اقتصادیخبر اول

قاچاق، اصلی ترین عامل بحران بنزین در اقلیم کردستان

بغداد ارسال روزانه یک میلیون لیتر بنزین به اقلیم را آغاز کرده اما این کفاف نیاز اقلیم که روزانه 4.5 میلیون لیتر است را نمی‌دهد.

میدل ایست نیوز: اقلیم کردستان عراق شاهد افزایش شدید قیمت بنزین به علت کمبود تولید و محدودیت تولید پالایشگاه‌هایش است.

«علی حمه»، رئیس کمیسیون منابع طبیعی در پارلمان ایالتی کردستان، علت افزایش قیمت بنزین را وابستگی مطلق در واردات از ایران و ترکیه و افزایش قیمت‌های جهانی نفت عنوان می‌کند.

او می‌افزاید که بغداد ارسال روزانه یک میلیون لیتر بنزین به اقلیم را آغاز کرده اما این کفاف نیاز اقلیم که روزانه 4.5 میلیون لیتر است را نمی‌دهد و ادامه می‌دهد که پالایشگاه قیوان در اقلیم کردستان روزانه 40 هزار بشکه نفت برای دولت مرکزی پالایش می‌کند و فقط پالایشگاه کار می‌ماند که روزانه 25 هزار بشکه برای اقلیم پالایش می‌کند.

به گفته این مقام اقلیم کردستان اکثر نفت استخراج‌شده در اقلیم کردستان به پالایشگاه‌ها نمی‌رود بلکه صادر می‌شود.

مالک یک پمپ بنزین خصوصی در اقلیم کردستان می‌گوید که قیمت بنزین در اقلیم، بر خلاف دیگر نقاط عراق، از یارانه برخوردار نیست و چون اکثر پالایشگاه‌های فعال در اقلیم کردستان غیر دولتی هستند، پمپ‌بنزین‌ها ناچارند بنزین خود را از جایی غیر از پالایشگاه‌های داخلی تأمین کنند.

او می‌افزاید که واردات بنزین در انحصار چند چهره مهم نزدیک به خانواده حاکم در اقلیم کردستان است و تأکید می‌کند که ارسال یک میلیون لیتر بنزین از بغداد کمکی به حل مشکل نخواهد کرد چون بسیار کم‌تر از نیاز روزانه است.

قیمت بنزین معمولی در اقلیم کردستان در حال حاضر 845 دینار (60 سنت) و قیمت بنزین بدون سرب 990 دینار (68 سنت) و قیمت بنزین سوپر 1100 دینار (76 سنت) است. این در حالی است که میانگین قیمت بنزین در دیگر نقاط عراق 30 سنت است.

«قباد طالبانی»، معاون رئیس دولت ایالتی کردستان عراق، اخیرا اعلام کرد که اقلیم با توجه به شرایط اقتصادی امکان پرداخت یارانه برای بنزین را ندارد اما می‌کوشد که قیمت بنزین را ثابت نگه دارد.

افزایش قیمت بنزین باعث افزایش قیمت بسیاری از کالاها و خدمات مانند نان و خواروبار شده است.

ازسوی دیگر، یک مقام بلندپایه دولتی در عراق که نخواهد نامش فاش شود تأکید کرد که تصمیمی سیاسی در بغداد برای حمایت اقتصادی از اقلیم کردستان وجود دارد چون این نگرانی هست که اوضاع در اقلیم از کنترل خارج شود و این منطقه را آشوب فرابگیرد.

به گفته این مقام، تصمیم بغداد برای ارسال ماهانه 200 میلیارد دینار (137 میلیون دلار) به اقلیم کردستان و همچنین ارسال یک میلیون لیتر بنزین در همین راستاست.

این مقام تأکید می‌کند که وزارت دارایی عراق مخالف پرداخت این مبلغ است چون اقلیم کردستان به تعهدات خود در بودجه 2021 عمل نکرده اما با وجود رأی منفی وزیر دارایی، پرداخت این کمک‌ها به اقلیم به تصویب هیئت دولت عراق رسیده است.

همزمان «علاء الاسدی»، کارشناس نفتی عراقی، تأکید می‌کند که علت بحران بنزین در اقلیم کردستان قاچاق آن به خارج توسط برخی باندهای شناخته‌شده است و می‌افزاید که این نگرانی هست که 200 هزار لیتر ارسالی از بغداد هم به خارج عراق قاچاق شود.

به نظر الاسدی لازمه مهار بحران بنزین تلاش برای جلوگیری از قاچاق و سپس افزایش تولید است.

منبع
الجزیره

مطالب مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

یازده − 7 =

دکمه بازگشت به بالا