایای ویژهای دارد و مبادلات کالا بین ایران و عراق را تسهیل میکند.
وی ادامه داد: با تکمیل خطآهن شلمچه-بصره ایران یک کریدور ترانزیتی ریلی شرقی – غربی خواهیم داشت که از کشور ایران عبور میکند و تا کرانههای دریای مدیترانه میرود یعنی پس از عبور از عراق به سوریه و بندر لاذقیه میرسد که میتواند مزایای زیادی برای کشور ایجاد کند.
خادمی اظهار داشت: طول این حلقه مفقوده از شلمچه تا بصره، بسیار کم است ما اغلب برای اتصال به شبکه ریلی کشورهای دیگر، باید صدها کیلومتر خط آهن کار بسازیم اما برای اتصال ریلی شلمچه تا بصره بین 34 تا 35 کیلومتر خط آهن باقی مانده است.
وی اظهار داشت: ما خط آهنِ خود را تا نقطه صفر مرزی رساندهایم و حتی از خرمشهر تا شلمچه هم ریل کشیدهایم و در بارانداز شلمچه، مسیر ریلی داریم، کشور عراق هم در بصره ایستگاه راهآهن و خطآهن دارد و فاصله بین بصره تا نقطه صفر مرزی ما (شلمچه) حدود 35 کیلومتر است.
معاون وزیر راه و شهرسازی عنوان کرد: در سفری که در زمستان 99 وزیر راه و شهرسازی، مدیرعامل راهآهن، اینجانب و نماینده شرکت سرمایهگذار ایرانی به کشور عراق داشتیم در آنجا ملاقاتی با نخستوزیر عراق انجام شد و یکی از درخواستهای مشخص ما این بود که احداث این مسیر ریلی در هیأت دولت عراق مصوب شود که نخستوزیر عراق وعده پیگیری سریع داد.
وی افزود: نخستوزیر عراق در این حوزه واقعا پیگیری فوری داشت و به تازگی این خط آهن در هیأت دولت کشور عراق تصویب شد.
خادمی اظهار داشت: مراحل قرارداد سرمایهگذاری و تفاهمنامه در این حوزه با سرمایهگذار مبادله شده است و در مراحل آخر برای امضا در وزارت راه و شهرسازی قرار دارد، ما زمین را در شلمچه تحویل سرمایهگذار دادهایم و سرمایهگذار آماده عملیات اجرایی و وارد شدن به خاک عراق برای اجرای این خط آهن است.
وی گفت: شرکت سرمایهگذار 100 درصد سرمایهگذاری احداث خط ریلی را برعهده دارد و از محل عواید این مسیر ریلی در ترانزیت، بازگشت سرمایه انجام خواهد شد.
مدیرعامل شرکت ساخت و توسعه زیربناهای حمل و نقل ایران اظهار کرد: مسیر این خط ریلی برای احداث مشکل چندانی ندارد اما یک پل بر روی شطالعرب در عراق باید احداث شود که پل بازشونده است، این پل سازه بزرگی است و قرار است کشتیها هم بتوانند از زیر این پول عبور کنند بنابراین باید پل بازشونده باشد که این موضوع براساس درخواست کشور عراق است.
معاون وزیر راه و شهرسازی ایران اظهار داشت: برای رقم سرمایهگذاری باید وارد جزئیات بیشتری از این پروژه شویم، رقم قرارداد شرکت سرمایهگذار 100 میلیون یورو عنوان کرد که به قیمت امروز کمتر از 2500 میلیارد تومان خواهد بود.
بنا بر این گزارش خطآهن شلمچه-بصره در ادامه راهآهن خرمشهر-شلمچه (به طول 17 کیلومتر که در سال 90 تکمیل شد)، قرار دارد و در صورت تکمیل این حلقه مفقوده ریلی در کنار رشد و توسعه ترانزیت ریلی، مسیر ریلی کربلا نیز هموار میشود، در حال حاضر خط ریلی از بصره تا کربلا هم فعال است و با تکمیل این 32 کیلومتر حلقه مفقوده، زائران ایرانی میتوانند از طریق قطار به شلمچه و سپس بصره و کربلا بروند.
همچنین با تکمیل این حلقه مفقوده امکان اتصال ریلی تا کشورهای شرق مدیترانه و بندر لاذقیه سوریه نیز فراهم میشود و تحولی بزرگ در زمینه ترانزیت و تبادل کالا و مسافر رخ خواهد داد.