عادل عبدالمهدی: تشکیل دولت در عراق بدون اجماع همه جریانهای شیعی موضوع جدیدی نیست
نخست وزیر پیشین عراق در یادداشتی به بررسی چالشهای موجود در این کشور برای تشکیل دولت آینده و مسائل منطقهای پرداخت.

میدل ایست نیوز: «عادل عبدالمهدی» نخست وزیر پیشین عراق در یادداشتی با عنوان “بحران: تغییر، و نه بنبست عملی” به بررسی چالشهای موجود در این کشور برای تشکیل دولت آینده و مسائل منطقهای پرداخته است.
وی در ابتدای یادداشت خود با اشاره به عدم اجماع جریانهای شیعه برای انتخاب نخست وزیر و اعضای دولت نوشت که تشکیل دولت در عراق بدون اجماع همه جریانهای شیعی موضوع جدیدی نیست؛ در سال 2010، “مجلس اعلا” و در سال 2014 هم ائتلاف “دولت قانون” در تشکیل کابینه حاضر به مشارکت نشدند.
عبدالمهدی به سابقه اختلاف میان احزاب کُرد بر سر انتخاب شخص رئیس جمهور هم اشاره کرد و نوشت که در سال 2018 دو حزب اتحادیه میهنی و دموکرات کردستان برای تعیین نامزد ریاست جمهوری با یکدیگر دچار اختلاف شده بودند.
نخست وزیر پیشین عراق در ادامه به تلاش های خارجی و تاثیر آن بر روند تشکیل دولت عراق هم پرداخت و یادآور شد که طرفداری غرب از برخی طرفها و تایید جریان دیگری از سوی شرق چیز جدیدی نیست و فارغ از مبنای قانونی یا غیر قانونی بودن آن به یک عرف تبدیل شده است.
وی خاطرنشان کرد که غرب از سال 2003 به صورت مستقیم یا از طریق نفوذ در امور مهم عراق دخالت کرده و شرق هم قاعده خود را دارد و مستقیم و غیر مستقیم به دنبال تاثیرگذاری است.
عبدالمهدی افزود که در سال 2006 الجعفری برای نخست وزیری تایید نشد و نوری المالکی آمد. در سال 2014 المالکی تایید نشد و جای او را حیدر العبادی گرفت.
وی همچنین سر کار آمدن خود در سال 2018 و واگذاری پست نخست وزیری به مصطفی الکاظمی در سال 2020 را هم به عنوان مثالی دیگر در روند تغییر نخست وزیرهای عراق مطرح کرد.
نخست وزیر سابق عراق در ادامه به ریشه نگرانی ها و سردرگمی های اخیر در منطقه در چند محور پرداخت و نوشت که مساله، تغییر است. جهان خیلی سریع در حال تغییر است. نظام تک قطبی به پایان خود رسیده است و ابرقدرت جهان در مواجهه با روسیه و چین دیگر ابرقدرت نیست و تنها یک کشور بزرگ است و قدرت های منطقهای مثل ایران و ترکیه هم با آن مخالفت میکنند یا مستقل از آن رفتار میکنند.
عبدالمهدی در ادامه به تغییر موضع امریکا در قبال عراق هم اشاره کرد و نوشت که اولویت این کشور دیگر آن چیزی نیست که موقع آمدنشان اعلام کردند؛ امریکایی ها از زمان ترامپ، نبرد با ایران و همپیمانان آن را در اولویت قرار دادند و برعکس آن نیز صادق است.
وی اولویت های سیاست های امریکا را در منطقه ای که دارای نفت، گذرگاههای راهبردی است و از همه مهمتر اسرائیل در آن قرار گرفته است، عراق، افغانستان و سپس سوریه دانست.
عبدالمهدی به خروج امریکا از افغانستان هم اشاره کرد و افزود که خروج نیروهای امریکایی از افغانستان با پیامدهای آن با خروج از ویتنام مقایسه می شود که با هدف پایان یک پسرفت درونی و خروج از فروپاشی یک پروژه عظیم و بسیج جهانی دو دهه ای با خسارت های جانی و مالی بالا انجام شد.
وی خاطرنشان کرد که به همین دلیل است که در جریان مذاکرات با طالبان، ترامپ خروج از سوریه را ظرف چند هفته و از عراق ظرف 3 سال اعلام کرد.
نخست وزیر سابق عراق افزود که از همین رو شاهد افزایش نقش منطقه ای برای پر کردن این جای خالی و تلاش ها در جهت ساخت آینده عراق و منطقه هستیم.
وی در پایان گفت که اتفاقات که در عراق رخ داده، اتفاقاتی صرفا داخلی نیست بلکه بخشی اصلی از تغییر گسترده معادلات دانست.