
ميدل ايست نيوز: با موفقيت تلاشها و اقدامات برای توقف واردات سیمان به عراق، رئیس اتحادیه تولیدکنندگان سیمان عراق تأکید میکند که مشکل اصلی این صنعت در عراق مسئله نفت است.
«ناصر ادریس»، رئیس اتحادیه تولیدکنندگان سیمان عراق، میگوید که عراق 18 کارخانه تولید سیمان دارد که همه آنها با نفت کوره کار میکنند و میافزاید که در همه جای دنیا نفت مورد نیاز کارخانههای سیمان به صورت رایگان تأمین میشود اما وزارت نفت عراق بر دریافت هزینه نفت از کارخانههای سیمان پافشاری میکند.
او میگوید که کارخانه سیمان سالانه 500 میلیون لیتر نفت مصرف میکند و میافزاید که شرکت نفت عراق نفت را به کارخانههای دولتی لیتری 150 دینار میفروشد و این بدان معناست که 75 میلیارد دینار (حدود 50 میلیون دلار) یعنی 25 درصد از هزینه تمام شده سیمان در عراق صرف نفت میشود.
به گفته ادریس، اگر نفت به صورت رایگان برای کارخانههای سیمان تأمین شود قیمت هر تُن سیمان از 90 هزار دینار (61 دلار) به 70 هزار دنیار (47 دلار) کاهش خواهد یافت.
او درباره تولید سیمان عراق گفت که این کشور در سال گذشته 30 میلیون تُن و در 6 ماه اول سال جاری 15 میلیون تُن سیمان تولید کرده است.
قیمت پایین سیمان در کشورهای همسایه بهخصوص ایران، در سالهای گذشته موجب تضعیف شدید صنایع سیمانسازی عراق شد تا اینکه دولت عراق در سال 2015 مصوبه ممنوعیت واردات سیمان را ابلاغ کرد.
این ممنوعیت اما مشروط به آن بود که شرکت های تولید سیمان قیمت سیمان در بازار را از تُنی 90 هزار دینار بیشتر نکنند.
براساس برآوردهای هیئت دولت عراق تولید سیمان عراق به 40 میلیون تُن میرسد در حالی که نیاز داخلی این کشور 20 میلیون تُن است.
صنعت سیمان در عراق سابقه بیش از 85 ساله دارد. اولین کارخانه سیمان عراق در سال 1936 راهاندازی شد. تا سال 2016 عراق سه شرکت تولید سیمان داشت تا اینکه در این سال این شرکتها در هم ادغام شدند و شرکت سهامی عام سیمان عراق را ایجاد کردند که شامل 18 کارخانه میشود که 6 تای آنها در استان نینوا و یکی در استان کرکوک و 3 تا در استان الانبار و 8 تا در استانهای جنوبی عراق است.
عراق در اوایل دهه 1980 از بزرگترین صادرکنندگان سیمان در خاورمیانه بود و سالانه 7 میلیون تُن سیمان صادر میکرد. این نخستین صنایع عراق است که این کشور در آن به خودکفایی رسیده است.