اقتصادیخبر اول

بانک مرکزی عراق استفاده از بیتکوین را ممنوع اعلام کرد/ آیا «دینار الکترونیک» تولید می شود؟

بانک مرکزی عراق از منع استفاده از رمزارزها و مشمول دانستن استفاده‌کنندگان از آن در قوانین پول‌شوئی و دیگر قوانین مربوطه حمایت کرده است.

میدل ایست نیوز: در حالی که تب خرید و فروش بیت‌کوین و دیگر رمزارزها در بسیاری نقاط جهان بالا گرفته، بانک مرکزی عراق با انتشار بیانیه‌ای در صفحه رسمی خود تأکید کرد که استفاده از رمزارزها با خطرات بسیاری ازجمله خطرهای مربوط به کلاهبرداری و سرقت اطلاعات در حملات سایبری مواجه است.

بانک مرکزی عراق از منع استفاده از این رمزارزها و مشمول دانستن استفاده‌کنندگان از آن در قوانین پول‌شوئی و دیگر قوانین مربوطه حمایت کرده است.

بنا به تعریف بانک مرکزی عراق، رمزارز/ بیتکوین یک واحد پولی مجازی است که فقط در فضای مجازی ردوبدل می‌شود و وجود مادی ندارد و به کار خرید و فروشی اینترنتی می‌آید که در مواردی هم قابل تبدیل به پول عادی است.

«ایوان دوبردانی»، کارشناس اقتصادی عراقی، با این تصمیم بانک مرکزی عراق مخالف است چون در آن جانشینی برای بیتکوین تعریف نشده و این در حالی است که بسیاری از مردم عراق میلیون‌ها دلار برای خرید بیت‌کوین و دیگر رمزارزها سرمایه‌گذاری کرده‌اند.

به نظر این کارشناس اقتصادی، بیتکوین از طریق سامانه‌هایی فرامرزی خرید و فروش می‌شود و زاده فناوری‌های نوین و جهانی شدن اقتصاد و امری فراتر از حکومت‌هاست.

دوبردانی می‌افزاید که اقتصادهای بزرگ جهان مانند امریکا و چین و اتحادیه اروپا در حال بررسی تولید رمزارز خاص خودشان از طریق بانک‌های مرکزی هستند و در این راستا توصیه می‌کند که بانک مرکزی عراق هم در پی تولید «دینار الکترونیک» برآید که می‌تواند از بوروکراسی پول‌های نقد و ساخت پول تقلبی فاصله بگیرد.

او می‌گوید که پول الکترونیک چیزی غیر از رمزارز است و ازجانب بانک مرکزی کشورها صادر می‌شود و نظام امنیتی آن  با  رمزارزها که اساسا پولی فرا ـ حکومتی هستند متفاوت است.

دربرابر، «عبدالرحمن الشیخلی»، کارشناس مبارزه با پول‌شوئی، از تصمیم بانک مرکزی عراق دفاع می‌کند و معتقد است که عراق باید درکنار با ایجاد این محدودیت‌ها نظام بانکی خود را به‌روز کند.

وی می‌افزاید که در عراق بیش از 80 بانک دولتی و خصوصی در کنار شعبه‌هایی از بانک‌های خارجی که نظام الکترونیک قابل قبولی دارند فعال هستند اما ــ به گفته وی ــ بیشترین مبادلات مالی تا  حد 80 درصد به بانک‌های دولتی الرشید و الرافدین منحصر می‌شود که هنوز هم در ثبت مبادلات مالی از سیستم کاغذی استفاده می‌کنند، در چنین وضعیتی چگونه می‌توان از پول الکترونیک صحبت کرد؟

به نظر این کارشناس عراق، عراق برای آنکه بتواند تعامل درست با پول الکترونیک داشته باشد باید سازوکاری برای تعیین پشتوانه طلا یا نفت یا هر کالای استراتژیک دیگر برای آن ایجاد کند تا بتواند آن را به عنوان رقیب دیگر پول‌های الکترونیک معرفی کند.

در سال‌های اخیر بانک مرکزی عراق برای مبارزه با پول‌شوئی و تأمین مالی تروریسم تدابیر بانکی مهمی را پیش گرفت و قوانین بین‌المللی در این باره را اجرا کرد.

رجاء بندر، کارشناس مسائل بانکی در عراق، تأکید می‌کند که دفتر مبارزه با پول‌شوئی و تأمین مالی تروریسم در عراق از استقلال کامل برخوردار است و پیشرفت بسیار خوبی در بهبود وضعیت مالی عراق و اجرای توصیه‌های گروه مالی مشترک (FATF) داشت و در سال 2018 رسما عراق را از لیست سیاه خود خارج کرد.

بندر افزود که با وجود این، برخی بانک‌های عراقی به لحاظ پایبندی به قواعد و معیارهای بین‌المللی ضعیف عمل کرده‌اند و نیازمند به‌روزسازی هستند.

منبع
الجزیره

مطالب مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

سه − 2 =

دکمه بازگشت به بالا