میدل ایست نیوز: بغداد، پایتخت عراق هنوز ده ها قهوه خانه قدیمی دارد به خصوص آنها که مشرف به رود دجله و در دو منطقه اعظمیه و کاظمیه در شمال بغداد است. قدمت برخی از آنها به ده ها سال بر می گردد و صاحبان آن هنوز به عدم انجام تغییرات ریشه ای در طراحی و ظاهر این قهوه خانه ها مصمم هستند؛ چرا که هم ارزش معنوی برای آنها دارد، مایه آرامش است و مشتری نیز جذب می کند.
قهوه خانه «حلومی» یکی از این قهوه خانه های قدیمی است که در منطقه اعظمیه واقع شده و وجه تمایز آن از سایر قهوه خانه ها این است که محلی برای جذب طرفداران و دوستداران مقامات و موسیقی اصیل عراقی است. افراد پا به سن گذاشته که به خوبی به این نوع از موسیقی تسلط دارند گاه و بیگاه به صورت خودجوش اقدام به اجرای این نوع از موسیقی می کنند.
«محمود السماک»، خواننده موسیقی مقامی عراق می گوید قهوه خانه های قدیمی بغداد به خصوص آنها که در اعظمیه واقع شده است، نقش بسزایی در تداوم هنر موسیقی مقامی عراقی دارد.
وی در گفت وگویی با العربی الجدید گفت: از اینجا موسیقی مقامی عراقی در منطقه اعظمیه به وجود آمد؛ خوانندگان مقام عراقی نظیر حسین الاعظمی، سعد الاعظمی، فاروق الاعظمی و محمود النعیمی از این منطقه برخاستند و بسیاری دیگر از خوانندگان به خصوص در قهوه خانه حلومی النعیمی هنوز اجرا می کنند.
السماک در ادامه افزود: در قهوه خانه حلومی جمع می شویم و جلسات مقام خوانی را برپا می کنیم که این بخشی از میراث ما در اعظمیه است و امیدواریم نسل به نسل منتقل شود.
«محمود النعیمی»، مدیر قهوه خانه حلومی نیز در گفت وگویی با العربی الجدید گفت: قهوه خانه ها حافظ میراث بغداد از جمله موسیقی مقامی عراقی هستند و جلساتی که برگزار می شود تا پس از نیمه شب ادامه خواهد داشت و برخی مناسبت ها نیز گرامی داشته می شود.
«مجید شهاب»، یکی از قدیمی هایی این قهوه خانه ها به العربی الجدید گفت: معمولا در قهوه خانه های قدیمی بغداد، شب نشینی های مختلف برگزار می شود و در میان آن موسیقی مقامی عراقی اجرا می شود و شنوندگان از این طریق موسیقی مقامی عراق را یاد می گیرند و این میراث به نسل جدید منتقل می شود.
وی اشاره کرد که از همین قهوه خانه ها بود که بهترین خوانندگان موسیقی مقامی عراقی با وجود شرایط سختی که اعظمیه به ویژه پس از حمله امریکا تاکنون با آن مواجه بود، بیرون آمدند.